Kecskemét nem lépett a ronda BM óvoda ügyében

2016 dec 6
Megosztás
kecskeméti volt BM óvoda udvara

A megújult Városi Mozi és a Kecskeméti Járásbíróság tőszomszédságában áll az egykori rendőrségi óvoda, amelynek az állaga egyre romlik, bontásra van ítélve, hajléktalanok lakják, fosztogatják. Több ingatlanfejlesztő cég szeretett volna már javítani  a tarthatatlan helyzeten azon a területen, de falakba ütköztek, mert az állami tulajdonban lévő óvodát két éve átruházták a Magyar Cserkészszövetségnek elidegenítési tilalom mellett a város orra előtt. Pedig élhetett volna az elővételi jogával Kecskemét, országgyűlési képviselőink lobbizhattak volna érte,  hiszen egy meghatározó, városképi, belvárosi területről van szó. Ezzel kapcsolatban Király József tett fel kérdéseket a legutóbbi közgyűlésen és kapott nem éppen kompetens és megnyugtató válaszokat a romhalmazra, amely így több mint egy évtizedig gátja marad a fejlesztéseknek.

A Rákóczi út és a volt Városi Mozi felújításával kapcsolatosan korábban képbe került a bezárt BM óvoda hasznosítása is az önkormányzatunk részéről. Az akkori elképzelésekben több lehetőség is felmerült, így többek között egy városi szálloda építése vagy  a Kamara Színházhoz kapcsolható funkciójú épület megvalósítása. Számomra teljesen természetesnek tűnt, hogy Kecskemét városa megszerzi az épületet tulajdonjogát a Belügyminisztériumtól. Nemrégiben azonban arról szereztem tudomást, hogy 2014 nyarán a Magyar Cserkészszövetség kapta meg ingyenesen ezt az ingatlant - mondta Király, majd az alábbi kérdéseket tette fel a városvezetésnek.

- Mikor és ki mondott le a BM ingatlan tulajdonának megszerzéséről  Városunk nevében?

- Milyen lehetőségünk van arra, hogy városi kézbe kerüljön a volt óvoda?

- Mit teszünk azért, hogy az épület jelenlegi romos állapotban ne rontsa a vele szemben lévő Kamara Színház látványát?

- Milyen lehetőséget lát arra, hogy a mögötte lévő terület megújulását az új tulajdonos ne hátráltassa, hanem inkább segítse?

Íme a válasz:

Az ingatlan-nyilvántartás tanúsága szerint a Magyar Cserkészszövetség 2014. június 21. napján szerzett tulajdonjogot a kecskeméti 1244 hrsz-ú, természetben Kecskemét, Károlyi utca 1. szám alatti, korábban BM óvodaként funkcionáló ingatlanon. Az ingatlan ezt megelőzően a Magyar Állam tulajdonában és a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vagyonkezelésében volt, és a tulajdonátruházással egy időben 15 éves időtartamra szóló elidegenítési tilalom került bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásba a volt tulajdonos javára.

Egyéb információval az ingatlannal összefüggésben nem rendelkezünk.