Kecskeméthez méltó cég lett a Termostar

2014 már 10
Megosztás
Távhőfutás Kecskeméten

A múlt hét a Termostar Kft. jegyében telt. A városi távhőszolgáltató a tradícióit és a terveit mutatta be és közeledett a fogyasztói felé. Mondván: a jövőnk a kölcsönösségben rejlik.

 

A Termostar nem csupán egy név, egy logó, vagy egy közszolgáltató, amelynek a meleg szobát és a meleg vizet köszönhetjük, hanem a Termostar maga az innováció, a folyamatos fejlesztés fogalma az energiatakarékosság és a fogyasztói megelégedettség érdekében immáron húsz éve Kecskemétért.

Ezzel az ajánlószöveggel és kisfilmmel kezdődött meg Kecskeméten  Nemzetközi Energiatakarékossági Világnappal egybekötött Távhőszolgáltatás Napja  elnevezésű rendezvénysorozat, amelynek házigazdája természetesen a Termostar Kft. volt.

Az első napon Hízó Ferenc, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára látogatott el a városi távhőszolgáltatóhoz, ahol elmondta: a technológia korszerűsítése és a hatékonyság növelése további díjcsökkentés lehetőségét teremtheti meg a távhőellátásban. Hangsúlyozta: a kabinet széles körben támogatja az energetika fejlesztését, ezen belül elkötelezett a távhőszolgáltatás korszerűsítése mellett, és a rendszer gazdaságosabbá tétele érdekében annak kiterjesztését is szorgalmazza. 

Erre a napra nyílt üzemlátogatást szervezett a házigazda, amelyre főként kisiskolások látogattak el, de szép számmal akadtak nyugdíjasok is.

A második napon konferencia és gyermekprogramok várták az érdeklődőket az ifjúsági otthonban, ahol volt kézműves foglalkozás, memóriajáték, rendhagyó természetismeret óra, valamint környezetvédelemre nevelés. Ezen felül a cég az energia-megtakarítás témakörét feldolgozó alkotópályázatot hirdetett gyerekek részére, amelyen kreatív formában kifejthették a gondolataikat az energia, a környezetvédelem újkori kihívásairól és benne a Termostar szerepéről. Nevezni óvodás és iskolás kategóriában lehetett.  Korosztályonként az első helyezettek 10-10 ezer forintos nyereményben részesültek, míg a 30 ezer forintos fődíjat a közönségszavazatok alapján legjobbnak ítélt alkotás készítői vihették el. A beérkezett pályázatokból kiállítást rendeztek az ifjúsági otthon tükörtermében.

Európában a távhő a trend

A konferencia fő előadója Fekete Csaba,a Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke volt, aki rendhagyó rendezvénynek nevezte a Kecskemétit.

Kifejtette: sokan még mindig tévesen gondolnak a távhőre, azt hiszik, azt jelenti, hogy egy társasházban legfelül ruhátlanul járnak-kelnek a lakásban, mert olyan meleg van, alul viszont nagykabátban ülnek a tévé előtt. 

Ezek butaságok - fűzte hozzá, mert a távhő egész Európában a jövőt jelenti az energiaszolgáltatás területén, amelynek lényege, hogy minél többen csatlakozzanak a rendszerhez, mert ez által csökkenhetnek a szolgáltatási árak, a fogyasztónak nincs gondja a kéményre, meg  a kazánra, annak karbantartására. Röviden: biztonságos, megfizethető és nem utolsósorban környezetkímélő szolgáltatás a távhő.

Ezt követően Beliczay Erzsébet, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese fejtette ki, hogy korábban az ipar, mára a fűtésből származó légszennyezés a legnagyobb mértékű, ezt követi a közlekedés. Hozzátette: különösképpen vonatkozik ez az egyedi fűtésű ingatlanokra, kályhákra, kazánokra, amelyekben fát, hulladékot, silány minőségű szenet égetnek el, amellyel jelentősen szennyezik a környezetüket. 

Ebből a kitörést - főként a nagyobb városokban - egyedül a távfűtés hozhat - tette hozzá. Skandináviában jelentős kampányt szerveztek a fatüzelés ellenében, mára a távhőre csatlakozottak aránya Svédországban már 60 százalékos.

Sajnos, Magyarország ebben a tekintetben még sereghajtó, van hová fejlődnünk - mondta -  nem beszélve arról, hogy az egyedi fűtésekből adódó üzemeltetési problémákból 20-30 ember hal meg évente. Hozzátette: a távfűtés attól zseniális, hogy nem csak egyféle energia-előállító rendszert tud befogadni, így helyet kapnak benne a különböző megújuló energiaforrások is.

Kurdi Viktor, a Bácsvíz Zrt. első embere első szavaival melegen gratulált a Termostar vezetésének ehhez a példaértékű rendezvény-sorozathoz, majd bemutatta az általa vezetett vízművállalatot, amelyben biogáztermeléssel, hőszivattyús rendszerrel, valamint napelemszigetekkel csökkentik a költségeket és spórolnak energiát. 

Kiemelte, hogy a biogázt a telepükre befolyó szennyvízből nyerik, amelyet gázmotorok égetnek el és alakítanak villamos energiává, de ilyen ingyenes lehetőségből élve termelnek a hőszivattyúik is energiát. Hozzátette: jelenleg a befolyó szennyvíz sebességét szeretnék kihasználni egy mini turbina segítségével, de minden nap keresik a további energiamegtakarítási lehetőségeket. Hangsúlyozta: ma olyan világban élünk, amelyben nem dőlhetünk hátra, mert mindig csak a legkorszerűbb rendszerek beépítésével, illetve a meglévő továbbfejlesztésével léphetünk előbbre.

Segítenek, ha kell

A konferencia végén Horváth Attila, a Termostar Kft. ügyvezető igazgatója tartott előadást.Elmondta, fontosak számukra tradíciók, hiszen Kecskeméten több mint száz éves múltja van az energiatermelésnek, a Termostar pedig immáron húsz éves cég. Hangsúlyozta, az eredményeik, miszerint a városi távhőszolgáltatóról nem volt leválás, hanem inkább emelkedett a fogyasztói létszám, azt bizonyítja, van bizalom a cég iránt. Nemhiába - tette hozzá, mivel a korábban üzembe helyezett négy gázmotor a város áramigényének a negyedét megtermeli és ennek a hasznosított többletenergiának az árából sikerült olyan árképletet kialakítaniuk, amellyel országosan is a legolcsóbb távhőszolgáltatónak számít a kecskeméti. 

A korábbi felszólalokhoz hasonlóan újra kiemelte: a távhőszolgáltatás a fogyasztó számára egyszerű és praktikus, ráadásul olcsóbb, mint az egyedi fűtés a járulékos költségeivel együtt, a környezetkímélő hatásairól nem is beszélve. 

Hozzátette: amióta a két fűtőmű összeköttetése létrejött, lehetőség van újabb ingatlanoknak a rendszerre való rákapcsolódásra, így, ha sikerül növelni a jelenlegi fogyasztói létszámot, akkor maradhatnak az alacsony szolgáltatási árak. 

Elmondta: a Termostar további fejlesztésekben gondolkodik és tervez, ezért a rendszerbe szeretnének pályázati forrásból megvalósítani egy faapríték, valamint egy biomassza fűtőművet, amely rásegítene a jelenlegi rendszerre, illetve, a térség adottságainak megfelelően a geotermikus energiában rejlő lehetőségeket is szeretnék kiaknázni a távhőszolgáltatás számára.  Hozzátette: a korszerű energiaszolgáltatás csak az egyik oldala a cégnek, a másik a fogyasztók előtérbe helyezése, hogy milyen hőtechnikai adottságokkal rendelkeznek, milyenek a falak, a szigetelések és a nyílászárók. Mindezeket a Termostar Kft. szaktanácsadással, előkészítéssel, kivitelezéssel segíti.

Mozgás-finálé

A programsorozat utolsó napján aktív programmal várta a mozogni vágyó érdeklődőket Termostar  Kft. Szombaton délelőtt akár az egész család ingyenesen benevezhetett a 10 órakor startoló, 2,6 kilométeres Táv(hő)futásra, mely a múlt évben megépült, a Széchenyi- és Árpádvárost összekötő távhővezeték nyomvonalán haladt végig. A leggyorsabbak érmet kaptak, a legnagyobb létszámmal célba érkező általános- és középiskola pedig 50-50 ezer forint értékű sportszervásárlási utalványt. Az első száz célba érkező hölgy – nekik kedveztek a nőnap alkalmából - a verseny emblémájával ellátott pólót vihetett haza. A felhívás sikeres volt, mert több mint háromszáz futó vett részt a rendezvényen. A korosztályok különbözőek voltak, már egész kicsi gyerekek is teljesítették a rendőrökkel biztosított távot, amelyet - jó példát mutatva - Horváth Attila, a Termostar Kft. ügyvezető igazgatója is teljesített.

Eredmények:

Nők: 1. Adamik Nóra (12 éves!), 2. Koleszárikné Németh Beáta, 3. Szűcs Szabina

Férfiak: 1. Galamb Csaba, 3. Szabó Milán Zsolt, 3. Kónya Ákos

Iskolák:

- A legnagyobb létszámmal célba érkező általános iskola a Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola

- A legnagyobb létszámmal célba érkező középiskola pedig a Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola voltak.

Címke: