Kecskeméti diákok az energiahatékony járművek viadalán

2016 feb 18
Megosztás
Shell Maraton verseny

30. évfordulóját ünnepli a Shell Eco-marathon Europe verseny május 21. és 24. között Rotterdamban. A Kandó Kálmán Szakközépiskola csapata egyike a két nevező magyar középiskolának.

 

Idén hat magyar diákcsapat, köztük két középiskolás vág neki Európa egyik legnagyobb innovációs diákversenyének, a Shell Eco-marathon Europe-nak. Az indulók között az Óbudai Egyetem, a győri Széchenyi István és a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola csapata már rutinos résztvevőnek számít. Először áll viszont a startvonalhoz a pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium, a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttese.

A Shell Eco-marathon minden évben különleges kihívás elé állítja a diákokat a világ minden pontján, hiszen saját tervezésű és építésű energiahatékony járműveikkel újabb és újabb üzemanyag-hatékony technológiákkal kell megmérkőzniük. Az Amerikában, Ázsiában és Európában megrendezett versenyek keretében 400 csapat közel 4 000 diákja méri össze mérnöki tudását. A különleges találkozó pedig nem csak a technológia iránti szenvedélyről szól, hiszen a diákok kitartásból, csapatmunkából és kreativitásból is tanúbizonyságot tesznek.

Az idei európai verseny nagyon különleges a Shell számára, hiszen kiadásának 30. évfordulóját ünnepli. A Shell Eco-marathon Europe az évek során a kezdeti informális összejövetelből a világ egyik legnagyobb nemzetközi energiahatékonysági rendezvényévé nőtte ki magát, amelyen május 22. és 24. között Rotterdamban harminc országból érkező több mint kétszáz diák, köztük hat magyar csapat méri össze tudását.

A pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium tanulói 2014 őszén határozták el, hogy idén először próbára teszik járműépítési tudásukat a prototípus kategóriában. A középiskolások E-Orca névre keresztelt elektromos járművét Perényi Kitty 10. osztályos tanuló vezeti majd a rotterdami megmérettetésen. „Kezdőkként a részvétel is nagy élmény a számunkra. Az elsődleges célunk, hogy megfeleljen az autó a versenyt megelőző teszteken, majd pedig hogy végig tudja futni a távot. Ezután már csak egy jobb eredményben reménykedünk” összegezte a versennyel kapcsolatos elvárásait Porkoláb Tamás, a csapat menedzsere.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépész Szakkollégiumának hallgatói szintén először vágnak neki az európai megmérettetésnek a prototípus dízeles kategóriában Mr. Shark járművükkel, amely online telemátriával és egyedi futóművel versenyez. „A jövő energetikai és közlekedési megoldásaiban komoly szerepet játszhat ez a verseny. Itthon is kezd egyre fontosabbá válni a környezettudatosság és a társadalmi felelősségvállalás, fontos, hogy a jövő autói ebben a szellemben készüljenek.” indokolta a Shell Eco-marathon Europe-on való részvételt Zsigmond Ádám, a csapat vezetője.

A Kandó Kálmán Szakközépiskola csapata nem csak egyike a két magyar induló középiskolának, de az egyik legtapasztaltabb együttes is, hiszen immár ötödik alkalommal indulnak elektromos prototípus autójukkal, amelyet az ebben az évben életbe lépő új versenyszabályok alapján alakítottak át. „Célunk az idei versenyt minden hiba nélkül teljesíteni, és az elért eredményünket megtartani, felülmúlni. Az új előírások nagy kihívást jelentenek a felkészülésben, de igyekszünk minden erőnkkel megbirkózni a feladattal” - mondta Mészáros Károly, a csapat vezető tanára.

Az Óbudai Egyetem a legtapasztaltabb magyar versenyző, hiszen nyolcadik alkalommal vágnak neki a nemzetközi megmérettetésnek. Idén új karosszériát készítettek és a motor fejlesztésén, valamint a szívórendszer, a kipufogó rendszer, és a szelepvezérlés módosításán dolgoztak a hallgatók. ”Ebben az évben egy teljesen új konstrukcióval készültünk, amellyel reményeink szerint még több kilométert tehetünk meg, minta a korábbi versenyeken” – tudtuk meg Sipos Petrától, a csapat menedzserétől.

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának, valamint Természettudományi és Informatika Karának hallgatóiból álló STECO csapata a 3. újonc a nemzetközi versenyen, így az idei év első sorban a verseny megismerésével és a felkészüléssel telt a diákok számára. „Reményeink szerint magas hatásfokú lesz a jármű, így a középmezőnyben zárhatjuk a versenyt” nyilatkozta Tóth-Molnár Gábor, a csapat menedzsere.

A Széchenyi István Egyetem SZEnergy Team csapata szintén nyolcadik alkalommal vesz részt a Shell Eco-marathon Europe versenyen így már ők rutinos résztvevőnek számítanak. A korábbi évekhez hasonlóan idén is napelemek biztosítják a segédtöltést az egyetlen induló magyar városi koncepciós autónak.  „Célunk, hogy az autót tökéletesítsük, még könnyebbé, ezáltal még hatékonyabbá tegyük. Emellett az új kategóriában is szeretnénk első helyezést szerezni” összegezte az idei terveket Zámbó Zoltán, a csapat pilótája.

“A Shell Eco-marathon inspirációként szolgál a jövő fiatal mérnökeinek a mobilitás továbbfejlesztési irányaihoz, és remek példája a Shell immár harminc éves elkötelezettségének a téma mellett. Nagyon örülök, hogy hat magyar csapatot is köszönthetünk a résztvevők között. Biztos vagyok benne, hogy szorgalmukkal és innovatív gondolkodásmódjukkal hatalmas sikereket érnek el a rotterdami megmérettetésen” nyilatkozta Juhász Péter, a Shell Hungary Zrt. kiskereskedelmi üzemeltetési igazgatója.