Kecskeméti díjazott az Aranyanyu gálán

2017 nov 16
Megosztás
Lacziné Somogyi Tímea

Lacziné Somogyi Tímea, a kecskeméti Védőháló Karitatív Egyesület alelnöke kapta meg az idei Richter Aranyanyu gálán a szociális területen dolgozók kategóriájának zsűridíját.

A Richter Aranyanyu Díj az elmúlt 7 évben önálló intézménnyé, közösséggé nőtte ki magát, az Aranyanyuság szinte fogalommá vált. Az elismerő címet olyan pedagógusok, orvosok, egészségügyben és szociális területen dolgozó nők kapják, akik nélkül nehezen képzelhető el egy jól működő társadalom. Mégis alig ismerjük őket, ritkán vesszük észre azt a felbecsülhetetlen értékű munkát, amit értünk végeznek nap mint nap. Ők azok, akik a legkisebb erkölcsi és anyagi elismerésben részesülnek a mai napig. A Richter Aranyanyu Díj hozzájárul ahhoz, hogy minden évben pár hónap és egy különleges nap, a díjátadó napja, végre róluk is szóljon. Több százan fejezték ki hálájukat és mondtak köszönetet egy-egy jelöléssel mindazért, amit tőlük kaptak, a döntősökről készült kisfilmek alapján pedig csak idén több mint 15 ezren adták le támogató szavazatukat. 

Timi most múlt 40 éves. Hatodik gyermeke ment óvodába, amikor úgy érezte eljött az ideje annak, hogy leérettségizzen és belevágjon az egyetemi felvételibe is.

Ma már hétgyerekes diplomás nő, ahogyan ő fogalmaz : "olyan nő vagyok, aki cigánynak született és szociológus". Lánya óvodába kerülése után, mikor minden gyereke már valamilyen intézménybe járt napközben, reggel korán már minden házimunkával végzett, hisz addigra megtanult elég gyorsnak és hatékonynak lenni. Először befejezte a félbehagyott gimnáziumot, majd az esélytelenek nyugalmával jelentkezett a pécsi egyetem szociológia szakára. Legnagyobb döbbenetére vették fel. Így azt is elvégezte. Alelnöke a Védőháló Karitatív Egyesületnek, amely támogatja a szegénységben élő családokat, ennek finanszírozására adományboltot üzemeltet, ami közösségi térként is működik a városban. A Kecskeméti Református Cigánymissziójában dolgozik, létrehozta és működteti a Pancsinello Játszóházat, ahol a környéken élő cigány családok gyermekeinek szerveznek programokat és baba-mama klubot. A nagyon nehéz körülmények között élő iskoláskorú gyerekek új élményeket szerezhetnek. A foglalkozásokon élethelyzeteket "játszanak el" melyekben megtapasztalhatják, az erőszakmentes konfliktusmegoldás lehetőségeit. A baba-mama klub célja, hogy a gyermekek kezdetektől halmozódó hátrányai csökkenjenek, még az óvodába kerülés előtt. Egészséges életmódot "tanulnak", közösen főznek, beszélgetnek a gyereknevelésről, nehézségeikről. Timi szeretné megérteni, hogyan határozhat meg valakit az, ha cigánynak született. Állandóan ott motoszkálnak benne kérdések, hajtja a megértés vágya.  Miért él várhatóan lényegesen kevesebb ideig, egy ma született cigány gyermek? Tanulással, személyes tapasztalataival és minden egyes idegvégződésével válaszokat keres, és olyan megoldásokon töri a fejét, amitől ez a világ egy kicsit jobb hely lesz mindenkinek.