A kecskeméti közvilágítása megfelel a műszaki előírásnak

2018 jan 24
Megosztás
ledes közvilágító lámpa

Mint arról beszámoltunk, ellenzéki képviselők bírálták a napokban Kecskemét közvilágítását, e mellett egy munkacsoport vizsgálja a közlekedésbiztonság javításának lehetőségeit a múlt év végén megszaporodott gyalogos, illetve kerákpáros balesetek miatt.

A témával kapcsolatban Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere az alábbi közleménnyel reagált:

"Az utóbbi napokban megjelent, Kecskemét LED-es közvilágítását érintő sajtóhírekkel kapcsolatosan az alábbiakra hívjuk fel szíves figyelmüket:

Kecskemét 2013-ban nyerte el azt az uniós és hazai forrást, amelyből megtörtént a közvilágítás korszerűsítése. A pályázat célja az energia megtakarítás volt. Az állításokkal ellentétben független laboratórium is ellenőrizte a műszaki adatokat, elvégezte a méréseket, és elkészítette a mérési jegyzőkönyveket. Az akkor még nem állami, hanem francia tulajdonban lévő EDF Démász szintén ellenőrizte, hogy a lámpatestek megfelelnek-e a műszaki követelményeknek, ezt követően adta hozzájárulását a kivitelezéshez. E hozzájárulás nélkül a kivitelezés lehetetlen lett volna. 

Fentiekről a város képviselő-testülete 2014. április 24-i ülésére részletes beszámolót kapott.

A vállalkozási szerződés teljes egészében nyilvános, szó sincs semmiféle titkosításról. 2014 júniusában a fejlesztésről újabb beszámoló került a közgyűlés elé, amely tartalmazta azt is, hogy a nyertes ajánlattevő élt az akkor hatályos Közbeszerzési Törvény 80. §-ában biztosított lehetőséggel, így ajánlatában elkülönített módon szerepeltek üzleti titkot tartalmazó dokumentumok.  Ettől függetlenül, az ajánlati dokumentáció üzleti titokra nem vonatkozó részei szintén nyilvánosak.

Az OLAF lehetőséget adott az önkormányzatnak arra, hogy megtegye észrevételeit a vizsgálat megállapításaival kapcsolatosan. A megállapítások semmilyen formában nem érintik a fényforrásokat, azok fényerősségét, és nem kifogásolják magát a szerződést sem. A megállapítások egy része olyan körülményekre vonatkozik, amelyek az önkormányzattól függetlenek. Egy másik részük feltételezésekre, nem pedig tényekre épül. A megállapítások kifogásolják, hogy az önkormányzat az üzemeltetésre, karbantartásra csak 2 éves szerződést kötött, az előírt 25 év helyett. A polgármester válaszlevelében azt az észrevételt tette, hogy a piaci viszonyok változása miatt ilyen hosszú időre szerződést kötni nem racionális. Természetesen a további 2 éves időszakra ismét közbeszerzést írunk ki a közvilágítás üzemeltetésére.

A kivitelezés évekkel korábban befejeződött, így nem életszerű az, hogy az elmúlt év végén néhány hét alatt bekövetkezett kecskeméti közúti balesetek száma és a LED-es fényforrások teljesítménye összefüggne. Az önkormányzat mindettől függetlenül, számos szervezet bevonásával vizsgálja a közlekedésbiztonság javításának lehetőségeit."