Kecskeméti pilóta zuhant le Pécs mellett

2018 jún 1
Megosztás
helyszíni szemle

Sok százan búcsúznak a legismertebb közösségi portálon a tegnap Pécs mellett lezuhant pilótától, a sas becenévre hallgató 61 éves B. Jánostól, aki a többek között a matkópusztai reptért is vezette, valamint a Kiskun Repülő Egyesület oszlopos tagja volt.

Mint ismert a Kecskemét-Ballószögről Pécs-Pogányra települt Magnus Aircraft Zrt. Magnus eFusion 2012-es elektromos kisrepülőjével végzett  tegnap délelőtt tiszta időben tesztrepülést B. János és egy másik pilóta a 41 éves K. Gábor, amikor nem sokkal a felszállást követően eddig ismeretlen okból lezuhantak Pogány közelében az 58-as főút mellett. A repülő a baleset során kigyulladt, a lángokat a pécsi és a siklósi hivatásos tűzoltók pár percen belül eloltották, de a járműben utazó két személy életét már nem tudták megmenteni. 

A Magnus Aircraft Zrt. jelenlegi teljes állománya a Pécs-Pogányi repülőtéren végzi munkáját, beleértve a gyártást is. A kecskeméti kollégák mind átigazoltak az új egységbe.

Az üzem építése a tervek szerint halad előző nap, azaz május 30-án volt az új üzem épületének bokréta ünnepség, melyen köszöntőt mondott Tarány Gábor elnök-tulajdonos, Boros László vezérigazgató, majd Figura Zsolt, beruházásért felelős operatív igazgató mutatta be a projektet. Az esemény fénypontjaként a Fusion212 és az eFusion köteléke áthúzást mutatott be az épület oromzatán elhelyezett bokréta felett. Az ünnepélyes megnyitóra várhatóan nyár végén kerül sor - írják a cég honlapján.

A Magnus eFusion 212 ultralight nevű magyar elektromos kisrepülő először 2016. április 11-én szállt fel a Kecskemét-Matkópuszta repülőteréről. A Siemens speciálisan ehhez a géphez fejlesztett motort, a magyar cégtől pedig a repülőstapasztalatot tették hozzá a projekthez. Súlya megközelítőleg 600 kilogramm, fesztávolsága 8,44 méter.