Kecskeméti roadshow állomás az elfogadásért

2016 május 14
Megosztás
színezd át előadás

Kecskeméten, a mai napon zárul az az országos rendezvénysorozat, mely tavaly nyár óta eddig már 9 megyeszékhelyre látogatott el. A civil kezdeményezésre létrejött, és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere támogatásával megvalósult egész napos eseménysorozat fő célja, hogy felhívja a figyelmet egymás megismerésének és elfogadásának fontosságára, valamint arra, hogy mennyi mindent adnak hozzá kultúránkhoz a nemzetiségek. Az ingyenes családi napot minden állomáson este a Somnakaj című roma musical zárta, így lesz ez az utolsó állomáson is, ahol a Hírös Agóra ad helyet az eddigi összes helyszínen zajos sikert aratott előadásnak.

Kaposvár, Pécs, Debrecen, Nyíregyháza, Szolnok, Győr, Szeged, Budapest és Miskolc után Kecskemétre érkezett és itt zárul a népszerű rendezvénysorozat. A Hírös Agórában 10 órától kezdődő ingyenes családi napra több száz gyerek látogatott el, hogy kipróbálja a játékos feladatokat és a közös játékok során megtapasztalja az együttműködés erejét és a közös játék örömét. A játékállomásokon egészen 16 óráig lehet párokat alkotva kipróbálni az ügyességi és bizalomépítő feladatokat, valamint kézműves tevékenységek, hangszerkészítés, közös várépítés mellett a „Színezd át fal” festésében is részt vehetnek a helyszínre látogatók. 

Közben a színpadon egymást váltják a színes produkciók egészen 15 óráig. A színpadi műsor Mák Kornél alpolgármester köszöntőjével indult, aki kiemelte, hogy örül, hogy az országot bejárt Színezd át programja tovább gazdagítja Kecskemét kulturális kínálatát. A fellépők sorát a helyi iskolák színjátszó produkciói nyitották, majd hamarosan Piros Ildikó színművészt, az eseménysorozat helyi védnökét üdvözölte a műsorvezető a színpadon, aki elmondta: örömmel vállalta el az esemény védnökségét szülővárosában, és szívesen tett eleget a meghívásnak, hogy itt a helyszínen is kipróbálja a feladatokat a gyerekekkel. Egyúttal tisztelegni is jött szülővárosába, melynek sokat köszönhet.   A nap további programjában a helyi iskolát táncos és énekes produkciói mellett Szirtes Józsefné Ancsa néni interaktív bábprodukcióját is élvezhették a gyerekek. Őt követte a színpadon Oláh Gergő, aki Tintér Gabival megtanította a Színezd át dalt, és bíztatta a gyerekeket, hogy tegyenek a céljaikért és álmaikért. 

Kecskemétet megelőzően az országos rendezvénysorozat 9 megyeszékhelyen járt. Az események házigazdái minden városban a polgármesterek voltak, akik örömmel látták vendégül a nemzetiségek együttélését elősegítő programot, és ahogy a pécsi alpolgármester fogalmazott: „A kultúrák együttélése arra tanít bennünket, hogy vagy együtt leszünk sikeresek, vagy egyedül sem.” Szalay Ferenc szolnoki polgármester pedig hangsúlyozta: „Büszkék arra, hogy Szolnokon nem együtt kell élnie a különféle nemzetiségekkel, hanem természetes módon élnek együtt a kisebbségek a többséggel.”

Minden városban helyi védnökök támogatták a rendezvényt. A helyi védnöki címre olyan neves közéleti személyiségeket, művészeket, sportolókat kért fel Balog Zoltán miniszter, akik elért eredményeik vagy alkotó tevékenységük révén példát mutatnak az együttműködésre, az elfogadásra és – hovatartozásuktól függetlenül –vívták ki a társadalom elismerését és tiszteletét. A helyi védnökök között volt például D.Tóth Kriszta, Szakály György, Vincze Ottó és Görbicz Anita, Sors Tamás, Drávucz Rita, Mikósa Erika, Ráckevei Anna, Demjén Ferenc, akik saját területükről hozott példákkal erősítették az eseménysorozat üzenetét. Vincze Ottó Győrben elmondta, hogy a sportban is nagyon fontos egymás elfogadása, hisz a csapatsportokban elsőrangú szempont, hogy egy közösségen belül sok különböző ember hogyan tudja egymást elfogadni, és egy célért hatékonyan együttműködni. Görbicz Anita hangsúlyozta: „azért is vállaltuk el a védnökséget, mert nemcsak a pályán, de a pályán kívül is példát kell mutatni a gyerekeknek”. Szakály György a nyíregyházi esemény védnöke kiemelte, hogy a táncművészetben is elengedhetetlen a másik elfogadása, a bizalom, a másik tisztelete, hisz e nélkül egyetlen színpadi előadás sem születhetne meg. Fontosnak tartja, hogy mindig a legjobbat feltételezzük a másikról, hogy indulatvezérelt válaszok helyett a meggyőzés eszközét válasszuk. Hangsúlyozta még a nevelés fontosságát, ami nemcsak az oktatói munkában valósul meg, és az ilyen rendezvények is elősegítik ezt. Ezzel a gondolattal csengenek össze a Miklósa Erika által elmondottak, aki operaénekesként és amatőr sportolóként is úgy véli, hogy hosszútávra kell tervezni. A magot akkor is el kell hinteni, ha az eredményre vagy a megoldásra hosszabb időt kell várni. 

A rendezvények programjaiban számos helyi csapat, rapperek, tánccsoportok, zenekarok, labdazsonglőrökés színjátszó csoportok mellett az Élő Hangos Könyvtárban olyan jeles személyiségek osztották meg történeteiket, akik példaként állhatnak a felnövő új generációk elé. Oláh Gergő énekes, Horváth József rákkutató, roma szakkollégiumok hallgatói, Szakcsi Lakatos Béla és Kathy Horváth Lajos zenészek. Mindannyian hangsúlyozták az egyéni célok kitűzése mellett az elszántságot, a tanulás megkerülhetetlenségét, valamint a közösség fontosságát, hisz a közösségek inspirációt jelentenek és lehetőséget adnak a hagyományok ápolására és továbbadására. 

A tizedik állomásához érkező Színezd át! programot ezúttal is a Somnakaj című etno musical zárja, ugyancsak az Agórában este 19 órakor. A produkcióban olyan jelentős művészek játszanak, mint Falusi Mariann, Papadimitriu Athina, Szakcsi Lakatos Bél vagy Kathy Horváth Lajos. A főszerepet pedig Oláh Gergő oldalán ezúttal Trokán Anna játssza, aki a kecskeméti előadásban debütál Somnakaj szerepében. Az előadás a turné eddigi helyszínein zajos sikert aratott, a közönség mindenhol állva tapsolva fejeztet ki lelkesedését az előadás végén, így azok sem fognak csalódni, akik ma este ellátogatnak a kecskeméti előadásra.