Kecskeméti ügyvéd a nemzeti park élén

2013 nov 15
Megosztás

Sokak meglepetésére Horváth Ákos, kecskeméti ügyvéd lett a Bükki Nemzeti Park első embere. Az  újdonsült igazgatót a múlt évben jogerősen három és fél évre eltiltották a járművezetéstől.

 

A legtöbb kecskeméti ügyvédet meglepte, hogy egykori kollégájukat, Horváth Ákost nevezték ki a napokban az egyik kiemelt nemzeti park, a Bükki élére. Volt olyan ügyvéd, aki szerint Ákos nem valószínű, hogy eligazodna a fafélék és a védett növények sokasága között, vagy ha igen, akkor azt erősen titkolta ez idáig előlük. Annyi biztos, hogy Horváth ügyvéd húzos büntetőperekben vett részt az elmúlt húsz évben. Védett olajosokat, gazdasági bűnözőket, de még az elhíresült kecskeméti maffiaperben is fellépett, kezdetekben ő volt az egyik ügyvédje a ContiCar-os Radnai László, első rendű vádlottnak, aki jelenleg tanú a Portik Tamás féle büntetőügyben. 

Éppen ez az előélete miatt lepte meg a helyi jogászberkeket a hír, hogy a jó módú Horváth a napokban a Bükki Nemzeti Park igazgatója lett. Az egykori kollégái nem tudnak arról, hogy Horváthnak lenne igazgatási, valamint természetvédelemmel, biológiával kapcsolatos előélete. Igaz, a pályáztatás körülményeiről, illetve, a kiírásról sem tudni semmit. Annyi biztosnak látszik, hogy Horváthnak igazgatóként is felmerülhet egy kis ügyvédi munka, mert a Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya vizsgálódik a nemzeti park földhaszonbérleti szerződései körül, mert abban már találtak olyan pályázatot, amelyben fiktív adatokat adott meg a tiszaújvárosi fideszes önkormányzati képviselő, Kanyok Attila által vezetett Start 2003 Bt.

Megkérdeztük Horváth Ákost, hogy miért döntött a profilváltás mellett, milyen előképzettséget kívánt meg a pályázat, illetve, mi döntött a kinevezése mellett, mire az igazgató azt válaszolta: ezekre a kérdésekre nincs jogosultsága válaszolni, kinevezésével kapcsolatban  a szaktárca hamarosan ki fog majd adni egy közleményt. 

Állami alkalmazott nem végezhet ügyvédi tevékenységet, ezért erre is rákérdeztünk, amelyre Horváth azt válaszolta: jelenleg szünetelteti az ügyvédi tevékenységét.

Megkerestük a Bács-Kiskun Megyei Ügyvédi Kamarát, ahol megtudtuk: Horváth Ákos jelenleg is aktív tag, eddig még nem érkezett az ügyvédtől kérelem a tevékenysége szüneteltetésére vonatkozóan.

A kamara arról sem tud, hogy az ügyvédet  elmarasztalták volna büntetőügyben. Sulyok Miklós, a kamara elnöke tudósítónknak azt mondta, semmilyen büntetőügyről nincs tudomása Horváth Ákossal kapcsolatban. 

A hivatalos iratok szerint Horváth Ákos által vezetett Audi A8-as típusú személygépkocsit 2009. május 12-én este 21 óra 28 perckor állították meg a rendőrök Kecskeméten, amikor a Szabadság tér irányából a Koháry körút felé közlekedett. A zsaruk észlelték a sofőr alkoholos befolyásoltságát, felkérték az alkoholszonda megfújására, de mivel Horváth erre nem volt hajlandó, sőt ellenállást tanúsított, megbilincselték, előállították, majd vérvételre vitték, amelynek az eredménye közepes fokú alkoholos befolyásoltságot mutatott ki. Az ügy elfogultság miatt a Szegedi Járási Ügyészségre került, amelyhez nemsokára egy újabb érkezett.

Horváth Audiját 2010. január 23-án hajnalban vonták ellenőrzés alá Kecskeméten a Vízmű utcán, ahol először megfújta a szondát, de a rendőrségen a hitelesített alkoholszonda-vizsgálatnak már nem volt hajlandó alávetni magát. Ekkor orvoshoz vitték és kétszer vért vettek tőle, amely közepes fokú alkoholos befolyásoltságot mutatott ki. A két büntetőügyet egyesítették, vádat emeltek ellene, majd első fokon 2012. január 16-án ítélték el, amelyet  2012. szeptember 17-én vált jogerőssé a Szegedi Törvényszék 3.Bf.291/2012/4. sorszámú határozatában. E szerint Horváth Ákost két rendbeli ittas járművezetés vétségében mondták ki bűnösnek, ezért őt 400 ezer forint pénzbírságra büntették, valamint 3 év 6 hónapra eltiltották a közúti járművezetéstől. A bíróság a vádlott vezetői engedélyének a visszadását rendkívüli PÁV vizsgálat "alkalmas" eredményéhez kötötte. 

 

Címke: