A kecskemétiek szeretnek családban élni

2015 okt 14
Megosztás
Novák Katalin államtitkár Kecskeméten

A családbarát politikának köszönhetően kevesebb anyagi teher hárul a gyereknevelésre, amely ösztönző a gyermekvállalásra. Novák Katalin államtitkár járt kedden egy kávéra Kecskeméten.

 

Eg csésze kávéra volt hivatalos kedden Kecskeméten Novák Katalin, család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár. A nyilvános találkozót - amelynek a Katona József Könyvtár adott helyet - a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház szervezte.

Magyarországon érték a család és érték családban élni - hangsúlyozta Novák Katalin Kecskeméten, hozzátéve, hogy jelenleg egy gyermekkel kevesebb születik a családokban. A kormánypolitika célja az, hogy ezek a gyerekek megszülessenek, ezt pedig csak úgy lehet elérni, ha minél több terhet levesznek a családokról központilag.

Elhangzott: a jövő évtől folyamatosan bővítik majd a családi adókedvezmény rendszerét. Ennek köszönhetően több mint 300 milliárd forint maradhat majd a családoknál.

Ezen felül felmenő rendszerben négy éven keresztül emelkedik majd a kétgyermekes családi adókedvezmény összege. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi gyermekenként 10 ezer forint összegű kétgyermekes családi adókedvezmény, 2019-re gyermekenként 20 ezer forintra emelkedik – mondta Novák Katalin.

A beszélgetésen Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere elmondta, hogy a városban a házasságkötések száma az elmúlt időszakban negyven százalékkal emelkedett, miközben a válások számában csökkenés mutatkozik, míg a gyermekszületések száma folyamatosan, évről-évre emelkedik. Hangsúlyozta: a statisztikából egyértelműen megállapítható, hogy a kecskemétiek is úgy gondolják, érdemes családban gondolkodni, családban élni.

A kávéházi eszmecserén felszólalt dr. Kerékgyártó-Minda Mária Judit, a járási kormányhivatal vezetője is, mint kisgyermekes anyuka.  Elmondta, igyekszik olyan munkahelyi intézkedéseket tenni, hogy a kisgyermekes anyukák időbeosztási kedvezményekben részesüljenek, ezzel adva nagyobb esélyt és lehetőséget a gyerekek melletti munkavállaláshoz.