A kenyér lelkének titkát szeretné megfejteni

2018 feb 9
Megosztás
Király Roland

Király Roland, a belvárosi piacon áruló, házias ízeiről ismert hagyományőrző pékmester a lisztérzékenységének köszönhetően lett kereskedő, korábban hivatásos katona volt. 

 Később a lisztérzékenységéről kiderült, csak a nem megfelelő minőségű lisztre reagál a szervezete, ezért az egészséges táplálkozás felé fordult és fokozatosan életmódot  váltott.

- Gyakorlatilag felnőtt fejjel, nem olyan régen végeztem el a pék iskolákat; most negyven éves fejjel pedig éppen molnárnak tanulok, és további tanulmányokat is tervezek. Azt gondolom, ha bármikor meg akarok szólalni búza vagy kenyér témában, kell, hogy valamilyen szintű tudással rendelkezzem - mondta.

A búza ismerete, szeretete családon belül kezdődött náluk, nevükhöz köthető a nemesített Király búza. Roland erre a családi értékre alapozta a vállalkozásukat.  Jelenleg lovas kocsira épített kemencével több ponton is megjelennek rendezvényeken a város területén frissen sütött termékeikkel. Az egyre növekvő forgalom, a vásárlói bizalom hozta azt az elhatározást, hogy legyen egy üzletük, amely a közelmúltban nyílt meg a kecskeméti piacon. Alapanyagaik nagy részben a Kiskunságról származnak.

Megtudtuk:  Kadafalván működik egy kis üzemük, ahol gyakorlatilag egy előkészítés zajlik. Egyedül csak dagasztó gépeket használnak, a hatékonyság érdekében. A sütés elektromos, gáz és fatüzelésű kemencékkel történik. Kínálatunk nagyjából hatvan-hetven százaléka saját recept alapján készül. 

Király úr kijelentette: a lényeg a búza, amelynek minőségén nem változtat. 

-  Sok esetben azért raknak adalékanyagokat a kenyérbe, mert a hozzáadott lisztben rossz minőségű a búza, kevés benne az illóolaj, műtrágyázva van vagy túl sűrűre vetették. Mert minél olajosabb, karotinosabb és nagyobb az ásványi anyag tartalma a gabonának, annál jobb minőségű lisztet kapunk. A Király búzából készült liszt nagyon jól viselkedik; ezért nincs szükségem hozzá lisztkezelő vagy térfogatnövelő szerekre. Pékáruink alaptésztája nagyon egyszerű összetevőkből: királybúzalisztből, vízből, és sóból állnak. Egy jó kenyér függ sikér és a fehérje tartalmától is. Ha megfelelő mennyiségben vannak jelen, az emberi szervezet később lesz éhes, a pékáru nem szárad meg olyan gyorsan, nem puffaszt, és nem penészedik meg. 

Hangsúlyozta: az érzékenységek terén sokszor átesünk a ló túlsó oldalára, pedig csak arról van szó, hogy ma az alapanyagokat a mezőgazdaságok rendkívül sok műtrágyával, túlterhelt genetikával állítják elő, így azok valóban okozhatnak az arra érzékenyeknek allergiát. De a minőségi alapanyagoktól nem lehet bajunk. Például nálunk is megfordulnak lisztérzékeny emberek, akik továbbra is vevőkörünket színesítik, mert a termékeinktől nincsenek panaszaik. Oda kell figyelnünk arra, hogy értelmetlenül ne ragadjon el minket a „minden mentes” divathullám.