Keresik a szabad madarak sarát

2014 már 4
Megosztás
Az szdsz kecskeméti postaládája

Nyomoz az ügyészség a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) a tartozása miatt. Kecskeméten 400 ezer forint hátraléka van az egykori pártnak, nem tudni miként szaporodott fel. 

 

A IX. kerületi ügyészség különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el az SZDSZ tartozásával összefüggésben - jelentette be Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Tájékoztatása szerint a nyomozást február 13-án rendelték el Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő feljelentése alapján. Az ellenzéki képviselő január végén mondta, hogy feljelentést tesz. Azt mondta: az SZDSZ tartozása 2010 végén több mint 770 millió forint volt, ennek legnagyobb részét egy állami kölcsön tette ki - tette hozzá.

Az ügyészségi szóvivő közlése alapján az SZDSZ egy 2007-es törvényi lehetőséggel élve több száz millió forint, állami garanciavállalással támogatott hitelt igényelt a Magyar Fejlesztési Banktól a működését szolgáló ingatlanok megvásárlására. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2012 augusztusában az SZDSZ gazdálkodásának ellenőrzésekor készített jelentése szerint azonban a hitellel érintett ingatlanok közül négy olyan településen található, ahol a korábbi kormánypártnak pártszervezete nem is működött. Az ügyészség tájékoztatása szerint az SZDSZ 2009. július 15. óta tőke- és kamatfizetési kötelezettségének nem tett eleget.

A IX. kerületi ügyészség a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályát bízta meg a nyomozással.

A kecskeméti szál

Négyszázezer forint közös költséggel tartozik a társasháznak a kecskeméti SZDSZ iroda, miközben a párt helyi szervezete már 2010-ben feloszlatta magát.

A központi piaccsarnok melletti irodaház árkádjai alatt található a Szabad Demokraták Szövetsége kecskeméti szervezetének a postaládája (képünkön). A szervezet a kormányváltás után feloszlatta magát, mint azt Zombori Mátyás volt városi elnök akkor a távirati irodának nyilatkozta:  „a kilépő tagok meggyőződése, hogy az SZDSZ, mint politikai párt alkalmatlanná és méltatlanná vált a liberális értékek képviseletére, amelyeket a közösség változatlanul a demokratikus jogállam fundamentumának tart.” Ezt követően a kecskeméti szervezetet egyhangúlag feloszlatták és működésüket beszüntették. A társasház közös képviselője - akinek elődjével elszámolási vitája van a háznak - egyelőre nem tudja kihez forduljon a tartozás ügyében, illetve, azt sem érti, hogy kinek a figyelmetlenségéből szaporodott fel a feloszlatott pártszervezet adóssága.

 
Címke: