Készül a Kecskeméti Értéktár - Várjuk a javaslatokat!

2014 már 5
Megosztás

A Kecskemét Város - Bozsó Gyűjtemény Alapítvány sikeresen szerepelt a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet által „A nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására” kiírt pályázaton. Így a 2012. évi XXX. A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény értelmében Kecskeméten is megkezdődött a helyi értékek gyűjtése.

Az értékfeltárás célja: a település szellemi, tárgyi értékeinek összegyűjtése és dokumentálása.

A Hungarikum-törvény lehetőséget nyújt minden településnek egy helyi értéktár felállítására. A felveendő értékekre javaslatot bárki tehet a www.hirosertek.hu honlapról vagy a   http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300114.KOR oldalról a törvény 1. számú mellékleteként letölthető javaslattevő íven, így valóban a kecskemétiek határozhatnak arról, mit tartanak településükön értéknek. A javaslathoz fotó, videó, hanganyag vagy bármilyen egyéb dokumentáció csatolható.

A beérkezett javaslatokat Kecskemét Város Értéktár Bizottsága, szakértők bevonásával megvitatja, és az arra érdemes talált értékeket az értéktárba emeli.

A helyi jelentőségen túlmutató értékek a megyei értéktárba vagy a Magyar Értéktárba kerülnek. Az itt nyilvántartott országos, vagy nemzetközi jelentőségű, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékekből a Hungarikum Bizottság választja ki a hungarikumokat, melyek a Hungarikumok Gyűjteményébe kerülnek.

A helyi értékek szakterületenkénti kategóriái a következők: a) agrár- és élelmiszer-gazdaság, b) egészség és életmód, c) épített környezet, d) ipari és műszaki megoldások, e) kulturális örökség, f) sport, g) természeti környezet, h) turizmus és vendéglátás.

A felsorolt kategóriákba várjuk helyi érték javaslataikat!

Javaslattevő ívet igényelhetnek még a Kecskemét Város – Bozsó Gyűjtemény Alapítványnál a 6000 Kecskemét, Klapka u. 34. szám alatt, a 30-7566-389-es telefonszámon vagy a kullai.aniko@nmi.hu e-mail címen. A helyi értékek gyűjtéséről további információt is ezeken az elérhetőségeken kérhetnek.

Kérjük, hogy a javaslattevő íveket a fenti e-mail címre vagy a Kecskemét Város -  Bozsó Gyűjtemény Alapítványhoz szíveskedjenek visszajuttatni.  

A városi értéktárba felvett nemzeti érték listáját a www.hirosertek.hu honlapon tesszük közzé, ahol javaslattevő ív letöltésére, valamint elektronikus úton történő javaslattételre is lehetőség nyílik.

Címke: