Kiállítás nyílt Pongrácz József emlékére

2018 jan 10
Megosztás
örök születés kiállítás

53 hete, 66 éves korában hunyt el váratlanul Pongrácz József kecskeméti gyermekorvos. Művészbarátai Örök születés címmel rendeztek emlékére kiállítást a Kápolna Galériában, amelynek szerdai megnyitóján sok-sok derűvel és idézettel emlékeztek vissza felejthetetlen alakjára, életszemléletére.

Elsőként a Danyi Judit-Hegedűs Zoltán színészházaspár emlékezett Pongi dokira, a tőle kapott könyvből olvasták fel idézeteit, majd dr. Gyenes Vilmos gyermekkardiológus, főorvos — aki rendszeresen járt Pongrácz Józseffel Erdélybe gyermekeket vizsgálni, gyógyítani — emlékezett barátjára.

Az odaadó, alázatos természete és tudása folytán ő volt számára a nagybetűvel írandó orvos - mondta Gyenes doktor, majd arra figyelmeztette a hallgatóságot, hogy ne merüljünk el nagyon a múltba, hiszen ennek a kiállításnak — amelyet Horváth Mária gondozott és rendezett — a címe: Örök születés.

Nem véletlen született ez a cím - mondta Gyenes főorvos, mert Pongrácz József számára nem létezett véletlen, csak a gondviselés. Hozzátette: ez a kiállítás egyben az ő optimista üzenete is, amely semmiképpen se a csüggedésről, hanem az alkotásról, a tenni akarásról, az igaz barátságról szól és minden olyan emberi cselekedetről, amely Istennek tetsző.

Magas színvonalú ez a tárlat - tette  hozzá, de Pongrácz József is arra tanította kollégáit, hogy a lehető legmagasabb színvonalon gyógyítsanak, győzzék le a félelmeiket és a fáradságukat és nem utolsósorban arra: a lelkiismeretünk nem szólítgat hiába bennünket.

Azon gondolkoztam - mondta végezetül Gyenes főorvos: vajon mit üzen nekünk fentről Pongrácz József, aki mindig két lábbal állt a földön.  Azt hiszem azt - tette hozzá, hogy vigyázzunk jobban egymásra, az egészségünkre és ne feledjük: az életünk íve nem más, mint egy példamutató felkészülés.

A kiállítás január 26-ig tekinthető meg.

A kiállítók névsora:

Balanyi Károly, Balanyi Zoltán, Szabó Pál, Horváth Mari, Tóth-Pócs Judit, Tóth- Pócs Roland, Kis-Vágó Árpád, Szilágyi V. Zoltán, Pongrácz Márta, Kun-Sebők Kata, A.Fehér Vera, Szoboszlay Eszter, Szoboszlay Péter, Kiss Miklós, Kovács Hajnalka, Apró Tamás, Ragó Lóránt, Pócs Péter, A.Varga Imre, Váczi Mária, Gyenes Péter.