Kiállja-e az alkotmányosságot a kecskeméti csendrendelet?

2016 júl 21
Megosztás
JAM PUB Kecskemét

Abszurd jeleneteket kell átélnie annak a vendégnek, aki esténként belátogat a kecskeméti nagy postával szemben található JAM PUB vendéglátóhelyre. 

Nyár van, a főtér nyüzsög, fesztiválozik, sokan elutaztak nyaralni, a város továbbra is bajlódik a turizmussal, ennek okán kevés a megmaradt és pláne fogyasztani akaró vendég, így azon keveseken próbálnak megosztozni a helyi vendéglátóhelyek. Nemhiába egyre könyörtelenebb formát ölt a konkurenciaharc.

Június utolsó napján, pénteken este mindössze hárman ültek a JAM PUB kerthelyiségében, a körúton hatalmas a motor és gépjárműzaj, ennek ellenére tíz órát követően előírásszerűen becsukják az utcai nagykapukat, lehalkítják a meccset közvetítő tévét. A belső termekben az asztalok le vannak rögzítve, még annak a látszatát is kerülve, hogy itt táncterme lenne, a hangszigetelés kiváló, szomszédok nincsenek. Ennek ellenére persze várják az ellenőröket, aki természetesen éjfél után rendre meg is érkeznek, ők is unják, de kötelességük, mert valaki rendre riasztja őket. 

Mint arról már írtunk, a JAM PUB-ban a megnyitása óta több az ellenőr, mint a vendég. Az indok az, hogy lakossági panasz érkezett, de a működtetők szerint erről szó sincs, hanem pusztán a konkurencia próbálja őket ellehetetleníteni a hatóságok félrevezetésével. Volt olyan alkalom, hogy az ellenőr táncolni látott a pultnál néhány embert, akkor ezért függesztették fel a működési engedélyüket, a legutóbbi rendőri ellenőrzés során azonban a zsaruk azt közölték velük, hogy szerencse, két ember táncol, mert különben be kéne zárniuk a vendéglátóhelyet. Az ügyben több peres eljárás van folyamatban.

Kiérti ezt?

Ha elfelejtjük, hogy ez a város a Mercedes és a járműipari befektetők Mekkája, illetve nem egy alkalommal próbálkozott már elnyerni az Európa Ifjúsági Fővárosa címet, azért mégiscsak jogállamban élnénk, vagy nem?

Dr. Cserpák Judit ügyvéd szerint Kecskemét úgynevezett csendrendelete nem állná ki az alkotmányosság próbáját, mert a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartásáról szóló helyi önkormányzati rendelet nem szabályozza, hanem generálisan megtiltja az éjszakai üzemeltetést és annak egyedi engedélyezését egy önkormányzati képviselőkből álló bizottsághoz (JÜBB) továbbítja a feltételek meghatározása nélkül. Ez lényegében azt jelenti, hogy a JÜBB a saját belátása szerint határoz, amely a korlátok és feltételek nélküli, ellenőrizhetetlen, az abszolút mérlegelés és szubjektív módon való döntés mentén érvényesül.

Hozzátette: mindezek mellett jogszabálysértő az önkormányzat üzletműködést betiltó határozata is, mert nem tárta fel teljes körűen a tényállást, azt, hogy az üzlet a szabályoknak megfelelően üzemel, nincs zajkibocsátása, hogy tájékoztató táblák vannak kihelyezve a vendégek részére, sőt, a működésükre nincsen panasz.

Hangsúlyozta: mindezek mellett az, hogy láttak éjfél után néhány embert a lerögzített asztalok mellett esetleg táncolni, a benn szóló, nem hangos zenére és ezért felfüggeszteni egy drágán beruházott, színvonalas, meleg konyhás gyermekjátszóval, televíziókkal, motelszobákkal ellátott vendéglátóhelyet azonnal bezáratni az egyértelműen túlkapás és diszkriminatív, messzemenően nem felel meg a tisztességes hatósági eljárás elemi szabályainak. Az ügyvéd véleménye szerint a hatóságnak először fel kellett volna hívnia az ügyfél figyelmét az esetleges jogszabálysértésre és megfelelő határidő megállapításával valamint a jogkövetkezményekre történő figyelmeztetéssel végzésben kötelezni annak megszüntetésére, de jelen eljárásban ilyen nem történt meg, nem beszélve arról, hogy a helyi rendelet ellentétes az Európai Parlament és a Tanács 2006. december 12-i, a belső piaci szolgáltatásokról szóló irányelvével, amely szerint az engedélyezési rendszerek nem alkalmazhatnak hátrányos megkülönböztetést a szolgáltatás nyújtók számára és olyan feltételeken kell alapulniuk, amelyek megakadályozzák az illetékes hatóságokat abban, hogy a vizsgálati jogkörüket önkényesen alkalmazzák.

Az már csak hab a tortán, hogy Magyarország Alaptörvénye a vállalkozás szabadságán alapszik és a tisztességes gazdasági verseny feltételeinek biztosításával működik.

Persze, míg a jogvita zajlik, telnek-múlnak a JAM PUB hétköznap estéi, éjfél körül érkezik az üzletvezető és megpróbál kicsit aludni az autójában. Várakozik, mert tudja, ha van vendég, ha nincsen, a dróton rángatott ellenőrök úgyis érkeznek, neki pedig kísérgetnie kell őket hajnalig.