Kínvallatások sora az izsáki rendőrőrsön

2014 ápr 10
Megosztás
izsáki rendőrőrs

Szó nélkül ütöttek az izsáki rendőrőrsön, majd az összevert előállítottakat éjjel kihajították az utcára. Ez nem egy rémregény, hanem a magyar valóság a brutális rendőrök perében.

 

Folytatódott csütörtökön a Kecskeméti Törvényszéken azoknak a rendőr-járőröknek a pere akiknek a kihallgatása során az izsáki rendőrőrsön 2013. április 8-án életét vesztette a negyvenhét véres Bara József. A 27 éves B. Viktor, valamint a 30 éves B. Csongor rendőrök ellen halált okozó testi sértés, kényszervallatás, jogtalan fogvatartás, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás a vád.

Dr. Pólik Edina büntetőtanácsa csütörtökön olyan hozzátartozói tanúkat hallgatott meg az ügyben, akiket szintén a perbe fogott két rendőr vert meg az őrsön.

Ezek szerint a huszonöt éves M. Tibor 2013. március 26-án éjfél után tért haza Ágasegyházára a szüleihez az élettársával az izsáki rendőrőrsről, ahová délután azért kellett bemennie, mert telefonon jelezték, hogy megtalálták az elveszett pénztárcáját és az iratait. Édesanyja elmondása szerint a fia betántorgott, lefeküdt a földre és csak nyöszörgött, fájlalta a mellkasát. Az édesanyja levetkőztette és látta, hogy a fia hátán, mellén elszíneződések, zúzódások vannak, a füle mögött alvadt vért talált. M. Tibor az anyja kérdésére azt mondta: a rendőrőrsön leültették, lehúzták a redőnyt, felhangosították a rádiót, majd a Viktor, az egyik helyi rendőr, elé állt és szó nélkül mellkason vágta, majd a földön a hátára térdelt. Vert a másik, a Csongor is, ököllel - tette hozzá. Kiderült: voltak ott mások is, de senki sem tette szóvá a verést. Kérésére inni nem kapott és a vécére sem engedték ki. 

M. Tibor édesanyja a bíróságon bírói kérdésre azt mondta: a rendőrök nem szívlelték a fiamat - mondta az anya, mert túl hangos volt a Zsigulijának a kipufogóhangja, többször is megbüntették.

Kiderült az is, hogy a fiatalemberből azért lett gyanúsított, mert az irattárcájában zöld növényi törmeléket találtak a rendőrök, és azt vélelmezték, hogy az kábítószerszármazék. A fiatalember elmondta, hogy az egy gyógynövényszármazék, a rendőrök nem hittek neki. A perben beidézett szakártő M. Tibor állítását igazolta.

A fiatalember a sérülésinek az okát nem merte bevallani a kecskeméti kórházban. A fizikai felgyógyulása óta fóbiás szorongás miatt kezelik.

Fekete volt a füle, véreset vizelt

A huszonöt éves R. Gábort  szintén aznap éjjel két órakor lökték ki összeverve az izsáki rendőrőrsről. A tántorgó, vérző fejű férfi csurom vizes volt, mert verés közben elvesztette az eszméletét és ásványvízzel locsolták fel. A férfi mintegy tízkilométert gyalogolt ilyen állapotban a szakadó hóban mire hazaért Ágasegyházára.

Az édesapja vetkőztette le, amikor hazatért, elmondása szerint a fiára rá volt fagyva a pulóver. Tanúvallomásában elmondta: a fia teste mindenhol, összefüggően kék-zöld volt, napokig véreset vizelt, a veséjét fájlalta, a bal füle két hétig fekete volt.Hozzátette: a fia elmesélte neki, hogy a halántékán a sérülés a pisztolynak a nyoma volt, amelyet a Viktor nekinyomott. Azt mondták: vallja be, hogy tőle származik a kábítószer, mert különben agyonütik, kidobják a köves útra és ráfogják, hogy elütötte az autó.

R. Gábort - aki jelenleg rablás miatt előzetes letartóztatásban van - nem egy alkalommal verte meg az izsáki rendőrőrsön B. Viktor és B. Csongor rendőrjárőrök. Hallásproblémái napjainkban is fennállnak.

A vád és az előzmények

A vádirat szerint a két rendőr április 8-án 17.43-kor Orgoványon megállította a negyvenhat éves Bara Józsefet, aki nem volt velük együttműködő, ezért az út mellett élettársa jelenlétében a földre teperték, megbilincselték, autóba tuszkolták és előállították az izsáki rendőrőrsön. A hivatalos helységben - jegyzőkönyv felvétele nélkül - egy székre ültették, az őrszoba ajtaját becsukták, majd több mint két órán keresztül felváltva, valamint együtt nagy erővel bántalmazták azért, hogy bevallja: múlt év augusztusában ő lopta el Orgoványon a mindenki által csak "fóliás" Janiként ismert gazda sthillfűrészét. A hátrabilincselt kezű férfi a folyamatos veréstől elvesztette az egyensúlyát, hanyatt esett a székről, ahol a két - Terroristaelhárítási Központba készülő - rendőr tovább ütlegelte. A vádirat szerint két oldalról több alkalommal ököllel, és gumibottal ütötték a hátrabilincselt kezű férfi mellkasát. Bara József 19.55-kor rosszul lett, eszméletét vesztette, a kiérkező rohamkocsi mentőorvosa már a halál beálltát tudta megállapítani. Az igazságügyi orvosszakértő szerint Bara halálát a bántalmazástól elszenvedett sorozatos csonttörések miatt tüdő- és zsírszövet-roncsolódás következtében kialakult zsírembólia okozta. 

A két rendőrjárőr - akik azóta előzetes letartóztatásban vannak - azzal védekeztek, hogy mindössze Bara József ellenállását akarták törvényesen megtörni. 

Erről szóló jelentésük alapján a kiskőrösi rendőrkapitány - akit az izsáki őrparancsnokkal együtt azonnali hatálya felmentettek -  hivatalos személy elleni erőszak miatt feljelentést tett az elhunyt férfi ellen, de azt a nyomozó ügyészség elutasította. A lopási ügy nyomozása is újraindult mindeközben, majd bizonyítottság hiányában nemrégen lezárta a rendőrség Tolna Megyében, mivel megállapították, hogy Bara Józsefnek, a lopási ügy bejelentését megelőzően is volt sthilfűrésze, így lehet, hogy egy végzetes tévedés áldozata lett.

A vádiratból kiderül az is: a két rendőrjárőrnek nem ez volt az első hivatalos személyként elkövetett bántalmazása, az izsáki esetet megelőzően összesen még négy előállított férfit bántalmaztak az év első hónapjaiban. Februárban B. Viktor  egy alkalommal szintén veréssel próbált rávenni egy férfit a vallomástételre, amelyben egy másik kollégája, a per harmadrendű vádlottja működött közre, valamint B. Viktor az egyik megvert férfi sérüléseinek az okáról hamis iratokat állított ki a kórház felé. A negyedrendű szabadlábon védekező rendőrjárőr ellen azért emelt vádat az ügyészség, mert az izsáki ügyet megelőzően végignézte B. Viktor és B. Csongor  egyik bántalmazásos kényszervallatását, de abba nem avatkozott bele, nem próbálta megakadályozni, illetve nem jelentette azt feletteseinek, ezért hivatalos kötelességét vétkesen megszegte - áll a vádiratban.

A per kezdetére a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság peren kívül megegyezett Bara József családjával és nem vagyoni kártérítésben részesítette őket milliós nagyságrendben.

 
Címke: