Kiskunfélegyháza elveszített ártatlansága

2018 ápr 6
Megosztás
projekttábla

2014-ben robbanás történt Kiskunfélegyházán: a Fidesz-frakció gerince a nemzeti fórumos Lezsák Sándor mögé állt, s így a fórum színeiben induló polgármester-jelölt győzött a városban. És bár a tiszta kezek ígéretével kampányolt, valahogyan mégis az Elios Zrt. nyerte el a városi közvilágítás-korszerűsítést. Az ügy pikantériája, hogy a furcsa tender épp a revánsra készülő, megújuló Fidesz-alapszervezetnek jön kapóra.

Megdöbbenéssel értesültem jómagam és a város lakossága is arról, hogy a Kiskunfélegyházán is megvalósításra került közvilágítás fejlesztésére kiírt pályázatok többségéhez korrupciós ügyek, szabálytalan közbeszerzési eljárások kapcsolódhatnak. (…) Kérem, hozza nyilvánosságra, illetve küldje meg számomra elektronikus úton az OLAF által a város számára megküldött kérdéssort, vizsgálati anyagot, illetve az Ön által összeállított válaszokat tartalmazó teljes dokumentációt” – így interpellálta idén februárban Csányi Józsefet, Kiskunfélegyháza polgármesterét Horváth Tamás, az MSZP helyi képviselője, aki elindul a vasárnapi országgyűlési választáson is.

A polgármester válaszlevelében kifejtette, hogy 2014-ben új vezetőként a városérdek és az átláthatóság volt számára a legfontosabb, ezért hozta létre az ellenzéki pártok bevonásával az úgynevezett kétszintes közbeszerzési döntéshozatalt, amelynek keretében a képviselők minden dokumentumot megkapnak. Hozzátette: „A mai napon megkereséssel fordultam az OLAF felé, kérve a hozzájárulást, hogy leiratukat és az arra adott ténymegállapításokat nyilvánosságra hozhassam. Ha legkésőbb 2018. április 12-ig (tehát 30 napon belül) a válasz nem érkezik meg, a teljes anyagot a város honlapján elérhetővé tesszük.” Csányi válaszlevelében arra kérte az MSZP-s jelöltet, hogy „saját vélt politikai érdekeiért cserébe ne dobja oda a város jó hírnevét”.

Igen ám, de Horváth Tamás épp azt tette szóvá, hogy valamiért csak épp ebben a hírhedtté vált közvilágítás-korszerűsítési projektben nem működött a már megszokott módon az úgynevezett kétszintes közbeszerzési döntéshozatal, és épp ez az egyetlen olyan projekt, amelyben nem kapták meg valamennyi dokumentumot.

Az ügy előzményei: 2015. január 12-én Csányi József polgármester bejelentette, hogy a város 480 millió 740 ezer forint vissza nem térítendő, száz százalékban finanszírozott támogatást kapott arra, hogy a több mint 3400 közterületi lámpatestet energiatakarékos LED-es világításra cseréltesse. A sajtótájékoztatón elhangzott: mivel a projekt szigorú határidőhöz kötött, ezért a lámpaoszlopok számát nem növelik, nem helyeznek ki új lámpákat, csak a meglévő fényforrásokat cserélik.

Dósai Bence kabinetfőnök – aki 2014 előtt még a Fidelitas megyei elnöke és az országos választmányának alelnöke volt, utóbb azonban a nemzeti fórumos polgármesterjelölt kampányát segítette – március 2-án azzal állt a nyilvánosság elé: ismeretlen telefonáló megfenyegette a polgármesteri hivatal egyik munkatársát, hogy lejárató hadjáratot indít ellene, ha nem egy bizonyos cég nyeri meg a közvilágítás korszerűsítésére kiírt pályázatot. Kijelentette: semmilyen formában nem engednek teret a korrupciónak. Azt, hogy miről is szólt ez a telefonhívás, melyik céget favorizálta a betelefonáló, nem lehet tudni: kérdéseinkre nem válaszolt Dósai Bence.

E szokatlan előjáték után indították útjára a kiskunfélegyházi közvilágítás-korszerűsítésre kiírt nyílt közbeszerzési eljárást.

– Normál ügymenetben egyszer értékelünk, majd lezárjuk a dolgot, de ezúttal nem ez történt – mondta lapunknak Horváth Tamás, aki tagja a közbeszerzési bizottságnak is. Hozzátette: a legfeltűnőbb az volt, hogy nem kaptak meg minden tenderanyagot elektronikusan, ahogy azt szokták, hanem helyben, a bizottsági ülésen nézhették meg az iratokat.

Az első meghívó az ajánlati felhívás elfogadására 2015. május 28-ra szólt, de végül levették a kérdést a napirendről. A következő ülésen, június 2-án már volt elektronikus anyag, és a képviselők elfogadták a felhívást. Július 23-án azonban arról kaptak szóbeli tájékoztatást, hogy módosítani kell a felhívást. Az ajánlatok felbontása 2015. augusztus 11-én, az értékelésük pedig 19-én történt meg, majd 27-én volt egy újabb értékelés – mindezekről azonban már nem kaptak elektronikus úton anyagot a bizottsági tagok.

A felhívásra három pályázat érkezett: a Vill-Kor Hungária Kft. nettó 309 millió 873 ezer 194 forintos, a Kiskunfélegyháza 2015 Konzorcium, amelynek tagjai, az Elios Zrt. és a SAG Hungaria Kft. nettó 328 millió 708 ezer 299 forintos, valamint a Mezei-Vill Kft. és a Polar Studió Kft. közösen 344 millió 985 ezer 418 forintos ajánlatot tett.

Érdekesség, hogy az Elios Zrt.-vel közös konzorciumi ajánlatot beadó SAG Hungaria Kft.-nek 2012-ben még mérleg szerinti egymillió forintos negatív eredménye volt, de a módosított kiírás erre – mintha csak épp e cégre szabták volna – lehetőséget adott: „alkalmas az ajánlattevő, amennyiben az eljárást megindító felhívás feladásának időpontját megelőző három lezárt üzleti év tekintetében a mérleg szerinti eredménye legfeljebb egy évben volt negatív”.

A döntést végül szeptember 29-én hozták meg, s addigra a közbeszerzési hatóság is rendben találta az eljárást.

Igaz, ez nagy fejtörést nem okozhatott számukra, mert a Mezei-Vill Kft.–Polar Stúdió Kft. kettőse – ők tették a legmagasabb árajánlatot – váratlanul visszalépett. Egyik cégvezető sem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy miért. A Mezei-Vill Kft. egyébként országos szinten hétszer nyújtott be ilyen ajánlatot – mindegyik alkalommal veszített. A legalacsonyabb értékű, „befutó” kiskunfélegyházi ajánlatot tevő Vill-Korr Hungaria Kft.-t pedig kizárták az eljárásból. A cég közlése szerint „a beadott műszaki specifikáció ellentmondást tartalmazott, ezért az ajánlatkérő önkormányzat nem tudott egyértelműen meggyőződni a dokumentációban írt követelményeknek való megfelelésről”. Gasztonyi László ügyvezető hozzátette: mivel a lámpatestek műszaki tartalma és leírása a beszállító Philipstől származott, ezért a Vill-Korr Hungaria Kft. sem a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, sem pedig bírósághoz nem fordult jogorvoslatért.

A befutó így az országos közvilágítási tendereken már ismert Elios Zrt. és a SAG Hungaria Kft. konzorciuma lett. Az Elios Zrt. hálája jeléül ritka gesztust gyakorolt: névadó szponzora lett az akkori bajnoki évad női futsalcsapatának, az Astra-Elios Kiskunfélegyházi Bullsnak. Arra vonatkozó kérdéseinkre, hogy kinek a felkérésére és mekkora összegben támogatták a csapatot, és miért éppen ezt az egyesületet választotta az Elios Zrt., szintén nem kaptunk választ.

Érdekesség továbbá, hogy a győztes ajánlat bruttó összege valamivel több mint 417 millió forint, 70 millió forinttal kevesebb, mint a közvilágítás-korszerűsítésre nyújtott 487,74 millió forintos támogatási összeg. De mi e különbség oka? Hogyan számoltak el az összeggel? Mire fordították a különbözetet? Miért nem jutott ebből a pénzből lámpatestbővítésre? Ez utóbbi azért is fontos kérdés, mert a LED-es közvilágítás-korszerűsítés már közismert betegségeit – vakfoltok, sötét járdák, illetve széles utak esetében sötét útközépsáv – a kiskunfélegyházi projekt is hordozza.

Kérdéseinkre nem kaptunk választ a kiskunfélegyházi kabinetirodától. Nem kaptunk választ arra sem, hogy az OLAF milyen megállapításokat tett, azokra ők mit reagáltak, illetve melyik cég mennyiért és mennyi időre kapta meg a helyi közvilágítás karbantartásának feladatát.

A hallgatást magyarázhatja, hogy a Nemzeti Fórum lényegében egyetlen emberre, Lezsák Sándorra, a körzet országgyűlési képviselőjére épül. Ő azonban, miután a lakiteleki képviselő-testületben nem maradt egyetlen pártszimpatizánsa sem, áthelyezte tevékenységének hangsúlyait a nagyobb szavazóbázisú Kiskunfélegyházára. A 2014-es nemzeti fórumos kampány nem is szólt másról, mint a korrupt fideszes városvezetés leváltásáról és egy új korszak eljöveteléről. Az Elios-ügy napvilágra kerülése ez az új korszakot alapjaiban kezdi ki, s ez abszurd módon épp az önkormányzati választásokon visszavágásra készülő helyi Fidesznek ad kampánytémát.

Forrás: 168 Óra