Kiskunfélegyházán közös volt az ünnep

2014 aug 20
Megosztás
Megszelik az ünnepi kenyeret Kiskunfélegyházán

Közösen vágták fel a város közéleti személyiségei az új kenyeret Kiskunfélegyházán. Az ünnepi beszédet Lezsák Sándor tartotta, aki szerint Szent István királyunk a sok nehézség közepette sem vált szolgai utánzóvá, idegen hatalmak itteni helytartójává, mint a rendszerváltás ürügyén ezt megtette megannyi hazai vezető - mondta a Szent István-templom előtt tartott ünnepi megemlékezésen több száz ember előtt.

Szólt arról, hogy Szent István király uralkodását némi politikai célzattal gyakran állítják be úgy, hogy Európához való közeledése azért volt sikeres, mert gyökeresen szakított a magyar hagyományokkal. "Ez hazugság, ezeket a sanda célú állításokat maga Szent István cáfolja meg" - jelentette ki.
Lezsák Sándor szerint Szent István az életművéből a hagyományok megőrzését hangsúlyozta és nem azt a gyökeres változást, amit tévesen, utólag tulajdonítottak neki. Szent István tudatában volt annak, hogy "Magyarországot a hagyományokat követve magyar módon kell kormányozni" - mondta.
Lezsák Sándor felidézte István király korának "történelmi atlaszát", amelynek tucatnyi erős állama azóta elenyészett. Szent István államférfiúi képessége kellett ahhoz, hogy a bizonytalan, állandóan háborúskodó Európában szilárd államalakulatot hozzon létre - fogalmazott.


Mindent, ami állammá tette a korabeli Magyarországot, a területi igazgatást, a püspökségek működését, a törvényalkotást és a igazságszolgáltatást, a pénzverést és a hadviselést Szent István munkásságának köszönhetjük - összegezte az államalapító elévülhetetlen érdemeit az Országgyűlés alelnöke.
Lezsák Sándor arra kérte a kiskunfélegyházaiakat, hogy az önkormányzati választáson "hiteles, példázatos életű" jelöltekre adják voksukat. Olyan jelölteket válasszanak meg, akiknek fedhetetlen az előéletük, akik erkölcsi, etikai szempontból kikezdhetetlenek és alkalmasak a közösség irányítására - kérte.
Az ünnepi szónoklat után megkoszorúzták Szent István szobrát, majd Gyulai Endre, a szeged-csanádi katolikus egyházmegye nyugalmazott püspöke celebrált szabadtéri szentmisét.

Fotó: MTI /Újvári Sándor