Kitört a médiaháború Kecskeméten

2014 feb 13
Megosztás
Eckhard BAlázs a Kecskeméti Televízó igazgatója

A város a saját médiumai mellett támogatja a kereskedelmi orgánumok nagy részét. Íratlanul elfogultságot vár el, amit az érintettek bőszen betartanak. Négy év után felébredt az ellenzék. 

 

Több mint négy éve városunk olyan történelmi lehetőséget kapot, mint Lestár és Kada polgármestereink idejében, amikor a gazdaságilag erősödő város felvirágoztatásába kezdhettek bele. Ma gazdaságilag szintén erősödik Kecskemét, ennek ellenére mai vezetői messze vannak a nagy elődök örökségétől, mert nem egy közösen véghezvitt munka gyümölcseként élik meg azt, ami most történik, hanem egy ölükbe hullott nyereményként és ehhez úgy is viselkednek - kezdte Király József a legutóbbi közgyűlés napiren előtti felszólalásában, majd így folytatta:

Mára olyan helyzetet teremtettek a városban, amely azt érzékeltette, hogy ha azt csinálod, amit én akarok, és azt mondod, amit hallani szeretnék, akkor érvényesülhetsz, ha nem, hát így jártál…. Így működik ma már szinte minden a városban, a hivataltól kezdve a városi tulajdonú cégekig. 

Pedig arról is kellene beszélni, hogy az ő idejük alatt ment csődbe a KSE Kft. önkormányzati többségű cég és tűnt el belőle több mit háromszázmillió forint kétséges számlák alapján, vagy üzletviteli tanácsadás címén fizettek ki zűrös körülmények között két alkalommal is több mint tizennyolc millió forintot. De hát ugye, a kényes kérdésekről nem lehet ebben a városban beszélni - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a helyi közösségi média teljesen kiszolgálja a jelenlegi vezetést, ugyanis az aktuális városi problémákról nem adnak hírt, az ellenzék nem kap hangot. Felháborító, hogy közösségi pénzen a városvezetés propagandája jelenik meg. Most kedden például, egy békés városban, a Fidesz a saját nemzete ellen rezsiharcot indított, adta hírül szinte minden helyi médium, miközben két ellenzéki sajtótájékoztatón ezt megelőzően nem jelentek meg.

Ki szól, beszól, telefonon

Falusi Norbert LMP-s képviselő pedig ezt követően azt mondta: nem arra kaptak önök felhatalmazást, hogy költségvetési pénzből maguk alá gyűrjék a tásadalmat és a médiát. A képviselő kiemelte, hogy a Kecskeméti Televízót a város tartja fenn, ennek ellenére nem ad hírt minden képviselő munkájáról, a legutóbbi Pakssal kapcsolatos rendkívüli ülés, amelyet az ellenzék kezdeményezett, egy nyúlfarknyi híradás élt meg, de a rezsifórumra mindenkinek ki kellett vonulnia.

Zombor Gábor erre azt válaszolta, hogy nem érti a képviselői felvetéseket, mert a médiumok maguk döntenek arról, hogy melyik eseményről adnak tudósítást, erre Király József bekiabált, meg arról, amelyikre odaszólnak nekik telefonon. 

Ezt Zombor Gábor kikérte magának, azt mondta rágalom, bizonyítsa be, hogy ő bármikor is odatelefonált egy szerkesztőnek.

Ekkor már Kohajda László, független képviselő is felszólalt és kijelentette: Paks ügyében éppen a lényeg, az üzenet nem jött át, amelyre a rendkívüli ülést összehívták, szinte semmi nem jelent meg belőle a városi televízióban. Hol van most a nemzeti konzultáció? - kérdezett vissza.

Kriskó Dávid LMP-s képviselő kijelentette: nem azt állítjuk, hogy önök tiltják le ezeket az ellenzéki sajtótájékoztatókat a helyi médiumok nagy részéből, de a kép mégis azt mutatja, hogy valamilyen oknál fogva mi nem jelenünk soha meg. 

- Mikor volt utoljára baloldali képviselő a Gong Rádióban? - kérdezte a polgármestert Dobos József, szocialista képviselő, aztán gyorsan meg is válaszolta a kérdést, mondván: soha.

- Miért nem mennek be?- kérdezett vissza mosolyogva Zombor Gábor.

Város vagy pártmarketing?

A médiatámogatási kérdés a költségvetési vitában is felszínre került, mert a helyi büdzséből - évente több mint százhúszmillióból - fenntartott városi televízió, és az önkormányzati Kik-For Kft. többségi tulajdonában lévő Kecskeméti Lapok mellett a helyi kereskedelmi médiumok nagyrészt a városmarketing keretből, az objektív tájékoztatás címén kapnak pénzt a költségvetésből, az önkormányzati tulajdonú cégek, úgymond, "kötelező" hirdetéseiről nem is beszélve.   

A városmarketing keretét ráadásul, amely ez idáig mintegy 35 millió volt évente, 2014-ben 83 millió forintra emelte fel az önkormányzat.

A városi költségvetésből nemrég a német tulajdonból - a magyar többségű FHB bankon keresztül az új Takarékbankban is tulajdonjoggal rendelkező - osztrák vállalkozói kézbe került Petőfi Népe mintegy tízmillió forintot kap a várostól évente a Gong Rádióval együtt. A közgyűlésen elhangzott: ezek mellett egy online hírportált is támogat a város.

A szocialisták következetlenségére utal, bár szerveződtek az indulatok, hogy a baloldali szimpatizáns vállalkozók kivonják a hirdetéseiket a Gong Rádióból, a városatyák egyhangúlag megszavazták a rádióhoz ezer szállal kötődő Menhely az Állatokért Alapítvány és a város közötti, a gyepmesteri feladatok ellátásra létrejött közhasznú szerződést tíz éves időtartamra való megkötését. A gyepmesteri feladatokhoz a város több mint harmincmillió forinttal járul hozzá évente.

Információink szerint a Kecskeméti Televízió igazgatója már szervezi azt a megbeszélést, amelyen egyeztetni szeretne a pártok vezetőivel és átbeszélni az együttműködési-megjelenési lehetőségeket a kampány időszakában.

Címke: