Koch Borház jubileum új borokkal

2017 nov 15
Megosztás
Koch borkóstoló

Annyi ünnepelnivaló jött össze legutóbb a Koch Borház Kecskemét háza táján, hogy a többek között a fővárosból és Szegedről is érkezett vendégsereg azt sem tudta hirtelen mire igyon, hál’ Isten, jó borban nem volt hiány!

Márton nap volt ugyanis, ez volt az apropó, így első kézből kóstolhattuk a Hajós-Bajai Koch Borászat  2017-es legfrissebb borait. Kiderült közben, hogy megszületett Koch Csaba ötödik gyermeke, erre pedig már az első, de még címke nélküli Koch Pezsgővel koccinthattunk. A ráadásünnep pedig az volt, hogy immáron két éves a Koch Borház Kecskemét, ahol — mint sokan már tudják— , minőségi borok kaphatók pinceáron. Erre a jubileumra pedig lehetett választani egy nagy reményű, de még szűretlen Cabernet rozé, vagy a Koch Csaba villányi birtokának legújabb üdvöskéje, egy bordói cuvée, a Francia módi között.

De kezdjük az elején.

A Koch Borház Kecskemét kóstolóinak nyitánya mindig Fehér Anna, bortechnológus és üzletvezető, aki felelevenítette a vállalkozás elő két évének főbb fejezeteit, majd az antré — mi más lehetett volna —, mint egy napokban palackozott Irsai Olivér a maga friss és ropogós mivoltában. Kiderült, immáron 14 borvidékről 36 borászat van jelen a Koch Borház Kecskemétben csaknem 400 fajta borral. A szaküzletben természetesen rozéból kelt el a legtöbb és a favorit pedig a 2015-ös Koch Prémium Kadarka lett. A borkóstolók, fesztiválok, konferenciák részvétele mellett Fehér Anna kiemelte a jótékonysági rendezvényeiket, amelyek száma a jövőben tovább fog nőni.

A nyitányt követően Koch Csaba lépett színpadra és rögtön meglepetéssel kezdte az estét. Történelmi pillanat tanúi voltak azok akik ugyanis eljöttek a Márton napi Koch-bor kóstolóra, mert elsőként ízlelhették meg a krémességét a házigazda saját készítésű chardonnay pezsgőjének. Régi álma ez Koch Csabának, de mivel a pezsgőkészítők évről évre kapacitáshiányra hivatkozva nem használták fel a termését, kénytelen volt saját maga beinvesztálni. Így született meg az első Hajós-Bajai champagne, amely még így szűretlenül is elnyerte a vendégsereg tetszését. Rajtam ne múljon - tette hozzá Koch Csaba, aki szerint, ha megkapja ebben a formában rá az engedélyt, karácsony táján már meg is jelenhet az első hazai Koch pezsgő a boltok polcain.

Aztán a pincészet idei prémium cserszegijét és rozéját mutatta be, ebből egy cuée-t és a felkapott Nérót, amely a vele azonos nevű csemegeszőlőből készül és néhány éve a legjobbnak járó pálmát vitte el Franciaországban. 

A Néró általában a hölgyek és a fiatalabb generáció kedvence, de akkora a térhódítása, hogy valószínűleg a férfiak nagy része titkolja, hogy suttyomban ilyen málnás, enyhén tutti-fruttis rozét iszik. A Cserszegi Fűszeressel kapcsolatban újra csak előkerült, hogy nincs méltó helyén, pedig az egyik legnépszerűbb borunk a világban. Egyelőre még a névadással vannak elfoglalva vele kapcsolatban a boratyák, mert ezzel a kiejthetetlen fajtanévvel esélye sincs a méltó piacra kerülésre.

A borokra persze nem lehetett panasz, mert az évtized - Tokajban az évezred - eddigi  legjobb évjáratának tartják a 2017-est.

Mivel a meglepetések napja volt ez, akinek volt mersze megkóstolhatta a rózsaszín zavarosság mámorát, vagyis egy szűretlen friss cabernet rozét, amely máris azt mutatta, hogy nagy jövő előtt áll, akárcsak Koch Csaba villányi birtokának új terméke a Francia módi, amely egy hamisítatlan burgundi cuvée, vagyis egy merlot alapú háziasítás a cabernet-családdal.  Ráadásul ez 2015-ös vörös már nem csak ízeiben, eleganciájában, hanem külsejében is elüt a többi Koch-bortól. 

Az est meglepetéstétele és az ünnep koronája a 2013-as Koch Villányi Classic volt, amely az olaszországi Bergamo-ban a Cabernet és Merlot borok világversenyén aranyérmes lett. A versenyre 23 országból 256 bortétel érkezett.

A kérdés, lehet-e mindezt még fokozni? Aki Koch Csabát ismeri, nyugodtan kijelenteni, ha valaki, ő tudja. 

"Többet adni!”

Koch Borház Kecskemét

H-6000 Kecskemét, Bethlen krt. 12

Tel.: +36 30/567-4116