Kodálytól zengett a világ péntek este Kecskeméten

2017 dec 15
Megosztás
Kodály rekordkísérlet

Az eddigi országos rekordot megdöntve határon innen és túl közel 50 település 89 kórusában 3100 énekes énekelt együtt, közülük ezren Kecskeméten a Messzi István Sportcsarnokban december 15-én. Mindez a Kodály nyomában országos online zenei játékot záró, ünnepélyes díjátadó gála keretében történt, ahol bemutatták a vetélkedő nyertes alkotásait, valamint a három forduló legeredményesebb játékosai is átvehették jutalmukat. A program kiemelt eseménye az Énekel a világ akció volt, melynek során két Kodály által gyűjtött népdal csendült fel a jelenlévő kecskeméti kórusok – mintegy 1000 fő – előadásában, melyhez a világ bármely pontjáról lehetett csatlakozni. Az eseményen köszöntőt mondott és a játék fődíját is átadta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és a Nemzeti Kulturális Alap elnöke, mint az online vetélkedő fővédnöke, a rendezvényt pedig Bogányi Gergely zongoraművész koncertje zárta. 

Péntek este Énekelt a világ. A kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban 18.00 órakor ezer fő egyszerre, egy időben énekelte el A Juhász és a Felszállott a páva című, Kodály által gyűjtött népdalokat. Őket az online játék internetes oldalán élőben követve, az internetes közvetítés segítségével közel 50 településen 89 kórus, így összesen 3100 énekes kapcsolódott az akcióhoz. A csatlakozott énekkarok között voltak kétszemélyes és száz fős kórusok is, a felvidéki Galántán és Kolonon át többek között Beregszász, Pelsőc, Nagykörű és Kolozsvár is Kodálytól volt hangos.

Ezekkel a számokkal a kecskeméti kezdeményezés jócskán túlszárnyalta az eddigi egyidőben ugyanazt a dalt éneklés rekordját, amelyet 2013-ban állítottak fel, melyben 79 kórus, így kb. 2000 fő, 31 településen énekelt együtt. 

Az Énekel a világ akció a Kodály nyomában online zenei vetélkedő díjátadó gálájának kiemelt eseménye volt. A majd’ három hónapig tartó, hagyományos feladatokat és a fiatalok körében is népszerű szórakoztató-kulturális elemeket ugyancsak tartalmazó játékra egyéni versenyzők és csapatok is jelentkezhettek, a három fordulóban más-más készségüket csillogtatva meg. Akár egy-egy fordulóban, de akár az összesben is lehetett indulni; többen éltek is a lehetőséggel és mindhárom fordulóra neveztek.  Fordulónként külön értékelt a zsűri, sőt, a zenei és táncos feladatoknál a közönség is megszavazhatta kedvencét.

Az első forduló egyfajta ráhangolódás volt a Kodály életműre, amely inkább azoknak kedvezett, akik olvasni, kutatni és rejtvényt fejteni szeretnek, mivel online módon megfejthető kvíz kérdések, zenei és képes fejtörők, illetve keresztrejtvények megfejtése volt a feladat. A második fordulóban a zeneszerzés iránt fogékonyak és a szövegírói vénával rendelkezők mutathatták meg, hogyan dolgoznának át egy Kodály által gyűjtött népdalt. A kiírásban külön örömmel várták a szervezők azokat a feldolgozásokat, amelyekben a mai, modern zenei stílusok és műfajok jelennek meg. A feladatot a szervezők felkérésre egy csángó szövegváltozatra készített progresszív zenével a Magashegyi Underground zenekar is megoldotta, a Zöld erdőben című népdal átdolgozásával: https://www.facebook.com/kodalynyomaban/videos/310629399345793/

A harmadik fordulóra azok nevezését várták, akikhez inkább a képzőművészet vagy a tánc állt közelebb. A rajzolni, festeni, fotózni szeretők feladata egy Kodály gyermekkari mű illusztrációja volt, míg a táncosok a Galántai táncok vagy a Marosszéki táncok egy rövid részletére készíthettek koreográfiát. Itt is különösen azokat a koreográfiákat várták, amelyek elszakadva a hagyományos néptánc feldolgozásoktól jelenkorunk népszerű táncstílusait használták a koreográfia újragondolásához.  Ezt a feladatot az Urban Dance Hungary hip-hop csapata szemléltette a Kézér Luminous Ballée modern táncosainak közreműködésével. A feldolgozásban a hip-hop mellett a Vogue és a Locking stílus elemei is megjelentek. 

https://www.facebook.com/kodalynyomaban/videos/317295922012474/

Az első forduló feladványait 255-en fejtették meg, szinte fele-fele arányban egyéniben és csapatban, a második fordulóban 46 csapat vagy egyéni versenyző dolgozott át Kodály által gyűjtött népdalt új zenével vagy új szöveggel,  míg a harmadik forduló táncos feladatára 7 megfejtés, az illusztrációsra pedig 36 illusztráció érkezett. Így összesen több mint ezer ember vett részt a játékokban. 

A fordulók és a közönségszavazás nyertesei a pénteki gálán vehették át jól megérdemelt jutalmukat. Az első fordulóban a Katalinka csoport és Puskás Szilvia Erzsébet diadalmaskodott. A második feladatnál a Zatibom formáció és szintén Puskás Szilvia Erzsébet bizonyult a legjobbnak, a különdíjat  a Partiumi kontyocskák, a közönségszavazást pedig a Penta Paks csapata nyerte.  A harmadik forduló illusztráció kategóriájának győztese a Dorogi Quintett és Deák Andrea lettek, míg a táncos kategóriában a Movement Dance School csapata végzett az élen, és a Katalinka csoport produkcióját ítélte legjobbnak a közönség. A játék fődíját Puskás Szilvia Erzsébet érdemelte ki.  A győztesek mindannyian egy izgalmas kulturális programokkal fűszerezett wellness hétvégét tölthetnek el Kodály városában, Kecskeméten.

A gálán köszöntőt mondott és díjakat adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke, Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, Ludvig Orsolya a Mercedes-Benz gyár kommunikációs és vállalati  kapcsolatok igazgatója,  Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója, valamint az esemény főszervezője Bak Lajos, a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ ügyvezető igazgatója.

A rendezvényt Bogányi Gergely zongoraművész koncertje zárta, aki a saját közreműködésével fejlesztett futurisztikus Bogányi zongorán adta elő a grandiózus gálához méltó műsorát.