Költségvetési csalással gyanúsították meg az izsáki polgármestert

2017 júl 13
Megosztás
Mondok József

Csütörtökön megtörtént a büntetőjogi felelősségre vonása is Mondok Józsefnek, aki a falusi turizmus fejlesztésére létrehozott pályázati keret 35 millió forintos támogatásával pazar vadászpanziót épített magának Izsákon. Őt és a fiát költségvetési csalás bűntettével gyanúsította meg a NAV.

Mivel nyílt titok volt Izsákon, hogy a polgármester a saját céljaira használja a vadászpanziót a miniszterelnökség vizsgálatot rendelt el, amelyet a Magyar Államkincstár folytatott le. A vizsgálat megállapította, hogy a szálláshelyet szabálytalanul, magáncélra használják, az ingatlant túlnyomóan Mondok József és ismeretségi köre vette igénybe, ezért a Magyar Államkincstár a támogatási jogosultság megszüntetésével egyidejűleg a 35 milliós kifizetett támogatás visszafizetésére kötelezte a Mondok Kft.-t. A döntést a cég jogi képviselője megfellebbezte, amelyet a Miniszterelnökség Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkársága helyben hagyott, így az jogerős. Információnk szerint a pénzt a napokban visszafizette a cég.

Időközben a polgármesternek - aki e mellett a hazai fogathajtó szakág elnöke -  büntetőjogi felelőssége is megalapozódott és csütörtökön délelőtt Kecskeméten, a NAV regionális bűnügyi igazgatóságán az izsáki polgármestert, valamint a fiát, Mondok Miksát, a vadászpanziót építettő Mondok Kft. ügyvezetőjét, költségvetési csalás bűntettével gyanúsították meg. A két férfi szabadlábon védekezik.

A családnak van még egy hasonló konstrukcióban épített vadászpanziója a Somogy-megyei Karádon. Ezt az ifjabb Mondok József által vezetett Agro-Wild Kft. építette, mintegy 50 milliós pályázati segítséggel. Ebben az ügyben még nem fejeződött be a vizsgálat.

A polgármester az ügyben nem nyilatkozik, több alkalommal is kijelentette: lejárató kampány zajlik ellen, de hogy kik és miért tennének ilyet - hiszen sem ellenzéke, sem ellenjelöltje nincsen Izsákon -  arról nem beszélt.

Mint azt már  168 óra megírta: Mondok József - aki mintegy húsz év óta vezeti Izsákot - 2015. augusztus 11-én lemondott a főállású polgármesterségről és azt társadalmi formában látja le, hogy az összeférhetetlenség miatt megtarthassa a helyi benzinkútjára kapott, 20 évre szóló trafikjogát.

A Kecskeméti önkormányzat tulajdonában lévő, Fogathajtó VB Kecskemét Kft. amelynek MOndok József az ügyvezetője szervezi és bonyolítja a Hírös Hét Fesztivált és a Hírös Vágtát.

Forrás: 168 Óra