Kormány előtt a Történelmi Témapark

2013 okt 20
Megosztás

A napokban kerül a Kormány elé a kecskeméti Történelmi Témapark megépítése, amelyet a tervezet szerint támogatásra javasolnak két lépcsőben. A beruházás több mint húszmilliárd forint.

 

Ebben az évben kellene megnyitnia a kecskeméti Csalánosi Parkerdőben a több mint húszmilliárd forintból elkészült grandiózus turisztikai látványosságnak, a Történelmi Témaparknak, amelyben korhű díszletek között, óriás színpadokon elevenednének meg hazai és világtörténelmi események. A beruházásnak nyoma sincsen. A város, valamint a megye összesen csaknem kétszázmillió forintot ölt bele az előkészítő tanulmányokba. A megyék államosításával azonban az állam lépett be a cégbe, amely ez idáig jelentős veszteséget halmozott fel, amit majd pótolni kell. Mivel a franciák nem tettek még bele pénzt, mindenki az államra vár. A Kormány elé kerülő tervezet szerint az állam támogatni fogja két lépésben a megépülő témaparkot, amelyet így együtt üzemeltet majd a város az állammal. 

 

Kicsiből lett naggyá

 

A Puy du Fou egy aprócska kis falu Délnyugat-Franciaországban, amely több mint harminc éve egy megélhetéssel küszködő, elszegényedő településnek számított. Egyetlen nevezetessége volt, egy várrom, amelyet a helyiek úgy próbáltak kihasználni, hogy mellette színpadot ácsoltak, díszleteket készítettek és maguk varrta jelmezekben rendszeresen előadták a falu több évszázados történetét. Az előadások sikeresek voltak, lassan a szomszédos falvakból is sereglettek a nézők. Az érdeklődések hatására egy alapítvány hoztak létre, amelynek a támogatásaiból a történelmi témapark mára az egyik legnagyobb francia turisztika látványossággá nőtte ki magát. 

 

A Puy du Fou egyébként már jó tíz éve keres területet és befektetőt Magyarországon a létesítmény létrehozásához. A gond elsősorban az vele, hogy mára  legmodernebb fény- és hangtechnikával, több óriásszínpadon és sok ezer statisztával működő  szórakoztató komplexumot húszmilliárd forint felett lehetne létrehozni, miközben - jelenlegi magyar állás szerint - a franciák nem akarnak pénz beletenni, hanem csak a működtetés tapasztalatait adnák át a részesedésük fejében. 

 

Szakemberek szerint túl nagy befektetésről van szó, lassú megtérüléssel számolva, amelynek finanszírozásáért nem kapkodnak a bankok. Számításba jöhetnek még e mellett az uniós pályázatok, de turisztikai fejlesztésre szánt egyszeri támogatási összegek elenyészőek a beruházás összértékéhez képest, vagy egy esetleges állami kezességvállalás, amely meghozhatná a bakok finanszírozási kedvét. A lapunk általunk megkérdezett szakemberek azt is kihangsúlyozták: nem szabad elfelejteni, hogy a Puy du Fou egy alulról építkező vállalkozás volt, amely a mértékeihez képest fejlődött, valamint az ottani éghajlat sokkal kedvezőbb az egész éves szabadtéri előadásokhoz, mint a hazai.

Magyarországon egyébként létezik egy hasonló magánpark, a Baranya Megyében lévő Bikali Élménybirtok, amely 7,5 hektáron terül el, van benne középkori falu, reneszánsz palota lovagi küzdőtér, korhű előadások, boltok, kézművesek és vendéglátó helyek.

 
Címke: