Korszakalkotó tervek előtt Kecskemét

2014 ápr 27
Megosztás
Király József, az MSZP kecskeméti elnöke

Hová tűnt Király József, az MSZP kecskeméti és megyei vezére? Sehová. Jól van, él és virul, a választásokra koncentrál, ám egyelőre nem árulja el az ellenzéki polgármesterjelölt nevét.

 

- Azt mondják, a választások óta bujdosik, így van?

- Nem tudom, ki terjeszt ilyen pletykákat, szerintem ezt az mondja, aki valóban elbújt és nem jár közéleti eseményekre, mert akkor láthatott volna, nem is egyszer. Például, ha valaki képviselte volna a városvezetést a műszaki főiskolán tartott sporttörténelmi röplabdaünnepen, akkor találkozhatott volna velem, hiszen huszonhét év után újra bajnok lett a Kecskemét és e mellett megnyerte a Magyar Kupát, de ott voltam a legutóbbi KTE meccsen is. Aztán sorolhatnám: én nyitottam meg Walter Gábor posztumusz kiállítását, valamint a Műkertvárosi stációk avatásán - amelynek felállítását többek között támogatta a családom - is láthattak. Ha mindezek mellett hiányoztam volna bárkinek, azt kell mondanom, sajnos elszólítottak a hivatalos és politikai munkaesemények, mert a választásokat követő hét a párttanáccsal kezdődött  a megyei elnökök részvételével, majd egy kibővített országos választmányi üléssel folytatódott.

- Mindezek mellett jutott idő a választási eredmény értékelésére?

- Természetesen, ez már a  választások estéjén megkezdődött. Az nem volt bennünk kétséges, hogy a 2006-os őszödi beszéd okozta 2010-es választási közéleti gátszakadást  - amelynek során eltűnt két rendszerváltó párt, az MDF, valamint az SZDSZ és az elmúlt húsz év legnagyobb vereségét szenvedte el a baloldal - , nagyon nehéz lesz négy év alatt megállítani, illetve megfordítani.  Hozzáteszem: aki politikával foglalkozik, tudja, hogy a négy év kevés idő a megújulásra a fiatalításra, a Fidesznek is nyolc év kellett ahhoz, hogy a 2002-es vereségéből talpra álljon.

Azt mindenesetre jó folyamatnak tekintem, hogy az emberekben megvan a változás iránti vágyakozás és mi nagyon sok választópolgárban hitet tudtunk ébreszteni. Ez egyértelműen látszik a statisztikában, hiszen a városokban jelentősen növekedett a balliberális oldal szavazatainak a száma a négy évvel ez előttihez képest, nem beszélve Kecskemétről, amely elhíresülten polgári város, miközben a Fidesz csaknem 14 százalékot veszített az előző választások óta.

- A kétharmad azért mégiscsak egyértelmű üzenet?

- Igen, de nem a korábbi választási rendszerhez viszonyítva, mert azzal ma a Fidesznek nem lenne kétharmados többsége, hanem csak jó ötven százaléka, vagyis sikerült a hatalomnak kedvező választási szabályokat alkotniuk, amelyhez hozzátartozik a költségvetésből működő, illetve az állami hirdetéseken keresztül finanszírozott, lehengerlő médiatöbbség, amely főként a vidéki emberekbe beleégette azt, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is tagja a kormányváltó csapatnak. Leegyszerűsített üzenetük az volt, hogy a baloldalon semmi sem változott, pedig ez messze nem igaz. 

- A propagandagépezet sara és mellékterméke lett a Jobbik?

- Én sokakkal ellentétben úgy vélem, a Jobbik nem erősödött, csak stabilizálódott a két nagy tömb harca közben. Ez egy fizikai képlet, ilyen esetekben szilárdulnak a szélsőségek, de most is úgy vélem, hosszú távon nincs táptalaja ennek az ideológiának Magyarországon, csak ha mesterségesen és félrevezető módon felszítják.

- Mik a baloldal jövőbeni tervei a cselekvés terén?

- Folytatjuk a megkezdett munkát, konstruktívan állunk a dolgokhoz a kétharmaddal szemben, de határozottan kiállunk az átlátható közpénzfelhasználás és jogügyletek mellett. Ezek mellett még nagyobb súlyt fektetünk a szolidaritásra, mert sajnos azt kell tapasztalnunk, hogy a növekvő szegénység miatt még több segítségre van szükségük az embereknek, ennek okán folytatjuk a melegétel osztásokat és próbáljuk öntudatra ébreszteni az embereket, hiszen nem a pártpolitika, hanem a civil öntudat a legfontosabb, ettől vált Európa és a nyugati társadalmak erős államokká. Amit ugyanis az elmúlt négy évben a Fidesz végig vitt a társadalmon, azt tőlünk nyugatabbra egy napig sem viselték volna el, hanem több százezren vonultak volna ki azonnal az utcára és addig maradtak volna kinn, amíg nem teszi fel a kezét az ország vezetése.

- Király József posztja stabil a párton belül?

- Nem tudok arról, hogy terveznének leváltani, de ez mindenképpen furcsa lenne annak tükrében, hogy sem Kecskeméten, sem a megyében nem voltak személyi felelősséget firtató viták, mert aki végigdolgozta velünk az elmúlt éveket, az tudja, hogy mennyi munka van ebben a megújulást megcélzó pártépítésben és kampányban.

Bármennyire furcsának is tűnik, de az a tapasztalatom a visszajelzésekből, hogy a választási eredmények megdöbbentették az embereket, nem erre, illetve nem ilyen mérvű győzelemre számítottak, akik pedig félvállról vették és nem mentek el szavazni, most úgy érzik magukat, mintha a rossz álom az ébredést követően is megmaradt volna. Határozott véleményem, hogy a Fidesz eljutott a csúcsra, de már nincs több benne, innentől kezdve csak erodálódni és szenvedni fog, mint az egy félidős futballcsapat és ezen a médiapropaganda sem tud már segíteni. 

- Mire számít az EP választáson?

- Ilyen rövid idő alatt nem történnek kardinális változások a trendekben, ráadásul ez a választás jóval távolabb van - akárcsak a voksért induló képviselő - az átlag választóktól, ami szintén a nagy táboroknak kedvez, de semminemű konzekvenciát nem szabad levonni belőle az őszi helyhatósági választásokra.

- A szavaiból azt veszem ki, hogy lényegében az önkormányzati választásokra koncentrálnak?

- Itt élünk, ezért felelősen nagyobb súlyt helyezünk a szűkebb hazánk sorsának a formálására. Az összeszokott és működő kapcsolatokon nem kívánunk változtatni, csak lehetőség szerint bővíteni. Május végére összeállhat egy olyan csapat, amely egy igazi városi-emberközeli programot fog letenni a választók elé, illetve, egy olyan ajánlatot, amely hiteles, a civil szférában már bizonyított, saját egzisztenciával rendelkező jelöltekkel kívánja megváltoztatni ezt a kétharmados hatalmi struktúrát és nem az országos, hanem egyértelműen a helyi ügyek felé szeretné terelni a problémákat.

- Van már polgármesterjelöltjük?

- Természetesen, de majd mindent a maga idejében.

Címke: