Kötelező lesz a kuka a vállalkozásoknak

2015 ápr 5
Megosztás
Kukásautó Kecskeméten

A kecskeméti gazdasági társaságoknak szerződést kell kötniük a városgazdasági Kft.-vel és szemétszállítási díjat kell fizetniük, ha van szemetük, ha nincsen. Törvény kötelezi őket erre.

 

Lázonganak a kecskeméti vállalkozások és gazdasági társaságok, mert sorra keresik fel a képviselőiket a Kecskeméti Városgazdasági Nonprofit Kft. munkatársai, hogy a vállalkozásukra is megkössék a hulladékgazdálkodási szerződést, magyarán, nekik is kell mostantól kukát tartaniuk és fizetniük a szemétszállítási díjat.

A legtöbb vállalkozó azzal érvelt, hogy csak egy kis üzletük van, szemetük lényegében nincs, vagy, ha van, az elenyésző, elfér egy kis zacskóban, amit hazavisznek a háztartási hulladékgyűjtőjükben.

Mások szerint igazságtalan az, hogy egy több üzletes helységben - pl. Alföld Áruház, Malom Központ - miért kell minden egyes vállalkozásnak külön-külön szerződést kötnie  a szemétszállítást végző társasággal.

Lassú Tibor, a VG Kft. ügyvezetője a Hírösvénynek elmondta, sok a fél, illetve valótlan információ ez ügyben. Hangsúlyozta: azt, hogy gazdasági társaságoknak is kell hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződést kötniük, törvény írja elő és szabályozza, amit nekik végre kell hajtaniuk, akárcsak a rezsicsökkentést. Elmondta: nem új keletű egyébként, hogy a városközpontban működő kiskereskedelmi és egyéb kisvállalkozások azzal érvelnek,  egyáltalán nincsen hulladékuk, miközben az ott élők rendre a naponta csordultig lévő utcai csikktartókról panaszkodtak a VG Kft.-nek, amelyekben más jellegű hulladékok is kerültek. Véleményük szerint ezek a körzetben működő kis boltokból származtak.

Lassú hangsúlyozta, hogy az egy tömbben, áruházban, plázában stb. működő kisvállalkozásoknak nem kell külön hulladékgyűjtőt tartaniuk, hanem elég egy, amelynek költségeit a felek egymás között rendezik.

A hulladékgazdálkodási jogszabályokról ezen az oldalon tájékozódhat.