Kövidinka Izsákról Budára

2013 nov 11
Megosztás

A fővárosi gasztrokultúra slágertermékei közt szerepelnek az izsáki Gedeon Birtok Kft. által készített klasszikus borok.  Kövidinkájuk, a sárfehérjük kapható több elit étteremben.

 

Varga Árpád tulajdonos-borász szerint elérték a céljukat, hiszen nem csak kihozták a térségből azt, ami az erőssége, hanem eltökélt híveket is szereztek.

Csendes, szűkszavú birtok az Ágasegyháza és Izsák közt elterülő egykori nemesi gazdaság, a Gedeon dűlő. A hatvan hektár szőlő tulajdonosa a Varga család. A fiú, Árpád, borász, még Amerikában is kapott munkaajánlatot, de végül nem tudott elszakadni a szülőhelytől, igaz, erős  a kötelék, hiszen édesapja az idén már a hetvennegyedik szüretét végzi majd a birtokon.  

A család szó szerint a szőlőből él. A szüret egyik felét szűrt must formájában zömében Nyugat-Európában értékesítik, a másik feléből bor készül. Nem is akármilyen, bár első hallásra snassznak tűnhet, mert alföldi fröccsborok neve köszön vissza bennük, de Varga Árpád kóstolóra invitál. Látszik rajta: határozottan kerüli a sznobizmust. 

Az idő végül őt igazolta. A borászat zászlóshajója a kövidinkájuk lett, de nagy sikert hozott a hagyományos sárfehér is, annak ellenére, hogy sokan próbáltak vele betörni a piacra - sikertelenül. E mellett ezerjó, cserszegi, kadarka, kékfrankos és természetesen rozé színesíti a palettát, de hazánkban itt készítettek először friss gyöngyözőbort.

- Nem tartott attól, hogy a nyomukba sem fog érni a nagy borászatoknak ezekkel fajtákkal - kérdeztük Varga Árpádot, aki csak mosolyog. Bármennyire nagyképűen is hangzik, de nem, mondja, biztos voltam abban, hogy nem utat kell keresni, hiszen az adott ennek a térségnek a több évszázados és honos fajtáival. Nekem csak az üzenetet kellett átkódolnom és lefordítanom a mai kornak megfelelően. Ehhez persze szükség volt egy modern technológiára, fejlesztésekre és nagyon sok alázatra, hogy ne rontsam el, hogy sikerüljön megőriznem a fajtajelleget. Egyszerűen nem akartam uniformizált bort készíteni, hanem az volt a célom, hogy a jó fogyaszthatóság mellett átüssön rajta a fajtára jellemző karakter. Ennyi a titok, ha ez titoknak mondható, mindenesetre működik - tette hozzá. Egyébként a borkóstolókon nem szoktam véka alá rejteni azt a véleményemet, hogy a Gedeon boraihoz fel kell nőni. Ezen néhányan megütköznek kissé, pedig így van. Minden borivó, a borral szemben elkötelezett ember végigjár egy létrát, az olcsó kólás vörösboroktól eljut a súlyos, vastag és drága vörösborokig, aztán megnyílik az értelem, amelyben felfedezi azt, hogy a bor ősidők óta hozzátartozik az emberhez, a kultúrájához a mindennapjaihoz.  Felfedezi a közvetlen környezetét, ahol él, a helyi, honos borokat és megérti, hogy ez a térség történelmének a szerves része, amit nem kóstolgatni, hanem fogyasztani kell, úgy, ahogy azt mindig is tették és tenni fogják,  ameddig csak ember az ember. Ez a megvilágosodás folyamata, amelyen keresztül már elszakíthatatlan, szerves részünkké válik a bor és akkor már nincs mit szégyellni, hiszen átléptük a sznobizmus korlátait és nem csak élvezettel, hanem büszkeséggel fogyaszthatunk el egy Izsák mellett termelt kövidinkát. 

 

Gedeon Birtok Kft.

H-6070 Izsák
Gedeon dűlő 204

Telefon:      +36 76 722 750
Fax:            +36 76 722 749
Mobil:      +36 70 398 3469
E-mail:
         info@gedeonbirtok.hu

Címke: