Kozmetikázták a bizottsági jegyzőkönyveket

2014 feb 5
Megosztás

Részben fogadta el a vizsgálóbizottság az uszodajelentését. Hol volt napkollektor, hol nem volt és 40 fokos víz folyik a csatornába. A fürdők már csak ilyenek: veszteségesek. 

 

Jó hangulatban, finom csúsztatások és odamondogatások mellett zajlott az utolsó, az új uszoda megvalósulásának körülményeit vizsgáló önkormányzati bizottsági ülés, amit a szocik csak egyszerűen befürdő-bizottságnak neveznek. A következő eseménye a grémiumnak már csak az lesz, hogy a jövő heti közgyűlés elé tárják a megállapításaikat, amelyben nincs konszenzus. Igaz, a bizottságban nem is volt kétharmados többség, hanem kiegyenlítettek voltak az erőviszonyok.

A lényeg, mára a városvezető erő tagjai azon csodálkoznak, hogy miből gondolta bárki  is, hogy ez az uszoda önfenntartó lesz, soha nem is volt ilyenről szó, mert máshol sincs ilyenre példa, csak egy kicsit Héviz, de az más tészta, azt az osztrák uralom után lerohanták az oroszok. Ide meg nem jönnek, mert azért itt csak homokból van több, mint vízből. Persze, mondhatnánk, amikor a fürdőberuházás mellett döntöttek 2007-ben a városatyák, ott mindenki derűs és optimista volt, egyhangúlag bólogattak, hogy milyen jó lesz majd, hogy egy korszerű, több látogatót vonzó létesítményt építenek a gaz, veszteséges, régi, szocreál pancsika helyett. Ez lett belőle, egy arányaiban ugyancsak rendkívül veszteséges fürdő, amelyre Nagypál Sándor rendre megjegyzi: Közép-Európa legkorszerűbb uszodája.

Az ülésen Falusi Norbert LMP-s képviselő azért bekavart egy kicsit, mert felmutatta Szemereyné Pataki Klaudia, gazdasági ügyekért felelős alpolgármesternek egy korábbi, az új uszodával kapcsolatos válaszát, amely szerint az uszoda szálloda nélkül is nullszaldós lesz, sőt, önfenntartó. Na, ennek nyoma sincsen.

A vita során kiderítették, hogy a tervek szerint csak nyolc év múlva lesz nullszaldós, igaz, nem ilyen alacsony jegyárak mellett, ami most van, így ez az idő tovább tolódik. 

Az állagmegóvásról és a növekvő karbantartási igényről, valamint annak költségeiről nem szól a számítás. Magyarán: amit talán ebben az időben nyernénk is a réven, azt elveszítjük a vámon.

Abban az egyben azonban konszenzus volt, jó, hogy megépült az új uszoda. Szeretnék a németek is, ha lenne abban az időben hely úszni. 

 

Gyárfás is képben van

 

Falusi és Dobos képviselő azonban továbbra is azt feszegette: egy ilyen volumenű XXI. századi beruházásnál miért nem merült fel az energia-hatékonyság kérdése, ha az egésznek ez a rákfenéje.

Kiderült: a tervezés során - 2008 szeptemberében - a  műszaki leírásban még szerepelt egy korszerű hőszivattyú, valamint napkollektorok sokasága, az októberiben viszont már nem.

- Mi történt ez az egy hónap alatt, hogy pálfordulás történt  ezen a téren - kérdezte Szénási Tibor, a létesítményt üzemeltető Hírös Sport Kft. felügyelő-bizottsági tagja.

- Erre már - tudomásom szerint - kaptak választ a képviselők, miszerint annyiban drágította volna beruházást, hogy mindezek nem fértek volna bele a 6,5 milliárdos beruházási keretbe - válaszolta Szeberényi Gyula Tamás, a bizottság elnöke.

Szénási - aki állítólag ért ehhez a területhez - elmondta: 40 fokos vizet engedünk ki a csatornába, és ez enyhén szólva is pazarlás, mert a hulladékhő egy visszatermelős szivattyú segítségével - amely nem egy nagy beruházás - sokat spórolnánk. Hozzátette: ilyen működött a régi uszodánál is és gyorsan kikereste az árát. 

Nagypál Sándor alpolgármester ennél a pontnál megjegyezte: újra csak olyan vagyok, mint egy kiakadt magnó, de szeretném elmondani, hogy ez az uszoda Közép-Európa legmodernebb létesítménye, ezt Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke is megerősítette nekem. Hangsúlyozta: minden lehetőség meg volt vizsgálva, és a gépészmérnökök nem javasolták ezt a technológiát, nem tudom miért. Hozzátette: mellesleg a hulladékhő egy része ma is hasznosítva van.

Szénási Tibor csak annyit tett hozzá: két különböző dologról beszélünk.

Demokrácia van

Dobos József képviselő szerint érdemes lenne megvizsgálni, hogy miért került a kecskeméti uszoda és fürdő 6.5 milliárd forintba, miközben a hajdúszoboszlói fürdőkomplexum költségei megálltak ötmilliárdban. 

Nagypál Sándor ehhez annyit fűzött hozzá, a két fürdő jelentős dolgokban különbözik, főként a két uszoda, véleménye szerint ebben a formában ez már nem vita, hanem vagdalkozás.

Az már csak hab volt a tortán, hogy Falusi Norbert megjegyezte: az egyik korábbi ülés jegyzőkönyvéből hiányzik az a mondat, amit Mikó László, az uszoda tervezője mondott, miszerint:  az energia-hatékonyság nem volt kritérium a megbízása során. Falusi ennek okán bement a hivatalba, meghallgatta  a hanganyagot és azon viszont rajta van az építész kijelentése.

Erre persze nem a hivatali kozmetikázásról (ki tette, kinek a parancsára, miért, stb.) kezdődött a vita, hanem arról, hogy a bizottság miért nem hallgatta meg a gépésztervezőket, mintha egy épület tervezésében nem szerepelhetnének energiatakarékos megoldások.

Végül néhány pontban nem sikerült a képviselőknek konszenzusra jutniuk, ez leginkább a jelenlévő hivatalnokokat izgatta, azért, hogy akkor miként kerül be a jelentés a közgyűlés elé, és hevesen érvelni kezdtek a Szervezeti és Működési Szabályzat mellett.

- Miként, miként, hát így - mondta Szeberényi Gyula Tamás, a demokrácia ugyanis felülírja a hivatali szabályzatot, a bizottság nagyrészt megegyezett, kisebb részben nem, ez a végeredmény és erről kapnak majd tájékoztatást a képviselők.

A fürdővíz meg a közpénz folyik tovább.

 

 

 

Címke: 

Hozzászólások

Éppen most néztem a fürdőszövettség lapján az ország fürdőinek 10%-a nyereséges. Meg kell mézni hogyan csinálják!

Talán orosz nyelven is el kéne késziteni a honlapot?

Hévizen és pl. a még veszteséges Hagymatikumban is megtekinthető mennyire a nyelvén szólitják meg a várva várt vendéget. Programjaikat a városi és kapcsolódó egyéb rendezvényekbe ágyazzák.

A mi fürdőnk nyitása előtt nem volt beharangozás, az angol és német nyelv is csak fél évvel a nyitás után jelent meg. Ebben az lepett meg legjobban, hogy városunkban oly szeretettel fogadott Mercedes gyár németajkú dolgozóit sem tiszteltük meg ezzel.