Közösségi kiállítótér is lett a Naés?-ből

2015 dec 13
Megosztás
NAÉS? bár kiállítás

Dual singularity címmel nyílt kiállítás a kecskeméti Naés? kávézóban. Az új közösségi tér  a helyi fiatal alkotók kibontakozását szeretné segíteni. Palotai-Palatinus szimbiózis.

 

Különleges festmények és hozzájuk szervesen illeszkedő szóképek láthatóak decemberben Kecskeméten a Kéttemplom közben lévő Naés? kávézóban és szórakozóhelyen.

A festményeket Palatinus Bea, a szóképeket Palotai Attila követte el. Mindketten Kecskemétiek.

Jankó István Zaha a Hírösvénynek elmondta, a Naés? mostantól nem csak szórakozó- és vendéglátóhely, hanem egy kétszintes közösségi tér is lett. Szeretné, ha hely a helyi alkotók bemutatkozó állomása lenne. Hozzátette: nyitottak az alkotóművészet bármely új és régi törekvésére.

A kiállítást maga Palotai Attila nyitott meg, aki kifejtette ennek a kétpólusú szimbiózisnak a filozófiai lényegét. Elmondta: a Dual singularity egy asszociatív tudatfolyamtechnikával készülő, jövőre befejezni kívánt, irodalmi alapokra helyezett képzőművészeti album, melynek az elkészült festmények, illetve a versek és prózák által kiváltott alkotói reflexiók mint aktuális feedback-ek alapozzák meg a következô állomását, ami egy új kép, vagy egy, akár több új szöveg,

Hozzátette: Az alkotói együttműködés lehetőségeit, a műfaji zártságból, a nyelvi és vizuális kifejezés másságából fakadó szingularitásokat próbáljuk lebontani, mindezt abban a tudatban, hogy nincs egyértelmű viszonyítási pont: a referenciális keretek kijelölése a különállás, az alkotói kettősség bizonyítéka marad. Ezért folytatjuk, hiszen szerintünk a megtapasztalható valóság szerkezete, a mentális azonosulás lehetősége is hasonlóan ragadható meg ismeretelméleti szinten.

Hangsúlyozta: a kiállítás egy pillanatkép erről a folyamatról: reméljük, minden látogatónak mást jelent. ‎Ha ez megvalósul, akkor ontológiai (lételméleti) szempontból működik a Dual Singularity interpretációs dimenziója: a nézôk és olvasók "társszerzőkként" más és más jelent teremtenek, ezzel pedig a múltunk és talán a jövőnk is közös lehet.