A KSE Kft. felszámolója is feljelentést tett

2013 szep 23
Megosztás

Nem először kerül a Parlament elé a kecskeméti KSE Kft. tönkretétele és folyamatban lévő büntetőügye. A célkeresztben  Szemereyné.

 

 

Az Országgyűlés hétfői ülésén interpelláló szocialista párti Harangozó Tamás a kecskeméti sportegyesületet működtető KSE Kft.-ről azt mondta: a közel száz százalékos városi tulajdonban lévő cég három olyan vállalkozással is szerződött reklám célokra, amelyek ilyen tevékenységet nem végeztek.

Hozzátette: a két év alatt a három cég összesen 298 millió forintot kapott. Az ügy kapcsán az MSZP - továbbá Zombor Gábor és egy magánszemély - feljelentése nyomán indult nyomozás, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folytat adócsalás és hűtlen kezelés gyanújával. Ennek ellenére mégis úgy tűnik, az önkormányzati sportcéget  egykor irányító, felügyelő embereknek nincs mitől tartania – vélekedett Harangozó Tamás.

Megjegyezte: A kecskeméti önkormányzati cégek gazdálkodásáért felelős alpolgármestert, Szemereyné Pataki Klaudiát a Fidesz néhány hónapja Matolcsy György megüresedett helyére, listáról parlamenti mandátumhoz és ezzel – emiatt vagy sem, de - mentelmi joghoz juttatta, míg a KSE egykori felügyelőbizottságának tagjai új néven új sportcéget alapítottak, amely átvette a KSE Kft. javait.

Hangsúlyozta: Mindeközben a rendelkezésre álló nagyszámú dokumentum ellenére az elmúlt másfél évben meghökkentő módon nem sikerült befejezni a nyomozást, és szemlátomást egy helyben topog az ügy, holott a NAV-nak igen nagy rutinja van a hasonló „fiktív számlázásos” esetek felgöngyölítésében. Ebben az ügyben azonban, úgy tűnik, annyi eredményt sem sikerült elérni, mint amennyit az újságírók összeraktak.

Kérdezem a tisztelt Miniszter Urat, hogy mi az oka az eredménytelenségnek? A nagy mennyiségű bizonyíték ellenére miért nem sikerült máig eredményt elérnie a nyomozó hatóságnak? Talán a fideszes érintettség miatt akadozik a nyomozás? Vagy az eljárás elakadása azzal van összefüggésben, hogy Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti alpolgármester férje a NAV-ot korábban miniszterként irányító Matolcsy György távoli rokona? - kérdezte Harangozó Tamás

Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára a büntetőeljárás szabályaira hivatkozva közölte, a nemzetgazdasági miniszternek az ügy jelenlegi állásában nincs tájékoztatási joga, így tájékoztatás neki sem áll módjában adni, azt az adótitokkal kapcsolatos szabályok sem teszik lehetővé. Felhívta a figyelmet arra, hogy a büntetőügyekben nem a minisztérium, hanem az ügyészség látja el az NAV törvényességi felügyeletét.

Az ellenzéki képviselő a választ nem fogadta el, a parlament azonban 205 igen, 42 nem és 31 tartózkodás mellett igen.

 

Mi is az a KSE ügy?

 

A KSE Kft. zűrös és aggályos gazdálkodása miatt - hosszas vizsgáló-bizottságosdit követően - Zombor Gábor, az MSZP Demokrácia Központja, valamint egy kecskeméti magánszemély tett feljelentést 2011. decemberében, szinte néhány nap különbséggel. Az ügyet egyesítették és mivel a vám és pénzügyőrség regionális nyomozócsoportjának a felügyeletét ellátó Bács-Kiskun Megyei Főügyészség  elfogultságot nyújtott be, az ügyet Szegedre helyezték.

A büntetőeljárás alapját és meginghatatlanságát azok a szokatlanul nagy összegű készpénzes számlák képezik, amelyeket egy kocséri székhelyű építőipari cég, a GLOBE-ÉP Kft. bocsátott ki a KSE Kft. részére reklám- és marketingtevékenység címén. Amikor a cég felügyelőbizottságának egyik tagja ezeket a számlákat észlelte, akkor azt is megjegyezte, hogy a számlákhoz nem álltak rendelkezésre a kiadási pénztárbizonylatok, valamint a teljesítésigazolások. Mire az önkormányzat felállította a vizsgálóbizottságát, már meglettek (elkészültek) a teljesítésigazolások. Ezekkel csak annyi a baj, hogy van olyan marketingszámla, amely épp egy önkormányzati céltámogatás - utánpótlás nevelés, utazás, felszerelés, stb. - elszámolásához lett becsatolva, az önkormányzat pénzügyi osztálya pedig ennek ellenére befogadta. 

A problémát tetézte, hogy a GLOBE-ÉP Kft. ekkora pénzügyi forgalmat - az adóbevallása szerint - nem bonyolított, sőt volt olyan számla is, amely egyazon sorszámon szerepelt - más-más összeggel és időponttal a KSE Kft. könyvelésében.  Lényegében ezt egy nyomozás során néhány héten belül tisztázni lehetett volna, de mivel politikai érintettsége is van az eljárásnak megindult a kavarás, amely még rosszabbá tette az ügyet. Mire ugyanis a helyi nyomozók, a helyi ügyészség irányításával léphettek volna, addigra az ügy elfogultság miatt Szegedre került és ezzel időt nyertek az ügy kulcsszereplői. Mivel a KSE Kft. iratanyaga nem lett időben lefoglalva, ezért abban elég jelentős és nem életszerű változások kerültek. 

A jelen állás szerint úgy tűnik: jelentős összegek lettek külföldi játékosok nevére lekönyvelve, akik ezeknek az összegeknek a valódiságát tagadják, mondván ők nem vettek fel ennyi pénzt a KSE Kft.-nél. A nyomozás jelenleg éppen e miatt húzódik már hónapok óta. A hatóságok ugyanis nem tudnak addig továbblépni, míg ezeknek a külföldi ügynökségek meg nem küldik a hivatalos válaszaikat, miszerint tényleg utalt-e ki a KSE kft. ekkora összegeket a részükre 2011-ben, vagy nem. 

 

A második feljelentés

 

A sportcéggel kapcsolatos második feljelentés egy bennfentestől származik. A feljelentő részletesen taglalja azt, hogy a KSE Kft. 2011-es könyvelési manőverei miatt jelentős adó és járulékfizetésre kényszerült, amelyet nem tudott februárban teljesíteni. A NAV ekkora 50 millió 862 ezer 016 forint hátralékot állapított meg. Mindezek mellett a KSE megpályázta a TAO (társasági adókedvezmény) lehetőségét, amit köztartozással nem tehetett volna meg. Kapott is támogatást, amire az önkormányzati cég egy alszámláját adta meg, de a NAV résen volt és inkasszálta ezt a számlát is - áll a feljelentésben. Az adóhivatal 17 millió 230 ezer forintot hajtott így be, a fennmaradt tartozásra a cég ügyvezetője részletfizetési kérelmet kért, mert különben nem kapták volna meg a kosarasok a szövetségtől az indulási jogot, ha nincs köztartozásmentes adóigazolásuk. A NAV megadta a részletfizetést, ha még 15 milliót befizet az önkormányzati cég, ami meg is történt, a fennmaradó 19 millió 501 ezer 016 forintra pedig az adóhivatal hathavi részletfizetési engedményt adott.  A KSE Kft. azonban természetesen nem tudta fizetni a részleteket, mert a lehetséges szponzorok - köztük a KÉSZ Kft. - elijedtek a cég egyéb szállítói tartozásaitól. A feljelentés szerint a NAV júniusban értesítette a céget, hogy elindítja a végrehajtási eljárást, amit be is jegyzett a KSE cégbírósági adataira is. Ennek ellenére a KSE átalakult, a játékosok egy új, magán csapatban folytatták tovább a sportot júliustól. A feljelentés szerint az átalakulás során jelentős fedezetelvonás történt, mert több játékosnak évekre szóló szerződése volt a KSE Kft.-vel. Hab a tortán, hogy a kosarasok, miközben már átigazoltak a magánklubhoz, még fizetést és prémiumot vettek fel a teljesen eladósodott KSE Kft.-től. A feljelentő szerint a prémiumosztogatással elvonták a fedezetet a jogos és befogadott szállítói számlák kiegyenlítésétől, valamint csökkenthették volna vele a cég köztartozásait.  Mivel ez nem történt meg a KSE Kft. felszámolás alá került. A feljelentő szerint hibázott a KSE Kft. akkori ügyvezetője, valamint a céget felügyelő alpolgármester (Szemereyné) mert a NAV végrehajtás elindítását nem jelezte a pénzügyi bizottság, valamint a közgyűlés felé.

 

A harmadik feljelentés

 

A harmadik feljelentés a KSE Kft.-vel kapcsolatban a napokban történt. Háttere annyi, hogy az önkormányzat tavaly ősz óta, amióta a KSE Kft. felszámolás alá került, nem akar a cégről tudomást venni. Bár a képviselő-testületben többször felmerült már, hogy mi van a cég sporteszközeivel, milyen szerződések maradtak meg a cégnél miután a kosárlabda, valamint a röplabda kivált belőle, illetve az önkormányzat követeli-e a KSE kft.-én a kölcsönadott ötvenmillió forintját. Konkrét kérdésekre nem jöttek konkrét válaszok, a városvezetés minden érdeklődőt a felszámolóbiztoshoz küldött, aki azonban visszadobta a labdát azzal, hogy tájékoztatást akkor adhat, ha a polgármester, vagy az általa meghatalmazott vezető erre neki utasítást ad. Ez viszont nem történt meg. A felszámolónak pedig időközben tele lett a hócipője, hiszen nagyon rég óta kéri a cégtől a könyvelésben szereplő tárgyi és egyéb vagyoni eszközöknek az átadását, de ezt a mai napig nem kapta meg. Ennek okán feltette a kezét és a napokban feljelentést tett az ügyészségen csődbűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Természetesen ebben az ügyben is elfogultságot nyújtott be a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség, így ez az akta is Szegeden landolt. Így valószínű a KSE Kft. jó ideig nem lesz felszámolva, bár nagyon nincs is mit benne. Az a néhány pórul járt alkalmazott megkapta a bérét a bérgarancia alapból, a beszállítók, meg a NAV futhat a pénze után, az önkormányzatról nem is beszélve, bár az is kétséges, hogy egyáltalán a város beadta-e az igényét erre a tartozásra.

 

 

 

Címke: