KSE-ügy: demonstrációra készülnek

2013 okt 14
Megosztás

Az önkormányzati cég ellen indult büntetőeljárás második évfordulójára fognak emlékezni egy nyilvános utcai megmozdulással, se pénz, se felelősök címmel. Gyanúsítottja nincs a becsődölésnek.

 

Adócsalás, számvitel rendjének megsértése, valamint sikkasztás büntettében nyomoznak lassan két éve a kecskeméti KSE Kft. ügyében, amely csődbe ment és több százmillió forint tartozást halmozott fel. A sort nemrégen csődbüntettre is kiegészítette a vám és pénzügyőrség nyomozóhivatala, mert beigazolódott a felszámoló feljelentése, miszerint a nincs meg a követleések kielégítésére szolgáló cégvagyon. Magyarán: a KSE-ből semmi sem maradt. A pénz útját egyedül néhány furcsa, fiktívgyanús számlán keresztül lehet követni, ilyenek például egy kocséri építőipari cég, valamint egy Pécs melletti faipari feldolgozásra szakosodott vállakozás, amelyek PR - és marketingszolgáltatás címén számláztak be a KSE kft.-hez, ahol - az üzleti életben szokatlan módon - nagyrészt készpénzben fizették ki a cégeket. 

Az ügy kulcsfigurái a KSE Kft. ügyvezetője, aki jelenleg még a városi sportiskola vezetője, valamint a KSE Kft. egykori könyvelője. Ők már az önkormányzati vizsgálóbizottság előtt is egymásra nézve ellentmondó vallomásokat tettek és nemkülönben a büntetőügyben is egymásra mutogatnak. A könyvelő szerint minden egyes megmozdulásáról tudott az ügyvezető, az ügyvezető pedig azzal jön, hogy minden egyes megmozdulásáról tudomása volt az önkormányzat illetékeseinek. Nehéz lesz kibogozni, de nem lehetetlen. 

Szanka Ferenc, a nyomozást felügyelő Csongrád Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője lapunknak azt mondta, hogy a feljelentéseket egyesítették, jelenleg még mindig néhány külföldi jogsegélyre várnak, ugyanis vámnyomozók még a nyáron is kértek jogsegélyt az osztrák hatóságoktól, mivel a KSE Kft-nek beszámlázó cégek tevékensége túlnyúlt az országhatáron. Hozzátette: gyanúsítottja még nincs a büntetőügynek.

Annyi biztos, az ellenzék már tűkön ül  a városi sportcég ügyével kapcsolatban, ha a két éves feljelentési évfordulóra nem történik érdemi lépés, akkor figyelemfelkeltő demonstrációt fognak tartani, figyelmeztetve a városvezetést a felügyelete alatt eltűnt milliókra, valamint a hatóságot, a politikamentes felelősségükre.

Címke: