A KTV meghúzta a demokrácia-minimumot

2014 már 8
Megosztás
kecskeméti televízió stábautója

A Kecskeméti Televízió, az első olyan helyi, közpénztámogatást is felhasználó médium, amely felállította a választási irányelveit. Az ellenzéki pártok üdvözlik és hiányolják a többieket.

 

A Kecskeméti Televízió (KTV) jogszabályokban foglaltak a|apján, a médiaszolgáltatásban való megjelenéssel arra törekszik, hogy elősegítse a 2014 évi országgyű|ési képviselő-váIasztás törvényes és etikus lebonyolítását, amelyet hiteles, gyors és objektív tájékoztatással az egyenlő esélyek megteremtésével valósít meg.

Így kezdődik a KTV 2014-es országgyűlési kampányidőszakra vonatkozó irányelveit, szerkesztési tematikáját és munkamódszereit tartalmazó dokumentum, amelyet a képviselői panaszokat követően alkotott a szerkesztőség.

Kijelentik: a műsorokban szerkesztőként, műsorvezetőként, hírolvasóként rendszeresen közreműködő munkatársak politikai hírhezvéleményt, értékelést, magyarázatot  - kivéve hírmagyatázatot - nem fűznek, politikai reklámban sem képben, sem hangban nem jelennek meg. A KTV törekszik arra, hogy megállapodásra jusson a működési területén belül jelöltet állító valamennyi nyilvántartásba vett jelölő szervezette| és egyéni jelölttel a politikai reklámok elhelyezéséről, annak érdekében, hogy valamennyi, a váIasztáson induló jelölő szervezet és egyéni jelölt számára egyenlő esélyt biztosítson. A KTV a politikai reklámokat és a vá|asztási politikai műsorokat külön főcímmel ellátva, más műsoroktól elkülönítve közli.

A KTV számít a nyilvántartásban vett jelölő szervezetek és egyéni jelöltek jogszerű és etikus együttműködésére,  annak érdekében, hogy irányelveit marádéktalanul betarthassa, elkerülve ezzeI az érdemi munkát hátrányosan befolyásoló felesleges viták kirobbanását.

A KTV ezen felül részletesen szabályozza a bemutatkozási lehetőségeket, a politikai reklám fogalmát és terjedelmét, annak közzétételének a szabályait. Az orgánum az országos listát állító, nyilvántartásba vett jelölő szervezetek politikai reklámjai számára 

szervezetenként legfeljebb összesen 10 percet biztosít, amelyet nem lehet túllépni, továbbá a jelöltek 12-12 percben bemutatkozhatnak, ismertethetik a programjukat, illetve a bemutatkozást követően 60-60 percben a választókerületi jelöltek beszélgethetnek egymással egy műsorvezető koordinálásával. A témakörök előre meghatározottak lesznek.

Képviselőjelöltekkel a KTV riportot csak a rögzítettek szerint készit, tehát más apropóból nem szerepelhetnek a kampány idején riportalanyként a televízióban.

A választási műsorokban nem hangozhat el a személyiségi jogokat sértő kifejezés, vagy állítás és a közerkölcsöt sértő bármilyen tartalom. A választási műsorban nem lehet bűncselekmény elkövetésére buzdítani. A választási műsorban résztvevőként felkért személy a felkérést visszautasíthatja, azonban az elkészült műsor tarta|máróI semmilyen módon nem rendelkezhet. 

A visszautasítás tényét a Televíziónak módjában á|| kommentár nélkül nyilvánosságra hozni.

Az etikai kódexet megkapták az érintett képviselők is, akik a legutóbbi képviselő-testületi ülésen - összebeszélés nélkül - hevesen támadták a helyi médiumok közül mindazokat, akik közpénztámogatást kapnak az önkormányzattól, hogy az szelektíven szerepeltet képviselőket, miközben a támogatást a testület egyhangúlag megszavazta.

Falusi Norbert, az LMP nyilvántartásba vett képviselő-jelöltje a Hírösvénynek azt mondta, üdvözli a KTV kezdeményezését és sajnálja, hogy a többi, más, közpénztámogatásban érintett, helyi médium eddig szóra sem méltatta őket.

Ezek egyébként a Petőfi Népe, amely a Gratis elnevezésű mellékletén keresztül ad közre önkormányzat által megrendelt híreket és mindezért több mint tízmillió forint éves támogatásban részesül.

A másik a Gong Rádió, amely éves szinten szintén csaknem tízmillió forint önkormányzati támogatásban részesül. 

Ráadásul a rádió úgy közölt egy beszélgetést februárban Salacz László, fideszes képviselő-jelölttel, hogy az még nem volt nyilvántartásba véve.

A szocialisták a médiahatósághoz fordultak, amely igazat adott nekik, mondván ezt az előnyt a többiknek is biztosítani kell ugyanakorra terjedelemben.

Király József, az országos listán befutónak számító szocialista országgyűlési képviselő-jelölt a Hírösvénynek azt mondta: példaértékű a KTV kezdeményezése. Hozzátette: már csak azért kell izgulni, hogy azt sikerüljön is betartani, mert a kódex szerint egy jelölt más apropóból nem szerepelhet a kampányban a tévé műsorában, miközben Zombor Gábor folyamatosan ezt teszi és hirtelen minden fontos lett a számára, amire négy évig rá sem hederített.

 

 

Címke: