Különleges borász járt a Borhálóban

2015 feb 9
Megosztás
Béla Zoltán keceli borász bemutatója

Béla Zoltán, az imrehegyi Dűne borászat tulajdonosa érdekes egyéniség, mozgalmas élettel a háta mögött, ennek okán nem ígért unalmas estét a bemutatója pénteken a kecskeméti Borhálóban.

 

Az volt a jó benne, hogy amíg a vendégek belekóstolhattak a boraiba, ő addig mosolyogva mesélt, mondanivalója pedig volt bőven, mert nem ma kezdte, végigjárta a hazai vállalkozói műfaj rögös és kanyargós útját, csinált sokféle bort, nagyüzemit, meg házit, merített a múltból, a hagyományokból és az újdonságokból, de álmokat csak a hely adottságainak   megfelelően szövögetett.

Mígnem eljutott oda, hogy versenyképes bort készít az Alföldön, ám összehozott néhány különlegességet, ami egyedül az ő nevéhez fűződik.

De hol is van az az Imrehegy? Ha Bács-Kiskun Megye kivágott térképét szeretnénk feltűzni és egy gombostűvel pontosan a közepébe szeretnénk szűrni, akkor a felesleges méricskélések elkerülése érdekében Imrehegybe kell bökni. Ott van már több száz éve Kecel és Kiskunhalas között, amúgy meg Császártöltéssel együtt a Kalocsai Érsekség birtokához tartozott. Miért, miért? Mert a papok sohasem ittak rossz bort, és itt kiválóak az adottságok a jó minőségű gyümölcstermesztéshez.

Az imrehegyi káptalan pince az 1800-as évek végén épült, a pincekönyv szerint volt benne egykoron többek között Kövidinka, Ezerjó, Bakator (Erdei), Olaszrizling, Muscat lunel, később meg Sárfehér, Pozsonyi fehér, Mustos fehér, Kadarka.

A szocialista nagyüzemi termelés háttérbe szorította az ősi fajtákat, de itt ennek ellenére maradt a tradicionális fajtákból is, kiegészülve egy kis Olaszrizlinggel, Kékfrankossal, Rizlingszilvánival, Traminival és Furminttal.

Béla Zoltán előtt tehát nagy kihívás állt, de megoldotta. A biztos alapokra épített, megvette és - megőrizve az épület műemléki jellegét -, felújította az egykori érseki pincét.

Hozta a kötelező ősi alföldi borokat - kövidinka, ezerjó, irsai - e mellett kísérletezett és megalkotta a Dűne borászat fehér zászlósborát, amit más pincészetekben nem ihatunk. Ez a fajta a Nektár, amit a borkedvelőknek nem szabadna kihagyniuk, úgyhogy ha nem jutottak be a kecskeméti Borháló Szaküzlet Dűne borkóstolójára, akkor el kell utazniuk Imrehegyre.

Nehéz a Nektárt körülírni, mert jó és különleges élmény, akár a Generosa. Leginkább azoknak a férfiaknak ajánlatos megkóstolniuk, akik szeretik a könnyű és zamatos fehérborokat, szeretnek sokat beszélni és nassolni közben, de nincsenek oda a sok parfümért meg a nehéz savakért. Akkor a megoldást itt találják meg a Nektárban, amely az Irsai Olivér, a Kocsis Irma, valamint a Csabagyöngye világát ötvözi, könnyed, nem tolakvó virágos illata pedig leginkább a Traminit idézi.

Nagy találmány a Nektár és persze jó kereskedelmi fogás, hiszen egyedül Béla Zoltánnak van ilyen bora, sőt, ebből még kései szüret is létezik, úgyhogy a Szervánszky-féle tortát követő fogásra is gondolt a gondos borász, meg persze a kényes gyomrú városi hölgyek nyafogására.

Kétségtelen, elkápráztatta vele az est résztvevői, majd a kötelező új típusú rozé-gyakorlatokat követően pedig személyesen engem is elfogulttá tett Béla Zoltán. 

Méghozzá azzal, hogy keceli borászként mert nagyot álmodni és a vörösből szakított az alföldi hagyományokkal, ráfeküdt a borok királyaként elkönyvelt Pinot Noir-nak a saját szőlőből termesztett készítésébe.

Jó, erre most sokan felkapják a fejüket, mi az, hogy nem a Cabernet Savignon, hanem valami Pinot a király, pedig ez így van íratlanul is, amióta Burgundia létezik a földön. Hozzá kell tenni, hogy jó Pinot élvező lesz bizony ama Cabernet-fan  sznobokból egykoron, de hát ez egy út, amihez filozófiailag is meg kell érni. Addig is kötelező bemelegítésként tessenek megnézni néhányszor a Kerülőutak (Sideways) című Golden Globe, valamint a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját 2005-ben elnyert filmet, Paul Giamatti zseniális játékával, amely Kalifornia nagy Pinot Noire birtokain és borászatain keresztül kalauzol bennünket, miközben két kóstolás között a férfiemberek örök gondjai is felszínre kerülnek hasonló könnyedséggel és derűvel, amit egyedül csak egy Pinot tud nyújtani az embernek. Mert a Pinot ezerarcú és szeszélyes, mint a nő, mivel a bogyójának héja vékony, ezért minden apró környezeti rezdülés hatással van az ízére. Ettől izgalmas a Pinot Noire és ettől izgalmas minden olyan borász is vele együtt, aki nekiáll bíbelődni vele. A magyar borászok azonban éppen e miatt nem szarakodnak a Pinot-val, mert nem hoz annyit a piacon, mint amennyi munkát kíván még egy közepes eredményért is. Ráadásul nem szeret minden talajt, a vulkanikussal és a nagy meleggel nincs kibékülve. Kis hazánkban a burgundi vonalat Etyek környékén tudják tisztességesen produkálni (Debreczeni, Ferenczi pincészet), az Egrieknek is sikerült már néhányszor egy jó kis tartalmas Pinot palackozniuk, vagy Pécs környékén (Ebner), de az időjárás miatt sohasem volt egyenletes a minőség, így többen feladták. Szóval, ilyen kihívás mellett döntött úgy Béla Zoltán - meg azért is, mert a fajta szerepelt az ősi pincekönyvben -, hogy a szélsőséges időjárási körülmények között is meghonosítja Imrehegyen a Pinot Noiret.

Ez a több éves hordós érlelést követően is jól iható nedű a Dűne kuriózum vörösbora. És a legjobb. A titka és a filozófiája még feltárásra vár, ezért én sem tehetek többet, minthogy elutazom Imrehegyre és sokáig fogom/szeretném hallgatni erről Béla Zoltánt, igaz ott nem lesz Evörgrín együttes, amely a kóstoló alatt borzolta az érzelmeket.

Az, hogy ez mennyire izgalmas és érdekes este volt, csak annyit, inkognitóban megjelent Font Sándor soltvadkerti borász a fiával és csendben kóstolgatták a konkurenciát, aztán, amikor újra kértek, lelepleződtek.

-rajnai- 

Mellesleg a Borháló kecskeméti szaküzlete egy különleges meglepetéssel is készül Bálint-nap alkalmából!

A felhívás ím ígyen szól:

Térj be hozzánk a Kecskeméti Borhálóba február 12-14 között, és vásárolj magadnak/magatoknak egy tetszőleges kiszerelésű bort és a második, a Kedvesednek választott bor (0,75, 1,5 vagy 2 literes kiszerelésű) árából 30 százalék kedvezményt biztosítunk! Az ajándék bort pedig egyedi Bálint napi díszcsomagolással tesszük még különlegesebbé!

Mi segítünk, hogy ez a nap valóban az igaz szerelemről szóljon! Szerelem, bor, mi másra volna még szükség?

Kecskeméti Borháló Szaküzlet

Serfőző László

Borháló Kecskemét

üzletvezető

mobil: +36 70 413 2600

e-mail:kecskemet-eszak@borhalo.com

Borháló - nálunk más a mÉrték

Üzlet: 6000 Kecskemét Bethlen körút 12/c térkép

Web: www.borhalo.com/kecskemet-eszak

Facebook: https://www.facebook.com/borhalo.kecskemeteszak