Különleges vendéglátóhely nyílt Kecskeméten

2017 május 19
Megosztás
szerb ételek a grillrácson

“Semmi nem érkezik idejében, semmit nem ad az élet akkor, amikor felkészültünk reá. Sokáig fáj ez a rendetlenség, ez a késés. Azt hisszük játszik velünk valaki. De egy napon észrevesszük, hogy csodálatos rend és rendszer volt mindenben. Két ember nem találkozhat egy nappal sem előbb, csak mikor megértek e találkozásra. Megértek: nem éppen hajlamaikkal, vagy szeszélyeikkel, hanem belülről. Valamilyen kivédhetetlen csillagászati törvény parancsa szerint. Ahogy az égitestek találkoznak a végtelen térben és időben hajszálnyi pontossággal, ugyanabban a másodpercben, amely az ő másodpercük az évmilliárdok és a tér végtelenségei között. Nem hiszek a véletlen találkozásokban.” - írja Márai Sándor az Eszter hagyatékában. 

Hasonlóan elrendeltetett találkozást mondhat magáénak a tősgyökeres kecskeméti vendéglátós, a kitűnő sommelier, Szakonyi József, aki immáron több mint tíz éve vezeti sikerrel a méltán népszerű Fáklyás Pince Borozó és Bormúzeumot. Tökéletességre törekvő alkatként a kezdetektől szeretett volna a borpincéhez egy saját konyhát, hogy még jobban megfelelhessen a vendégek igényeinek, kívánságainak.  Aztán eljött a rég vágyott pillanat, betévedt hozzá a szabadkai születésű Kósa Tibor, mindenki “Bigi”-je, aki 1991. szeptember 18-án csütörtökön délután lépett magyar földre a jugoszláv háború miatt. Néhány hónapra tervezte az itt tartózkodását, végül letelepedés és családalapítás lett a vége. Azóta itt él, és volt már konyhafőnök kiskunfélegyházi, kecskeméti, fővárosi pizzériákban, amelyekben szabad tűzön sütik a finomságokat. Bigi ugyanis ennek a balkáni-mediterrán konyhának a megszállott specialistája és, hogy, hogy nem, saját konyháról, üzletről álmodozott. A két maximalista vendéglátós terve, álmai szerencsésen, és soha jobbkor, egymásra találtak, végigbeszélgettek nem egy éjszakát, majd Bigi egy délszláv kóstolótúrára invitálta Szakonyi Józsefet, hogy mi is ennek az ősi balkáni konyhának — amit mi is annyira kedvelünk a horvát tengerparton,  Makedóniában, vagy akár Észak-Görögországban — a titka.

- Természetesen az egyszerűség, a természetközeliség és nem utolsósorban a jó alapanyagok - mondja Bigi, hozzátéve, hogy ezeket az ételeket nem lehet nem imádni és közben megsimítja a pocakját, jelezvén, hogy egy életre beleszeretett a faszénen készült különféle húskeverékek: a  čevap, a pljeskavica, az uštipci, a vešalica, a sült paprika, valamint az ajvár, a házi túró, a héjas burgonya, a sopszka saláta, no meg az elhagyhatatlan, kemencében sült házi lepénykenyér és a baklava ízébe.

A balkáni élmény magával ragadta Szakonyi Józsefet és a Bigi-vel való találkozás eredményeként - aki egy kis konyhát alakított ki a pince udvarának egyik helyiségében - a napokban megnyílt Kecskeméten a Hoffmann János utca 6. szám alatt a  Fáklyás Pince & Gurman Balkan Grill

Persze, ha valaki egyelőre idegenkedik ezektől a számára ismeretlen ételektől, az étlap kínálata biztosan kárpótolni fogja. Ugyanis, ha Bigi egyszer parazsat szított, akkor természetesen mindenki kedvére tud tenni. A balkáni ízek mellett a grillrácson elkészíti kérésre a pácolt sertéstarját, a csirkét, a BBQ oldalast, a halvány rózsaszín bélszínt, különféle zöldségekkel, de több mint ötven helyben sütött pizzából lehet választani  és a vegetáriánusokat is teljes körűen ki tudják szolgálni.

Tudnak vendégeket fogadni, illetve, akár élő zenés rendezvényeket tartani a hangulatos borpincében, vagy az étterem udvarának a fedett teraszán.

Szóval, mostantól nem kell elutaznia, hogy felidézze a délszláv tengerpartok ízvilágát, elég csak a Hoffmann János utcáig eljutnia valahogy, lehetőleg nem autóval, mert ezeknek a faszénen sült ételeknek a  szerves része a kellemesen hűtött bor, amelyből több mint százfélét kínál a Fáklyás Pince, de a sörkedvelők sem maradhatnak szomjan. Ha pedig ez a távolság is soknak tűnik valakinek a nyári melegben, akkor a kényelmes, otthoni teraszról elég csak telefonon megrendelnie a megkívánt grillételt és a futár házhoz szállítja.

Ne feledjék: ha valamit már lassan kétezer éve fogyasztanak az emberek, akkor annak a titka magában az életben rejlik!

Fáklyás Pince & Gurman Balkan Grill

Info & asztalfoglalás: 76/329-030 vagy a 06-30/8534835

Házhozszállítás: 06-70/5482777

 www.faklyaspince.hu

 

 

Legolvasottabb: 
Bekerüljön az "Legolvasottabb" rovatba
Hírös city slider ajánló: 
Igen