A lakossági tudatot is fejleszteni kellene

2013 okt 17
Megosztás

Szakmailag sikeres volt a városfejlesztési ötletbörze. Központ, közterületek, közlekedés és tömegsport témái szerepeltek a lakosság részéről megfogalmazott javaslatokban.

 

Fejlesztési ötletbörzét tartottak a Város Napján, amelyre ha nem is nagy számban, de konkrét, megalapozott szakmai javaslatokkal érkeztek a helyi polgárok. Az ötletelés persze nem újkeletű dolog, mert az ilyen jellegű javaslataikat már korábban is megtehették a lakosok, ha bedobták leveleiket a városházi ötletládába, vagy E-mailon - its@kecskemet.hu - (its = integrált településfejlesztési stratégia - a szerk.) továbbították az erre a célra létrehozott címre. A személyes találkozás azonban mégis más, van aki már régóta erre várt és az ötleteit előadhatta a képviselők, illetve a városfejlesztési szakemberek előtt, akiknek a reagálásából azonnal leszűrhette a javaslat fogadtatását, illetve további sorsának az alakulását.

- Este hétig maradtam és nem bántam meg mondta lapunknak Öveges László főépítész, aki szerint azok, akik eljöttek mind érdekes, továbbgondolásra alkalmas javaslatokkal álltak elő. Hozzátette: meglepte egy közgazdász végzettségű férfi városban történő gondolkodása, ahogy a központ tereinek a szélesítési, illetve azok egymásba nyitásának a lehetőségeiről beszélt. Hangsúlyozta: jó volt érezni azt is, hogy amit eddig megtett a város a fejlesztések ügyében azt elfogadta és megértette a lakosság, és bebizonyosodott: szükség van ezekre az alulról jövő kezdeményezésekre, mert ezekkel tényleg a város lesz több és maradandóbb.

Az ötlebörze statisztikája szerint a lakosság számára központi téma a tereink állapota, azok kinézete. Kiderült: több városrész is igényelne magának sajátos hangulatú, atmoszférájú közterületet, berendezési tárgyakat - ezekre több javaslat is érkezett, de ezeket követte a központ további szépítésének, bővítésének a lehetősége, valamint a közterületi tömegsport kiterjesztése a város további pontjaira. Ez utóbbi probléma elsősorban a sűrű beépítésű Petőfiváros lakói közül merült fel, amely komoly fejtörést okoz majd a szakembereknek, hogy miként tudják majd megoldani a helyben sportolás lehetőségét ebben a városrészben. Felmerült még az ötletbörzén az infrasturktúra, a tömegközlekedés, valamint a Rudolf Laktanya ügye.

Az ötlebörze továbbgondolásra érdemes javaslatai végül a Kecskeméti Városfejlesztő Kft.-nél landolnak majd, ahol lehetőség szerint beépülnek a városfejlesztési koncepcióba, mert az uniós programok is támogatják az alulról jövő, civil javaslatokat. A koncepciónak a jövő év elejéig kell elkészülnie. Megtudtuk: a készülő tanulmány nagy súlyt fektet a városrészi, sajátos hangulatú kis közparkokra, közterületekre, amelyeknek egyedi arculatot szeretnének adni helyi művészek alkotásai által. A városfejlesztési konpcepció kardinális kérdése továbbra is azonban a közlekedés és az infrastruktúra. A lakosság egyre több zöldfelületre vágyik, ennek tükrében azonban el kellene tüntetni a gépjárműveket a felszínről és a mélyben kellene a parkolást továbbbfejleszteni. Ez lenne a jövő, valamint a környzetbarát tömeg- és egyéni közlekedés.  A szakemberek azonban nem rejtik véka alá azon véleményüket, hogy az elméletek mellett még mindig jelentős tudatformálásra lenne szükség ezen a téren, nem csak a környzethez való viszonyunk és igényeink fejlesztése révén, hanem  a már elkészült köztéri értékeink állagának a megóvása érdekében is.

Címke: