Lecsaptak a takarékszövetkezeti korrupcióra

2015 jan 14
Megosztás
Gellért Imrét viszik bilincsben

Nagyhalakat akadtak az orgoványi takarékszövetkezet nyomozásának a hálójában. Letartóztatták a pénzintézet vezetőjét, a moszkvai mezőgazdasági ex attasét és egy nagyvállalkozót.

 

Gellért Imre, az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet ügyvezetője, Sziky Gyula, nyíregyházi nagyvállalkozó, aki a helyi futballklub tulajdonosa is volt egy időben, valamint Kiss Szilárd, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa, ex moszkvai mezőgazdasági attasé volt tegnap bilincsben a Kecskeméti Járásbíróságon. Mindhárman az előzetes letartóztatásukról szóló tárgyalásra vártak. A gyanú ellenük hűtlen kezelés és vesztegetés bűntette. A rendőrség írásban kért kérdéseket az ügyben, amelyre azt válaszolták: a törvényes határidőn belül fognak válaszolni. Az ügyészség szintén nem árult el részleteket. 

Információink szerint az ügyben a Bács-Kiskun Megyében elsőként bedőlt Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetnek az egyik félmilliárdos követeléséről van szó, amelyet az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetre engedményezett 38 millió forintért. Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet elnöke ezt a követelést a fedezettel együtt - Sziky Gyula közbenjárásával - százmillió forintért értékesítette Kiss Szilárd érdekeltségének. Papíron tehát nyereséges üzlet született. A nyomozóhatóság szerint viszont a fedezetet, egy borászatot, az összes felszerelésével együtt szétszedték az értékesítés előtt, amely egyben legalább ötszázmillió forintot ér. Ez a hűtlen kezelés bűntette, de valószínű, hogy mindezért cserébe Gellért Imre ellentételezést is kaphatott, mivel a gyanú szerint az ügyben vesztegetés bűntette is megvalósult. Úgy tudjuk titkos információszerzésre, vagyis lehallgatásra is sor került a tíz hónapja tartó nyomozás során. 

Elsőként Sziky Gyulára került a sor, akit  legutóbb 2013. szeptember 25-én vettek őrizetbe vesztegetés bűntettéért, mert egy kecskeméti felszámolónak, H. Tündének adott át kenőpénzt, hogy utaljon vissza egy nagyobb összeget téves utalás címén, egy felszámolás alatt álló budapesti kft. számlájáról, amit a felszámoló nő jogellenesen meg is tett, ezzel  meghiúsította a cég hitelezőinek a kifizetését.

Sziky mellesleg alapítója volt a Mobilismo Kft.-nek, amely üzlettársán, Sipos Lászlón keresztül végül a Kaya Ibrahim által papíron felvásárolt vállalkozások közé került az akkori Fidesz-közeli cégekkel együtt. Mint ismert, Kaya Ibrahimnak csak a nevét és az adatait használták fel a veszteséges, illetve köztartozásokat felhalmozott cégek felvásárlására. Sziky korábban tizedrendű vádlott volt egy terjedelmes gazdasági bűncselekményben, amelyben érintett volt a Szlávy Búcsú meggyilkolásával megvádolt Wappler László, idősebb Wachsler Tamás, valamint Sümeghy Csaba volt fideszes parlamenti képviselő.

Csaknem egy órás tárgyalást követően Sziky bilincsben, a kék dzsekijét az arca elé tartva hagyta a tárgyalótermet. Az ügyvédei nem nyilatkoztak, csak annyit mondtak, a bíróság harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte védencüket.

Őt Gellért Imre (címlapképünkön), a felszámolás alatt tálló Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet elnöke követte, aki hamarabb végzett. A bíróság harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte.

A legvégén Kiss Szilárd Miklósra került sor. 

A Kecskeméti Járásbíróság Kisst hűtlen kezelésre való felbujtásért harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte. Ügyvédje, Papp Gábor tudósítónknak azt mondta, minden alap nélküli a gyanúsítás, és megalapozatlan a legsúlyosabb kényszerintézkedés alkalmazása, ezért azt megfellebbezik. 

Kisst 2013-ban Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter tüntette ki az orosz gazdasági kapcsolatok terén végzett sikeres munkájáért.

A rendőrség közleménye

A letartóztatásokat követően a rendőrség is megküldte hivatalos tájékoztatás, amit alább olvashatnak:

Megkeresésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom:

A Bács-Kiskun megyei nyomozók vesztegetés és hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt vettek őrizetbe három férfit. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya vesztegetés és hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást Sz. Gyula 48 éves nyíregyházi, G. Imre 58 éves orgoványi, valamint K. Szilárd 47 éves nyíregyházi lakos ellen. A rendelkezésre álló adatok szerint egy K. Szilárd érdekeltségébe tartozó cég 2010 decemberében fél milliárd forint hitelt vett fel egy takarékszövetkezettől. A kölcsönt – amit egyébként nem törlesztettek – a felhalmozott kamatokkal együtt 2012 júliusában engedményezték egy másik hitelintézet részére. A K. Szilárd 2013 nyarán felkérte ismerősét, Sz. Gyulát, hogy segítsen neki a cégét terhelő követelés áron aluli megszerzésében, megvételében. A felkérés alapján a 48 éves gyanúsított tárgyalásokat folytatott az érintett takarékszövetkezet önálló intézkedésre jogosult tagjával, G. Imrével, melynek eredményeképpen egy Sz. Gyula érdekeltségébe tartozó kft. a valós érték negyedéért vásárolta meg a követelést. Sz. Gyula a gyanú szerint közreműködésért cserébe anyagi előnyt ígért G. Imrének, melyet az 58 éves férfi elfogadott. A nyomozás adatai szerint a tartozás megvásárlásához szükséges, valamint a G. Imre részére felajánlott összeget is K. Szilárd biztosította.

A nyomozók 2015. január 12-én - őrizetbe vételük mellett - gyanúsítottként hallgatták ki a három férfit. A Kecskeméti Járásbíróság 2015. január 14-én elrendelte a gyanúsítottak  előzetes letartóztatását.

Tisztelettel: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság

 

Hozzászólások

ha föntebb is keresgélnének a parlementbe csak a takaritók járnának be.
következö uniós támogatás börtönépitésre kell

Mínusz 462 mill. +kamat, plusz 62 mill. többlet, 400 mill. + kamat jóváírás!? Soltvadkerti felszámoló, Orgoványi ügyvezető, hitelt felvevők? Egy biztos, nyereséget ne csinálj, mert megütheted a bokád! Mondom én csak nem értem!