Lényegesen jobb árakra számítanak a meggytermelők

2016 jún 4
Megosztás
meggy

A Bács-Kiskun megyei meggytermelőknek idén eddig szerencséjük volt. Eddig többnyire a fagy és a jég is elkerülte a gyümölcsösöket. De nem csak ennek köszönhető, hogy idén a tavalyinál sokkal jobb árakra számíthatnak a gazdák - hangzott el a VII. Keceli Meggyfesztiválhoz kapcsolódó meggyszakmai konferencián pénteken Kecelen.

 

A hagyományokhoz híven, az egy hét múlva kezdődő keceli meggyünnep előtt meggyszakmai konferenciára hívta a keceli Fresh Fruit TÉSZ a szakmát. A programsorozat nyitányaként a Fresh Fruit TÉSZ nevében Juhos Csaba köszöntötte a megjelenteket, majd Bányai Gábor országgyűlési képviselő beszédét követően Kis Miklós Zsolt a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára tartott előadást. Ebből nyilvánvalóvá vált: még a nyáron meghirdethetik a kertészeteknek szánt új Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) pályázatot. A mintegy 15 milliárd forint keretösszeggel tervezett felhívás 2017 és 2021 között biztosít forrásokat azon termelőknek, akik vállalják, hogy környezetvédelmi szempontok szerint gazdálkodnak majd. Külön öröm ez a Bács-Kiskun megyei termelők számára. Mert, mint ahogy azt Kis Miklós Zsolt a keceli művelődési házban tartott konferencián hangsúlyozta: azért van szükség az újabb kör meghirdetésére, mert a 2016-ban indult programban országos szinten nagyon egyenlőtlenül oszlott el a megítélt támogatás. A kertészeteknél a 7779 igénylőből 4209-en nyertek, vagyis a pályázók több mint 54 százaléka hozzájutott a támogatáshoz. Ugyanakkor míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az almatermelők 80 százaléka nyert, az alföldi régiókban, köztük Heves, Csongrád és Bács-Kiskun megyében csak a gyümölcstermesztők, illetve a szőlősgazdák negyede járt sikerrel. - Ennek oka, hogy vannak olyan régiói az országnak, amelyek az objektív területi kritériumok miatt hátránnyal pályáztak, ültetvényük ugyanis nem kiemelten védett, Natura 2000-es területen van, vagy a talaj nem nitrátérzékeny, amiért pluszpont járt - mondta az államtitkár, aki azt is elárulta, több száz telefonhívást fogadott az ügyben az elmúlt időszakban.

Az államtitkár szerint az új pályázat elindításával ezeket az anomáliákat szeretnék kiküszöbölni, ehhez igazítva a kiválasztási kritériumokat is. A pályázat feltételeiről megkezdődött az egyeztetés az Európai Bizottság és a hazai szakértők között. Emellett folynak a tárgyalások az állattartóknak szánt, 25 milliárd forintos keretösszegű AKG-felhívásról is - tette hozzá. Kis Miklós Zsolt mindezek mellett beszámolt a már folyamatban lévő például öntözésfejlesztéshez kapcsolódó támogatások mellett a kertészeti gépbeszerzési támogatásról is. Ez utóbbi esetében kiemelte, a 10 milliárdos keretet meg fogják emelni, körülbelül 15 milliárdra. 

Az államtitkár előadását követően Bittsánszky Márton, agrárpiaci főosztályvezető-helyettes, arról beszélt, hogy a Földművelésügyi Minisztérium az ágazati szereplők bevonásával kidolgozta a meggypiaci feszültségek kezeléséhez szükséges intézkedéseket. A tárca a piacstabilizációs intézkedéssel azt kívánja elérni, hogy a támogatás a vertikum minden szereplőjének, beleértve a meggytermelőt is, az anyagi helyzetén javítson. Bittsánszky hangsúlyozta: a tavalyi szomorú meggyhelyzethez képest lényegesen mások a kilátások. A minisztérium és a kamara által elvégzett munka pedig jó kiindulási alap lehet.

Bittsánszkyt követően Csizmadia György,  a FruitVeb gyümölcsbizottságának elnöke tartott helyzetértékelést a várható piacról. A nemzetközi kitekintést is nyújtó beszámoló szerint a gazdák idén a tavalyinál lényegesen jobb árakra számíthatnak. A fagyos késő tavaszi időjárás elvitte a magyar termés 30-35 százalékát, így a FruitVeb árprognózisa szerint 180-200 forintos kilónkénti feldolgozóipari árak várhatók. A szakember szerint a friss piaci kereslet is erősnek látszik, mert a korán érő fajták szenvedték el a legnagyobb károkat.
A konferencia hátralévő részében a meggytermesztéshez kapcsolódó növényvédelmi tapasztalatokról és a tápanyag-utánpótlási megoldásokról is szó esett. Majd fajta- és termékbemutatóval egybekötött kertlátogatás zárta a meggykonferenciát, mely egyúttal az egy hét múlva, június 10-én kezdődő VII. Keceli Meggyfesztivál beharangozójaként is szolgált.