Letartóztatásban a tehetős izsáki vállalkozó

2013 okt 25
Megosztás

Az október 23-i ünnep előestéjén a Csalánosi Csárdában razziáztak az adónyomozók. Ezzel egy időben a rendőrséggel szembeni Mathias pizzériát is megszállták, valamint egy fővárosi éttermet.

 

A nyomozók szerint az izsáki R. Ferenc - akinek az érdekeltségében állnak a vendéglátóhelyek - szándékosan megpróbálta kikerülni az adó és járulékfizetést azzal, hogy különböző cégek nevében bérleti szerződések látszatával üzemeltette a vendéglátó egységeit. A hatóságok szerint a férfi fiktív bérleti szerződéseket kötött az éttermek üzemeltetésére, mivel a cégek ügyvezetőinek lényegében semmi közük nem volt a vendéglátóhelyek üzemeltetésére, azt R. Ferenc és közvetlen bizalmasa, valamint családtagja végezte. A cégek csupán arra kellettek, hogy amikor az adó- és járulékfizetésre került a sor, azt annak rendje-módja szerint beavallották, de fizetésre végül nem teljes mértékben került sor. Ilyenkor R. Ferencék egy újabb céggel kötöttek bérleti szerződést, aki vitte tovább papíron az üzletmentet, és amikor a köztartozás már itt is felgyülemlett jöhetet az újabb cég és az újabb bérleti-üzemeltetési szerződés.  

Az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt a nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága.

A nyomozást felügyelő Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közlése szerint ezeket a cégeket ténylegesen a gyanúsított, R. Ferenc irányította, nem pedig a cégnyilvántartásba bejegyzett  ügyvezetők. A cégek sem a bejelentett foglalkoztatottak után fizetendő járulékot, sem az egyéb köztartozásokat nem fizették meg, így 2008. január 1. és 2013. szeptember 20.  között a költségvetésnek mintegy 310 millió forint vagyoni hátrányt okoztak. 

MIndezek okán október 24-én harminc napra előzetes letartóztatásba helyezték a negyvenhat éves izsáki R. Ferencet, a 64 éves édesanyját, valamint egy másik, 43 éves nőt, aki az üzletmenetet közvetlenül segítette. Ezen kívül még tíz személyt - zömében strómanok - gyanúsítanak különböző bűncselekményekkel az ügyben, ők szabadlábon védekeznek. 

A három fő gyanúsított fellebbezett az előzetes letartóztatás miatt, ezért az nem jogerős.

 

Áldozat is volt

 

R. Ferenc eddig mint csak áldozat került képbe a hatóságok előtt. Jó néhány éve izsákon egy csuklyás, fegyveres rabló megpróbálta kirabolni a házánál, de mivel a bűnöző a rablás tervét előzetesen kikotyogta már kommandósok várták R. Ferenc házánál. Gyorseljárásban több éves börtönbüntetést kapott. Aztán rövid időre rá - máig ismeretlenek-  rálőttek R. Ferenc házára. 

Címke: