Letöltendő börtön állatkínzásért

2017 okt 11
Megosztás
állatkínzás

Letöltendő börtönbüntetést szabott ki közérdekű munka helyett jogerős ítéletében állatkínzás bűntette miatt a Debreceni Törvényszék arra a vádlottra, aki tavaly nyáron egy vasrúddal bántalmazta két kutyáját Hajdúszoboszlón. Az állatokat végül a hatósági állatorvosnak el kellett altatnia. A másodfokú ítélet értelmében M. Péternek 6 hónapra kell börtönbe vonulnia, illetve egy évig a közügyeket sem gyakorolhatja. A most kiszabott fél év börtönbüntetésen kívül a vádlottnak még négy hónapot le kell töltenie, egy korábban – garázdaság miatt – megítélt szabadságvesztése miatt. 

A Debreceni Törvényszék elfogadta a Hajdúszoboszlói Járásbíróság tényállását. Eszerint M. Péter 2016. június 17-én arra a hírre ért haza, hogy két kutyájuk újfent megtizedelte a baromfiudvart. M. Péter a kutyák miatt szóváltásba került élettársával, majd felkapott egy csaknem 60 centiméteres vascsövet és legalább öt – öt, nagy erejű ütést mért a 7 hónapos ebekre. A fekete színű nőstény és a tigriscsíkos kan kutya is a koponyáján szenvedett súlyos sérüléseket. M. Péter a bántalmazás után a két kutyát - még élve - egy zsákba helyezte, bekötötte a zsák száját, majd a házuktól 30 – 50 méterre egy búzatábla széléhez vitte. A környéken hallani lehetett a kutyák vonyítását, illetve szemtanúi is voltak a történteknek, egyikük értesítette a rendőrséget. A szalmával letakart zsákból a helyszínre kiérkező járőrök vették ki a sérült, remegő kutyákat, majd riasztották a hatósági állatorvost is. Az állatok az ütések miatt órákig tartó, különös szenvedést követően pusztultak volna el, ezért az állatorvos úgy döntött, hogy elaltatja a kutyákat. 

A bűncselekményt a vádlott már a helyszínen beismerte, tettét a bíróságon sem tagadta, csak az ütések számára emlékezett másként. Ez azonban ellentmondott a szemtanúk vallomásainak. A hatósági állatorvos is legalább 2-3 ütést állapított meg, de nem cáfolta azt sem, hogy az állatok 4 – 5 ütést is elszenvedhettek. Azzal, hogy a kutyák az ütlegelés következtében csak hosszas szenvedés után pusztulnak el, a bíróság szerint a vádlott is tisztában volt.

A Hajdúszoboszlói Járásbíróság első fokon 2017 májusában 270 óra közérdekű munkára ítélte a vádlottat. Fogházba akkor kellett volna mennie, ha önhibájából nem végzi el a közérdekű – fizikai – munkát. A Debreceni Törvényszék ezen az ítéleten súlyosított most másodfokon. Kovács Péter bírói tanácsa a bántalmazás brutalitása mellett nyomatékos súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott visszaeső, és a bűncselekményt feltételes szabadság időtartama alatt követte el. A bűncselekmény emellett kétszeres minősítésű, hiszen különös szenvedést és több állat pusztulását okozta. A Debreceni Törvényszék indoklása szerint nem méltányolható, hogy valaki ily módon bántalmazzon állatokat csak azért, mert megdézsmálták a baromfit. A vádlott megbánása pedig önmagában nem lehet nyomatékos enyhítő körülmény.

A Debreceni Törvényszék ítélete jogerős és végrehajtható.