Lezárult a nyomozás a Cifrapalotában

2013 okt 3
Megosztás

Egy tucatnyi képet találtak abból a több mint százból, amely a város múzeumaiból tűnt el. A kormányhivatal feljelentése alapján indult nyomozást a rendőrség több mint egy év után megszüntette.

 

Nem történt se sikkasztás, se más bűncselekény és a nyomozás tovább folytatásától sem várható bárminemű eredmény - döntött a jogerősen a rendőrség a Cifrapalotából hiányzó képek ügyében. Az egykori és a jelenlegi megyei közgyűlési elnököt is megdöbbentette, amikor a nyáron Kerényi János kormánymegbízott bejelentette, hogy feljelentést tett a rendőrségen, mert súlyos hiányosságokat észleltek a Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezetnél. Az év elején ugyanis a megyei önkormányzattól a kormányhivatalhoz került a megye múzeumait fenntartó szervezet. Ennek során derült ki, hogy százhárom műalkotás hiányzik, amelyeknek a biztosítási értéke több mint  50 millió forint, az eszmei értékük azonban ennél jóval több.

Az eltűnt tárgyak között van például Tóth Menyhért festőművész mintegy hatvan festménye. Kerényi János épp ezért azt hangsúlyozta: a megyei múzeum egykor életjáradék fejében kapta meg a Tóth Menyhért gyűjteményt, amely rendkívül komoly értéket képvisel.

 - Ha valaki a lakása falán tart egyet-egyet a festmények közül, záros határidőn belül hozza vissza, mert ellenkező esetben komoly következményekkel kell számolnia! - üzent Kerényi János a feljelentés kapcsán tett sajtótájékoztatón mindazoknak, akik az ügyben érintettek lehetnek.

A felszólítás azonban süket fülekre talált, sőt, sokan nem is értik Kerényi radikális lépését az ügyben. Hiszen a megye vezetése minden választási ciklusban cserélődött, ezekben az időszakokban pedig kijelölt bizottsági szinten történtek az átadás-átvételek, amely során műtárgyi, valamint más egyébi hiányosságok nem kerültek felszínre, pontosabban a leltári jegyzőkönyvekbe.

A nyomozóknak ezzel nem túl hálás feladatot kaptak, mert nekik kell kibogozni -  ezen a rendkívül szabályozatlan területen - azt, hogy  az elmúlt évtizedek adminisztratív hiányosságai, vagy a hanyag emberi hozzáállás okozta az értékes alkotások eltűnését, amelyek jelentős része a Cifrapalotában volt elhelyezve. 

 

 

Festményekkel fizettek az előadásokért 

 

Az alábbi történet csepp a tengerben a múzeum festményügyei körül. Nem tisztázott, jogszerűen kapott-e tizenegy értékes műalkotást kölcsön négy éve Alföldi Róbert. A képeket a kecskeméti  Cifrapalotában történt  fellépéseinek ellenértékeként kapta. 

 

2004-ben, a posztumusz Kossuth-díjas, nemzetközileg is elismert festőművész, Tóth Menyhért születésének századik évfordulóját nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepelte meg a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat. A megemlékezés keretében megyében élő alkotóközösségek és művészek léptek fel a Nemzeti Színházban, a kecskeméti Cifrapalotában pedig emlékkiállítás nyílt a művészről. A tárlaton öt alkalommal fellépett Alföldi Róbert színművész is, aki Tóth Menyhért: Fényima című monodrámáját adta elő. A művész több millió forintos gázsijának a kifizetése azonban gondot okozott a Cifrapalotának, ezért abban állapodtak meg, hogy nem pénzt, hanem  alkotásokat adnak az előadásokért kölcsönbe, amelyeket a múzeum igényére vissza kell adnia. Alföldi tizenegy darab Tóth Menyhért alkotást - három festményt és nyolc kisméretű vázlatot -, vitt el határozatlan időre kölcsönbe. 

A Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezet vezetősége néhány éve keresni kezdte a képeket és a hiányt jelentették a fenntartó önkormányzat felé. 

Ifj. Gyergyádesz László, a Cifrapalota vezetője szerzőnknek azt mondta: az alkotások a híresztelésekkel ellentétben nem tűntek el, hanem a jogszabályban előírt módon kölcsönszerződéssel lettek kihelyezve, mint sok más műtárgy a múzeum anyagából. 

Laczkó János, a Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezet volt igazgatója pedig akkor azt mondta: az intézménynek  több mint száz alkotása van kihelyezve, zömében önkormányzatok irodáiba. Hozzátette: a Tóth Menyhért képek kölcsönadása azonban egyedi esetnek számít, amelyek az igazgatóság megkerülésével lettek kihelyezve. 

Tudósítónk megkérdezte a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés előző ciklusbéli vezetőit: Balogh László elnököt, Szabó Károly és Alföldi Albert - Alföldi Róbert édesapja - alelnököket, hogy a fenntartó nevében melyikük hagyta jóvá a kölcsönadást. Egymástól függetlenül mindhárman azt válaszolták: most hallanak először a képek elviteléről, és nem írtak alá erről szóló iratokat.

Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés jelenlegi elnöke lapunknak azt mondta: nem látta a kölcsönadási szerződést, ezért nem is tudja megmondani, hogy azt ki engedélyezte. 

- Szerintem nekem szakmailag figyelemre méltó képzőművészeti gyűjteményem van, ezért nálam sokkal többen látják ezeket a Tóth Menyhért alkotásokat, mint a  múzeum raktárában - mondta újságírónknak Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház Igazgatója. Kérdésünkre hozzátette: a múzeum igazgatósága valóban kérte korábban vissza az alkotásokat, de én jeleztem: szeretném, ha tovább maradhatnának még. 

 

 

Címke: