Lőfegyverrel visszaélés és állatkínzás a vád egy kecskeméti férfi ellen

2017 ápr 11
Megosztás
Rottweiler

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség lőfegyverrel visszaélés bűntette és állatkínzás bűntette miatt vádat emelt egy 19 éves kecskeméti férfi ellen, aki engedély nélkül tartott fegyvert az ingatlanán, majd 2016. április 11-én meglőtt azzal egy kutyát.

A 19 éves vádlott egy ismeretlen személytől Kecskeméten vásárolt egy átalakított légpuskát és hozzá legalább 370 darab légfegyver lövedéket. A lőfegyvernek minősülő puska megszerzésére és tartására nem volt engedélye, ennek ellenére többször lövöldözött vele a tanyája udvarán. A légfegyver lövedékek engedély nélkül is tarthatóak voltak, ugyanis nem minősültek lőszernek.

A vádlott 2016. április 11. napján délután a tanyáján magához vette a fegyvert és kiment az ingatlan kapujába. Itt meglátott mintegy 10 méter távolságra egy rottweiler kutyát.

A vádlott célzottan egyszer rálőtt az állatra, a lövedék a kutya tüdejébe hatolt.

A lövés alkalmas volt arra, hogy az állatnak maradandó egészségkárosodást vagy a pusztulását okozza. A lövedék létfontosságú szervet érintett, a kutya életveszélyes állapotba került. Az állat életét csak azonnali orvosi ellátás és gyógykezelés mentette meg, a lövedék okozta sérülés az állatnak szükségtelen fájdalmat is okozott. A cselekményt követően a rendőrök a vádlott puskáját lefoglalták.

Az ügyészség a szabadlábon védekező férfit lőfegyverrel visszaélés bűntettén kívül állatkínzás bűntettével is vádolja. Az ügyész a vádlottal szemben végrehajtandó börtön, valamint közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta azzal, hogy az engedély nélkül tartott lőfegyvert is el kell kobozni. A vádlott bűnössége kérdésében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.