Lovastorna a testnek és a léleknek

2013 nov 2
Megosztás

Ritka sport a voltige (voltizs), azaz a lovastorna, több ok miatt. Kell jó edző, ritka ló és olyanok, akik a lovaglás és a torna ötvözésére vágynak.  Egy Szentkirály melletti tanyán sikerült. 

 

A csapat edzője Sáránszki Tímea elmondta, először az istállóval és lovakkal bíró család kisfiát járt ki edzeni hagyományos lovaglásra. De a saját és a kisfiú baráti köréből is olyan élénk érdeklődés mutatkozott a lovaglás iránt, amit nem bírt volna külön-külön kezelni. Így felvetette: mit szólnának a voltigehoz, azaz a lovastornához, amit csapatban lehet gyakorolni. Mindenkinek tetszett az ötlet, így jelenleg egy tíz főből, 6 és 11 év közötti szentkirályi és kecskeméti fiúkból és lányokból álló csapat folytat edzéseket. Sáránszki Tímea, aki korábban a kisfái lovasiskola voltigecsapatában versenyzett, nagy terhet vett a vállára, hiszen a gyerekek mellett a kiválasztott lovat, Virtust is tanítania kell.

- A lovastorna alapja maga a ló. Nehéz alkalmas példányt találni, hiszen egy voltigelónak testileg és lelkileg is alkalmasnak kell lennie a feladatra. A testi adottságok alatt elsősorban a megfelelő kondíciót kell érteni, hiszen a tornagyakorlatokat vágtában mutatjuk be a versenyeken. Másik fontos fizikai sajátosság, mivel az én csapatomba kicsik járnak, az alacsony termet. A kört tovább szűkíti a ló természete, kevés tudja ugyanis mély nyugalommal elviselni, hogy tíz gyerek  körülötte futkosson és rajta ugráljon. Nekünk ebben is szerencsénk volt. Kiválasztottam Virtust a 12 éves kancát, aki lelkileg mára teljesen felkészült a feladatra, már csak a kondícióján kell dolgozni és azon, hogy a vágta tempót tökéletesen egyenletesen tudja teljesíteni.

Az edzőtől megtudtuk, a lovastornát választó gyerekeknek szintén testileg és lelkileg kell ráhagolódni erre a nem mindennapi sportra. 

- Fontos a jó erőnlét, hiszen vágtázó lóra kell felugrani, tornagyakorlatokat végezni és egymást megtartani. Fontos a nyújtás, a lazítás és a formagyakorlatok pontos ismerete. Ezeket egyébként műlovon is szoktuk gyakorolni lovas edzés előtt. A lelki rész pedig összetett: egy jó voltige-os teljes összhangban van a csapattársaival, a lóval és saját magával is - sorolja Tímea és hozzáteszi, csapata még az út elején jár, de mivel ő már végigment egyszer ezen, tudja, hogy megéri a sok munka. 

A szentkirályi edzések nagyszerű hangulatban telnek és nem érnek véget a pályán. Virtust minden gyerek imádja, ezért szívesen takarítják az istállót és a szerszámokat is. 

 

Voltige: A voltige, más néven lovastorna a lovaglás és a torna között képez átmenetet. Az egyik legfiatalabb szakág a lovassportok között. Eleinte a lovaglást kiegészítő, ülésbiztonságot javító tornagyakorlatoknak számított, majd a 60-as években Németországban elkezdtek önálló lovastorna csapatok alakulni. A voltige az egyetlen olyan verseny, melynek során nem az a személy irányítja a lovat, aki rajta ül. A lovat egy 20 méter átmérőjű körön egy szakképzett futószárazó irányítja, míg a tornász különböző, előre meghatározott nehézségű gyakorlatokat hajt végre a lovon, vágta jármódban.  A lovon egy úgynevezett voltige-heveder van, melynek segítségével a tornászok kényelmesen és könnyen tudnak mozogni a lovon. A tornászoknak a lovon való gyakorláson kívül tornatermi edzéseken is részt kell venniük. Csapatverseny alatt akár három-négy tornász is tartózkodhat egyszerre a lovon. 

Címke: