Magyar milliomosok egy svájci kistelepülésen

2016 május 4
Megosztás
Milka tehén svájcban

Felettébb népszerű a magyar vállalkozók körében egy cseppnyi svájci település, Appenzell. Olyan nagyágyúk állandó lakcíme található ott, mint Csányi Sándor fia, az egyik Mol-leány elnöke, Zsuga János vagy a volt MFB-vezér Erős János.

 

Leginkább turistaparadicsomnak tűnik Appenzell, de a 6000 lelkes, festői település egyúttal több mint 1500 vállalkozás székhelye a svájci cégregiszter alapján. Az adókedvezményekben ugyan még nem, de a lakosságarányos vállalkozásszámban már veri a közismert adóparadicsomot, Zugot.

A Céginfo.hu adatbázisát böngészve magyar érdekeltségek is feltűnnek, így például Appenzell a székhelye a pesti tőzsdén jegyzett Appeninn Nyrt. részvényeinek harmadát birtokló Lehn Consulting AG-nek. De az Appeninn-elnök, ifjabb Ádámosi György appenzelli címen több más céget – az AGY69 AG, az Aquitano AG, a Sumba AG – is jegyez. Sőt a magyar cégnyilvántartásban Ádámosi lakhelyeként is svájci cím szerepel, a település központjának közelében lévő Salde 8.

Ez történetesen ugyanaz, ami Erős János nak, a mindenkori kormány bankja, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. volt vezetőjének a külföldi címeként szerepel az Abelus Rehabilitációs és Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft.-ben. A volt főbankár a Világgazdaság megkeresésére nem reagált, mi értelme az appenzelli állandó lakcímnek. A HVG-nek korábban arról nyilatkozott, hogy barátaival, jótékonyságra alapította az Abelust, ami egyébként jelenlegi egyetlen magyarországi érdekeltsége.

Zsuga János, az évi több mint 100 milliárd forintos forgalmú FGSZ Földgázszállító Zrt. elnöke a magyar cégben az Appenzell, Wührestrasse 1.-et adta meg lakcímeként, csakhogy a lap megkereste az épületben lakó svájci tulajdonost, aki még sosem hallotta Zsuga nevét.

A lap szerint Csányi Attilának, Csányi Sándor OTP-vezér fiának is van helyben érdekeltsége. Az édesapja agrárportfólióját összefogó Bonafarm vezérének két appenzelli címe is megtalálható a magyar cégjegyzékben: a Bonafarm, illetve a Pick Szeged Zrt.-ben a Schötterstrasse 50., a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt.-ben pedig a Forrenböhlstrasse 15. Az ifjabbik Csányi a Világgazdaságnak elmondta: külföldi tanulmányai miatt rendelkezett több külföldi lakcímmel is, de tanulmányai végeztével hazaköltözött, állandó magyar lakcímmel rendelkezik, állítólag már kérte is az adatok korrekcióját a cégbíróságtól, ami eddig láthatóan nem valósult meg.

További részletek a VG.hu-n