A Malom Központban lesz az első elektromos autótöltő

2016 ápr 19
Megosztás
Elektromos autótöltő a kecskeméti Malom Központban

Megkezdődött Kecskeméten az első elektromos autók töltésére alkalmas állomás tesztüzemmódja a Malom Központ parkológarázsában. 

- A Malom Központ vezetése elkötelezett híve a környezettudatos szemléletnek ezért a fejlesztései során prioritást élveznek az ehhez kapcsolódó igények - mondta a Hírösvénynek Csikós Péter a bevásárlóközpont parkolóházának ügyvezető igazgatója annak apropóján, hogy kedden délután megkezdődött az első elektromos autótöltő-állomás tesztüzemmódja a mélygarázsban. Hozzátette: egyelőre négy-öt ilyen zöld parkolót terveznek kiépíteni, hiszen egyre több a zöld rendszámos autó a városban,  de természetesen az elektromos autókkal rendelkező hazai, illetve külföldi átutazóknak is támpontot jelenthet hamarosan a kecskeméti Malom Központ.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyibe fog ez a szolgáltatás kerülni a villanyautósoknak Csikós Péter azt mondta:

ez is még tervezés alatt áll, de mivel szorgalmazzák a “zöld” autók terjedését, mindenképpen kompenzációs szolgáltatás lesz az elektromos töltés a Malom Központban.

Az új parkolókban már kötelező lesz

Magyarország az uniós országokhoz képest elég erős lemaradásban van az elektromos autótöltő-állomások létesítésében.  A jogszabályok azonban már igyekszenek lépést tartani a nyugati normával.

A jövőben a parkolók létesítésekor minden 100 parkolóhely után 10 helyet úgy kell kiépíteni, hogy ott a burkolat megbontása nélkül elektromos járművek töltőállomását lehessen kialakítani. Az erről szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

A kiépítést folyamatosan meg is kell valósítani. Az első lépcső 2017. január 1., addig minden 100 parkolóhelyre kell jutnia egy elektromos töltőnek, majd 2019. január elsejére már két töltő kötelező 100 parkolóhelyre. A hatályos jogszabály értelmében a kereskedelemről szóló törvény szerinti napi fogyasztási cikket értékesítő, 300 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű üzlet esetében biztosítani kell az árusítótér minden megkezdett 10 négyzetméter nettó alapterületére vetítve egy személygépkocsi elhelyezését. Ha most építik a parkolót, már ezekre is vonatkozik, hogy minden 100 parkolóhely után 10 hely alkalmas legyen elektromos járművek töltőállomásának kialakítására.