Még igényesebb lesz a Hírös Hét Fesztivál

2017 aug 9
Megosztás
tűzijáték, augusztus 20.

Második éve immáron, hogy a kecskeméti önkormányzat a Hírös Vágtát is szervező Fogathajtó VB Kft.-re bízta a város legnagyobb fesztiváljának, a Hírös Hétnek a szervezését.

Jól tette.

Azóta egy minden szinten átgondoltabb, szervezettebb, az anyagi lehetőségekhez képest sokszínűbben újjászületett Hírös Hetet kapott a város. Köszönhető ez a szervezőcsapatnak és persze Ladányi Kovács Zoltánnak, aki a 20 éves idegenforgalmi gyakorlata mellett egy tősgyökeres kecskeméti vendéglátós dinasztia sarja, így pontosan ismeri a város erőforrásait és gyenge pontjait is turisztikai téren.

Az idei Hírös Hét koncepciójáról és programjairól kedden tartottak sajtótájékoztatót, amelyet Homoki Tamás alpolgármester nyitott meg. Elmondta: egy olyan fesztivált hoztak létre a szervezők, amely immáron nem csak Kecskemétieknek nyújthat kikapcsolódást, hanem országos és nemzetközi szinten is elismert lehet. Ehhez pedig minden adott, hiszen itt van az ország egyik legszebb történelmi főtere, egy lelkes, és lokálpatriótákból is álló szakember-szervezőgárda, akik a mai kor elvárásainak megfelelően reformálták meg ezt a csaknem száz éves múltra visszatekintő rendezvényt.

Ladányi Kovács Zoltán fesztiváligazgató bejelentette: hagyománytisztelet és modern szellemiség a mottója az idei Hírös Hétnek. Hozzátette: Székelyné Kőrösi Ilona művelődés- és helytörténész Hírös Hét-gyűjtését átnézve az a tapasztalata: a világ nem változott, csak a technika és a technológia. Amikor a rádiózás a XX. században belépett az életünkbe a Kossuth rádió reklámozta a kecskeméti gazdálkodók, termelők és iparosok expóját, a Hírös Hetet, ma az informatikai eszközök és a világháló közösségi marketingje.

Az egyedi arculat, a modern térberendezések, főtéri teraszok korzók, színpadok, mobil lelátók kialakítása mellett újdonság lesz az úgynevezett minőségi street-food kínálat, amelyben szerepel többek között a Spaletta Étterem  kecskeburgere, a BBQ Heroes felhozatala, de itt lesz mellé a Kecskeméti Sörmanufaktura, valamint a vendégmegye, Hargita, Csíki sör terasza. Persze a körítés sem lényegtelen, amely a színes napernyős teraszokon, nem pedig sörpadokon, műanyag poharakkal várja a vendégeket.

A megnyitó augusztus 19-én kezdődik, hangsúlyozottan rövid beszéddel, majd a Kodály emlékév tiszteletére Kodály Symphonic Live címmel a kecskeméti szimfonikusok Kodály Zoltán legnépszerűbb műveit adják elő.  Augusztus 20-án mutatják be a Háry, Háry, Háry táncfantáziát, amelynek főszereplője Koltay Róbert. 

Az előadás különlegessége az, hogy a városi tűzijáték a műsor részeként szerepel.

A fesztivál ideje alatt fellép Kecskeméten többek között Korda György és Balázs Klári, a Compact Disco, az R-GO, valamint az Anna and the Barbies, de lesz retro party, DJ Show és a kecskeméti tánciskolák részvételével latin táncest és prímáspárbaj is.

Nem marad el a közkedvelt babakocsis felvonulás sem, a huszárokkal, hintókkal történő térségi felvonulás, no és persze a Hírös Vágta, amelyre a Nemzeti Vágta előfutamaként augusztus 26-án kerül sor a Rudolf-laktanyában ehhez kapcsolódóan lesz kishuszár- és fogatvágta, valamint huszártábor és hintókiállítás is. 

Az esti tüzes-lovas show keretében az egykori tüzérlaktanyában egy csatajelenetet nézhetnek meg az érdeklődők huszárokkal, ágyúkkal és ágyúszóval, de eljönnek a győri trükklovasok is.

A szervezők gyermekközponttal is készülnek, amelyben baba-mama sátort és játszószigetet is kialakítanak, majd a záró napon a tizedik süteménysütő versenyt követően ezúttal is köszöntik és megáldják az egyházak képviselői a kecskeméti családokat, a gyermekeket pedig szeretetvendégség várja.

A Hírös Hét Fesztivál harminc millió forintos költségvetésének egyharmadát az önkormányzat állja, a fennmaradó összeg támogatásokból és szponzorációkból tevődik össze.

A részletes programot az alábbi linken tekinthetik meg.