Megkezdődött Overdose gazdájának büntetőpere

2018 már 20
Megosztás
Karácsonyi István, Mikóczy Zoltán

21 vádlottas, 1,2 milliárd forint kárértékű, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények vádjával indult büntetőtárgyalás  kedden a Kecskeméti Törvényszéken, Dr. Fodor Endre büntetőtanácsa előtt. A per harmadrendű vádlottja az elmúlt évtized legsikeresebb hazai színekben versenyző lovának, a néhai Overdose-nak a gazdája, Mikóczy Zoltán.

510 oldalas vádirat lényege, hogy az első rendű vádlott M. Attila, a bűnszervezet vezetője, a csengődi telephelyén akácfarönköket vásárolt fel külföldről, majd később hasonló módon kristálycukrot, valamint étolajat. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint  azonban ez a kereskedelem fiktív volt, tényleges gazdasági tevékenységek nem jöttek létre, ugyanis a külföldről nettó áron behozott árut egy cégláncon keresztül úgy értékesítették, hogy a keletkezett forgalmi adót nem fizették be.

A cégek nagy részében az első rendű vádlott M. Attila, valamint Mikóczy Zoltán volt az érdekelt - áll a vádiratban. 

A többszintű számlázásba e mellett bevontak olyan cégeket is, amelyek tényleges tevékenységeket soha nem végeztek, a gazdasági társaságok - jórész vagyontalan - képviselői a tisztséget névlegesen, az első rendű vádlott felkérésére, anyagi ellenszolgáltatásért töltötték be. A cégek adóbevallást nem adtak be, ezért adót és járulékokat sem fizettek be a költségvetésbe.

Mikóczy Zoltán 4 hónapot töltött előzetesben, majd 4 hónapot házi őrizetben.

A néhai Overdose gazdája nem kívánt nyilatkozni, de hozzájárult ahhoz, hogy ezt ügyvédje tegye meg helyette.

Karácsonyi István lapunknak azt mondta: ügyfelem kezdettől fogva tagadta bűnösségét, védekezése egyértelmű, nem is érti, hogyan került be az ügybe. Hozzátette: magáért beszél az a tény, hogy az előzetes letartóztatásakor közölt alapos gyanú a végére megszűnt és az iratismertetéskor egy teljesen más gyanúközléssel állt elő a nyomozóhatóság, amelyet ügyfele szintén teljesen alaptalannak tart.

Forrás: 168 Óra.hu