Megmérték az áramszolgáltató korrupt alkalmazottait

2017 szep 21
Megosztás
villanyórák

Jogerősen is 6 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a vádlottat, aki pénzt fogadott el olyan fogyasztóktól, akiknél előzőleg manipulálták villanyórát. K. Ádámot gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság. A másodrendű vádlott B. Péter — aki szintén az áramszolgáltató munkatársa volt — 4 év 10 hónapnyi börtönbüntetését szintén helybenhagyta a törvényszék.  A két vádlott 7 és 5 évig nem gyakorolhatja a közügyeket sem. Az ügy többi vádlottja vagy szabálytalanul használta a villanyórát, vagy közvetített a vádlottak, illetve az ügyfelek között. A harmad-, negyed-, és ötödrendű vádlottat gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés miatt marasztalta el immár jogerősen a bíróság és másfél - másfél év börtönre ítélte őket, 2 év próbaidőre felfüggesztve. A hatodrendű vádlottnak bűnsegédként, gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt egy év szabadságvesztés a büntetése, 2 évre felfüggesztve. 

Az ügyben első fokon 2016 novemberében hozott ítéletet a Debreceni Járásbíróság.

A Debreceni Törvényszék túlnyomórészt elfogadta az elsőfok által megállapított tényállást. Eszerint K. Ádám, elsőrendű vádlott és B. Péter másodrendű vádlott az áramszolgáltató dolgozói voltak, és villanyóra ellenőrzési – leolvasási tevékenységgel összefüggő feladatokat is elláttak. Vizsgálták például a szabálytalan áramvételezéseket, és kezdeményezhették a szükséges eljárás megindítását. A két vádlott valamikor 2012-ben állapodott meg abban, hogy felveszik a kapcsolatot olyan fogyasztókkal, akik szabálytalanul használták az áramot. A másodrendű vádlott közreműködésével pénzt kértek tőlük, cserében az elsőrendű vádlott próbálta elintézni, hogy a kiszabott kötbért töröljék, vagy az érintettek fizetési könnyítést kaphassanak. Egy debreceni vállalkozó például 3 millió forint kötbért kapott a szabálytalan áramvételezés miatt. A két vádlott 713 ezer forintot kért az „ügyintézésért”. A kötbért végül nem sikerült csökkenteni, de a vesztegető a pénzét már nem kapta vissza. Egy másik alkalommal egy hajdúnánási cégre róttak ki 720 ezer forintos kötbért, a negyedrendű vádlottól K. Ádám és B. Péter 300 ezer forintot kért. Berettyóújfaluban egy vendéglátósról derült ki, hogy nem éppen szabályosan használja az áramot. A nagyságrendileg kétmilliós kötbér kiszabása előtt vették fel vele a kapcsolatot és előbb 500, majd 400 ezer forintot kértek tőle. A férfi azonban feljelentést tett, így a pénz átadására már a nyomozók bevonásával került sor.

Nagy Antal tanácselnök indoklásában kiemelte: az elsőrendű valóban magára nézve meglehetősen sajátosan értelmezte az irányadó szabályokat, sőt, a büntető törvénykönyvet is. Kétkulacsos politikát folytatott. Pozíciójánál fogva úgy tett, mint aki le akarja leplezni a szabálytalanságokat, de ez nem akadályozta meg abban, hogy egy-egy visszaélésnél saját zsebre dolgozzon. Egyértelmű az is, hogy a két vádlott bűnszervezetben követte el a bűncselekményeket, tevékenységüket pedig az elsőrendű vádlott irányította.

Az ítélet kihirdetését követően - az eddig lakhelyelhagyási tilalom alatt álló - K. Ádámot a rendőrök bilincsben vitték el a tárgyalóteremből.