Megmérték a kecskeméti gabonásokat

2015 feb 13
Megosztás
lábon a gabona

Csaknem ötven év fegyházat osztott ki a bíróság a gabona-áfacsaló per fő vádlottjaira Gyulán. Példa nélküli, hogy két vádlottat is kórházba kellett vinni az ítélet hallatán.Harag napja.

 

Egyelőre a kecskeméti és fővárosi ügyvédek is csak néznek ki a fejükből és szóhoz sem tudnak jutni. Egybehangzó véleményük szerint példa nélküli súlyos ítélet született egy áfacsalásos perben, amelynek a főszereplői Kecskemétiek, de mivel az egyik fő vádlott egykoron Bács-Kiskun megyei Főügyészségi ügyész volt, majd ügyvéd lett, ezért a pert elfogultság okán a Gyulai Törvényszéken tárgyalták.

A per első rendű vádlottja B. István, akit a fél város csak Cucuként ismer, olyannyira, hogy Cucu Művek Bt. néven még céget is lapított egykoron. Ennek a betéti társaságnak egyébként sokáig az ügyvezetője volt az az N. Zoltán, aki később Kocséron alapított Globe-Ép Kft. néven egy építőipari vállalkozást. Ez utóbbi cég több mint százmillió forint értékben marketingtanácsokat adott az önkormányzat sportcégének, a KSE Kft.-nek, amely azóta csődbe ment és három éve nem lelik a büntetőeljárás végét a hatóságok. Nem úgy Cucu, vagyis B. István esetében, akinek csak papíron ment az üzlet, mivel lényegében vagyontalan. Cucu biznisze az volt, hogy alapított Olaszországban egy céget, amely gabonát vásárolt magyar cégektől, épp olyanoktól, amelyek Cucu érdekkörébe tartoztak. Persze, mindez, csak papíron létezett, mert a gabona nem  ment ki Olaszországba, lábon kelt el a termelőktől, de a forgalmi adót természetesen a kivitel miatt visszaigényelték. Ehhez kellett egy könyvelő, Szilvia,  a per másodrendű vádlottja és még néhány ügyvezető, Csaba, a per harmadrendű vádlottja, valamint “copfi”, aki negyedrendűként szerepelt az ügyben. Aztán ott volt Cucu barátnője, a volt ügyészből lett ügyvéd, K. Edit, aki persze a jogi részét vitte a biznisznek, majd becsöppent az ügybe egy kecskeméti ruhakereskedő, Sz. Dezső is, aki a ruházati termékeit vitette ki Cucuval papíron Olaszországba, valamint egy tippadó, P. Sándor, aki mindig is gabonával foglakozott, sőt a kilencvenes években tehetős vállalkozónak és sportmecénásnak számított Kecskeméten. Aztán jöttek a kisebb vádlottak, a termelők, aki persze tudták, hogy a gabonájuk nem hagyja el az országot, de úgy voltak vele, legalább elkel.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség az első hét vádlottat, különösen nagy értékre elkövetett adócsalással vádolta meg, ráadásul bűnszervezet minősítéssel tüntette ki őket, amely jelentősen súlyosbította a megítélésüket. A vádhatóság szerint a költségvetést több mint egymilliárd forint kár érte a papirosított tranzakciók során. Igaz, ez az összeg nem látszott a vádlottakon, igazi vagyonuk sohasem volt, csak kemény vádiratuk a zsebben. Nemhiába nem is jöttek el a fő vádlottak pénteken az ítélethirdetésre Gyulára. Ott volt viszont Cucu üzletkötöje, Szilvia asszony, valamint az egykori ügyész-ügyvéd, K. Edit is, akik bíztak abban, hogy méltányos büntetés, vagy felmentést kapnak. Nem így lett.

Cucut 10 év kedvezmények nélküli fegyházzal és 20 millió forint vagyonelkobzással mérte meg a bíró, D. Szilviát 9 év börtönre és 8 millió forint vagyonelkobzásra ítélték. A harmadrendű 8, a negyedrendű 7 év fegyházat kapott. K. Edit ítélete 6 év kedvezmények nélküli fegyház. A ruhakereskedő Sz. Dezső 7 év, börtön P. Sándor, egykori gabonakereskedő szintén 7 év kedvezmények nélküli fegyházbüntetés kapott. A bíró elrendelte mindannyiuk letartóztatását, amely még nem jogerős, arról a jövő héten fog dönteni a Szegedi Ítélőtábla. A határozat kihirdetésekor a könyvelőnő rosszul lett, K. Edit pedig idegrohamot kapott. Mindkettőjüket rohammentő szállította kórházba. A többi vádlott - mivel nem voltak bűnszervezetesek - felfüggesztettel, valamint pénzbüntetéssel megúszták. Az ítélet nem jogerős.

Hozzászólások

Arra neveltek és tanítottak,hogy a szülönket, nevelönket, és a fentebb valókat tisztelni és megbecsülni kell!!Én a Kádár rendszerben nőttem fel,nem kell senkinek sem mondani,hogy milyen hazugságban éltünk de mi kis naív gyerekek mindent elhittünk!!felnőttünk férhez mentünk megházasodtunk,és azt hittünk miénk a világ.Sajnos nem így alakult,kezdett tönkre menni az Ország először a gyárakat,Tsz-et,majd a földeket és mire jött a rendszer váltás azt vettük észre Dunán-túl már nem is miénk.Arra gondoltunk már lassan minket is eladnak,igen eladtak bejöttek a multi cégek és éh-bérért dolgoztassák a magyart három műszakban,majd utána azon csodálkozunk miért mennek szét a családok,mert nincs idő egymásra!!Bejött a munkanélküliség amire szerintem senki nem számított,külföldön van munkanélküliség -hivatal-pénz utána -hát itt is miért ne lehetne-Hát kérem szépen valóban beléptünk az EU-ba,és ők diktálnak ha tettszik ha nem!!! hogy külföldre mennek a fiatalok,ezen nem kell csodálkozni,háromszor annyi a fizetése mint itthon,senki nincs megfizetve a szegény vonalon!!egyedül a köztisztviselők,azokból is fent a fejesek keresnek jól.Nagyon csodálkozom és fel vagyok háborodva,hogy ebbe a gabona ügyben magas egzisztenciájú hölgyek urak részt vettek,megérdemlik amit kaptak,és még pénz bírságra is ítélném őket,mert ő miattuk ilyen szegények az emberek,ő miattuk nem kap az önkormányzat elég összeget,minden szoc.dolgot elvontak,mert kevés pénz van a központi kasszába.Ilyenek miatt!!Nem is értem hogy engedték ezt évekig működni hagyni!!

Szerintem,tulmertek a vadlotakat,ilyen sulyos iteletett kellene a politikusoknak is akik sikasztanak es buncselekmenyt kovetnek el,de ez nem valoszinu en szemely szerint egyik jobaratom mellett kampanyolok mivel mindig oszinte ,odaado emberkent nem ezt erdemelte volna a Pataki Sanyi ,sajnalom innen mar csak a joisten segitsege hozhat valtozast!