Megszüntették a nyomozást az akarnok református lelkész ellen

2018 dec 6
Megosztás
Kuti József

Néhány kényszerű kör után a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség a napokban megszüntette a büntetőeljárást Kuti József, a Kecskeméti Református Egyházközség elnök lelkésze ellen, akinek magatartása miatt közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntettének gyanúja miatt rendeltek el nyomozást.

A feljelentést Némedi Lajosné, a Kecskeméti Református Általános Iskola titkára tette ez év nyár elején egy csaknem két éve történt inzultus miatt. A feljelentés szerint Kuti lelkész egy négyszemközti beszélgetésre hívta ki az iskolatitkárt az irodából - aki akkor már több mint húsz éve dolgozott az intézményben -, hogy számon kérje rajta: miért zavarta meg a gazdasági hivatal áhítatát. Némediné először azt hitte, csak viccelődik vele a lelkész, hiszen munkaidőben nem szoktak a hivatalban lelki gyakorlatokat végezni, másodsorban erről neki nem is volt tudomása, a munkájával kapcsolatban lépett be a gazdaságiakhoz. 

Kuti úr szokásához híven ellentmondást nem tűrően kezdte el a miértekről kioktatni, majd amikor a titkár asszony sarkon fordult, megragadta és megszorította a karját és addig ott tartotta, míg csordultig nem töltötte neki a lelki fröccsöt. 

A lelkész később kezet fogott a titkár asszonnyal, jelezvén, megbánta amit tett.

Idén, miután szülők lázadása kapcsán - amelynek oka az iskolaigazgató, dr. Szabó Ildikó menesztése volt -  oldódni kezdett a légkör és több pedagógus, valamint presbiter kritizálni kezdte Kuti áldemokratikus vezetői  stílusát, a volt iskolatitkár feljelentést tett. Erről itt olvashatnak.

A Kecskeméti Rendőrkapitányság érdekes módon a feljelentést befogadta, miközben a Király József kontra Varga László lelkész rágalmazási ügyében elfogultságot jelentettek be. Persze, a rendőrök nem sokat szöszöltek Némediné feljelentésével, hanem kerek perec kijelentették, az nem közügy, vagyis nem közvádas, hanem magánügy, így csak magánvádlóként léphet fel az iskolatitkár, de az időmúlás miatt arról is lecsúszott. A feljelentés a kecskeméti bíróságon landolt, ahol viszont úgy ítélték meg ez nem magánvádas ügy, hanem közvádas, hiszen a vezető lelkész úr közfeladatot ellátó személy, ráadásul nem odahaza, a négy fal között tette, amit tett, hanem hivatali időben, a református általános iskola és gimnázium falai közt.

A labda így a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészségre pattant, amely elfogultságot jelentett be, sőt Bács-Kiskun Megye összes ügyész feltette a kezét ettől a hatalmas ügytől, így kerültek az akták a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészségre, amely 2018. július 9-én közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást, melynek végrehajtásával a Kecskeméti Rendőrkapitányságot bízta meg.

A kecskeméti rendőrök újólag nem jelentettek be elfogultságot, hanem nyögvenyelősen nekiálltak az ügynek, majd 2018. november 22-én, szűkszavúan, megszüntették az eljárást, mondván: akárhogy is, bárhogy is, ez nem közvádas, hanem magánvádas ügy. Kérdésünkre hozzátették: 

“Az ügy kapcsán egyéb információt nem áll módunkban közölni.”

A megpanaszolt határozat miatt került az ügy a szolnoki ügyészségre, ahol a határozatot felülvizsgálták és az ügyészség a cselekmény jogi minősítését és az eljárás megszüntetésének jogcímét is megváltoztatta. Megállapították  – ellentétben a rendőrségi határozattal –, hogy a feljelentett lelkész közfeladatot ellátó személy, aki a feladatának ellátása kapcsán fejtette ki cselekményét, tehát nem magánvádas eljárásról van szó.

Az ügyészi álláspont szerint ugyanakkor a bűncselekmények elkövetése az eljárás során nem volt megállapítható.

Ennek okai a következők: az eljárásban  az iskolatitkár által becsatolt 8 napon belül gyógyuló sérülésről szóló orvosi látleletet, az összeszólalkozást követően 6 nappal későbbi keltezésű. A  hosszú idő eltelte miatt ezért nem állapítható meg kétséget kizáróan, hogy a sérülés és a cselekmény között ok-okozati összefüggés állna fenn. A könnyű testi sértés vétségét ugyanis ez a látlelet nem igazolja hitelt érdemlően.

Az ügyészség mindemellett kitér arra is, hogy a közfeladatot ellátó személy ugyanakkor úgy is elkövetheti a bűncselekményt, ha a testre irányuló ráhatása a becsület csorbítására alkalmas. Ezen olyan becsületet csorbító cselekményt kell érteni, amely a sértett testének célzatos érintésében, vagy bántalmazásában jelentkezik, ez utóbbi esetben a ráhatás testi sérülést nem okoz. A bírói gyakorlat szerint a tettleges becsületsértést megvalósító cselekmények, a testet érintő behatások a társadalmi megbecsülés és az emberi méltóság megsértésére kell, hogy alkalmasak legyenek. Ilyenek többek között az arcul ütés, folyadékkal leöntés, fülhúzás stb.

A sértett felkarjának megfogása alkalmas lehet a becsület csorbítására, de ilyenkor vizsgálni kell, hogy az elkövető szándéka az elkövetéskor mire irányult.

Az ügyészség szerint az iskolatitkár maga is elmondta, hogy az elkövető beszéde közben neki hátat fordított, ott akarta hagyni. Az elkövető ezért mondandóját kívánta befejezni és ezért állította meg a sértettet azzal, hogy megfogta a karját.

A bizonyítékok értékelése alapján az ügyészség arra a következtetésre jutott, hogy nincs olyan bizonyíték, amely alapján megállapítható lenne, hogy az elkövető a cselekményét bántalmazás, a sértett becsületének csorbítása, vagy őt megalázó jellegű megérintés céljából valósította meg.

Mindezekre figyelemmel az ügyészség egyik bűncselekményt sem látta bizonyítottan megvalósultnak, ezért az eljárás megszüntetését helyben hagyva a sértett panaszát elutasította.

A büntető eljárási törvény alapján a sértett a határozat közlésétől számított két hónapon belül a bíróságon pótmagánvádlóként léphet fel. Ennek során a vádat a pótmagánvádló képviseli az egyébként közvádas bűncselekmény esetén is.

Tehát Kuti lelkész elkövette és azt közfeladatot ellátó személyként tette, de az a hat nap az eset és a látlelet keletkezése között büntetőjogilag tényleg sok. 

A lényeg: közfeladatot ellátó személlyel szemben ne fordítsunk hátat, főleg, ha Kecskeméti Református Egyházközségben járunk, mert ott megtűrik az ilyen lelkészeket.

Rajnai Attila