Megtartotta szolgáltatói rangját a BÁCSVÍZ Zrt.

2019 jan 8
Megosztás
Kurdi Viktor

A hét éve nem változó szolgáltatási árakon működő és mellette közműadóval sarcolt BÁCSVÍZ Zrt. továbbra is nyereséges, sőt, új vizsgálati laboratóriumot hoz létre, valamint korszerűbb, ügyfélközpontúbb fejlesztéseket valósít meg az új évben. 

Kurdi Viktor elnök-vezérigazgató számolt be lapunknak mindezekről, de szó esett e mellett a PET palackokról, a fúrt kutakról és a felhőszakadások után rendre elátkozott Szolnoki úti aluljáróról.

- Milyen évet zárt az idén a Bácsvíz Zrt. és milyen a pozíciója ezzel az eredménnyel a többi vízszolgáltatóhoz viszonyítva?

- Annak ellenére, hogy immáron 2012 óta Magyarországon a víz- és csatornadíjak árai változatlanok, a gazdasági adatok alapján már kijelenthető, hogy a BÁCSVÍZ Zrt. a 2018-ra elfogadott üzleti tervében rögzített eredményt túlteljesítette, és  nagyságrendileg a 2017 évivel azonos összeggel, mintegy 150 millió forint nyereséggel zár. Az adózás utáni nyereség várhatóan az idén is elég lesz ahhoz, hogy az ágazat 40 víziközmű-szolgáltatója közül a legjobb 10 között legyen a BÁCSVÍZ Zrt. 

- A rezsicsökkentésből adódó bevételkiesés, valamint a közműadó miatt lecsökkent fejlesztési keret a BÁCSVÍZ Zrt.-t is érzékenyen érinti, milyen a rendszer biztonsága az ellátási területükön?

- A rezsicsökkentés következtében kieső árbevétel és a közműadó együttes összege 2018-ban is eléri az 1,1 milliárd forintot, amely az alapszolgáltatásból származó éves forgalom mintegy 15 százaléka. Az előbbi tekintetében a BÁCSVÍZ Zrt. az ágazati átlagnál kedvezőbb helyzetben van, köszönhetően annak, hogy a rezsicsökkentés csak a lakossági díjakat érinti, így az ellátási területünk iparosodottsági fokának betudhatóan a nem lakossági szegmens részére értékesített mennyiség viszonylag magas. Az ipar folyamatosan növekedő tendenciája azonban leginkább Kecskeméten jellemző. 

A BÁCSVÍZ Zrt. a tőle megszokott szolgáltatási színvonal megtartása érdekében ésszerűen racionalizál és fejleszt.

Tovább bővült az elektromos autó flottánk, amely nem csak a fenntartható fejlődést szolgálja, hanem gazdaságos is, e mellett az automatizálással faragjuk még a kiadásainkat, ugyanis jövőre hat vízműtelepünkön már nem lesz személyes felügyelet, hanem mindezen feladatokat Kecskemétről, az informatika segítségével végezzük.

- Mi a vízszolgáltató szakmai álláspontja a fúrt kutak engedélyeztetése körüli vitával kapcsolatban?

- A fúrt kutak engedélyeztetési, valamint bejelentési kötelezettségét elsősorban vízbázis- és vízkészlet-védelmi szempontból elengedhetetlennek tartjuk. A szakszerűtlenül létesített kutak ugyanis a felszín alatti vizek minőségére potenciális veszélyt jelentenek, elsősorban a sekély mélységben települt vízadó rétegekből történő vízkitermelés során. 

Ha elfogadásra kerül az a törvénymódosításra vonatkozó javaslat, mely szerint 80 méterig engedély és bejelentési kötelezettség nélkül lehetne kutat létesíteni, akkor az ország számos részén kerülne veszélybe a településeket ellátó sekély mélységű vízbázisokból kitermelhető víz minősége.

Kevesen tudják, hogy az ország jelentős részén a 80 méteres mélységből kitermelt víz már védett rétegvíznek számít.

Az első, szivárgáshidraulikai szempontból markánsnak mondható vízzáró rétegek feletti vízadó rétegben tárolt talajvíz jellemző mélységhatára 30 méter, azonban ez tájegységenként eltérő lehet. 

- Kecskemét csapadékvíz-elvezetésének neuralgikus pontja a Szolnoki úti aluljáró. A MÁV hajlandóságot mutat a szivattyúk városi kezelésbe adásához, amelyet a BÁCSVÍZ Zrt. kezelne. Ez tényleg megoldást hozna-e felhőszakadások idején?

- A város felkérésére a BÁCSVÍZ Zrt. állapotfelmérést készített a csapadékvíz-átemelő szivattyúk műszaki állapotáról és javaslatot tettünk az építészeti, a gépészeti, a villamos és irányítástechnikai felújítások módjára. Az átemelők felújítása után a BÁCSVÍZ – a város érdekét szem előtt tartva - hajlandó lenne azokból kettőt üzemeltetésre átvenni — a másik kettő ugyanis a MÁV területén, a sínek között van — ha annak üzemeltetési költségeit finanszírozzák.  Véleményünk szerint azzal a kettővel  is át lehetne emelni az eddig csapadékmennyiséget csupán nagyobb szivattyúkat kellene a helyükre beépíteni. Nem egyszerű a jogi helyzet, a tárgyalások ez ügyben még nem zárultak le. Hangsúlyoznám azonban, hogy felhőszakadás esetén ez továbbra sem oldja meg az aluljáró csapadékvízmentesítését, de nem is ez a feladata. Egy felhőszakadás esetén ugyanis a városra mintegy 2 millió m3 csapadék zúdul, jó esetben ennek fele elszikkad  és 1millió m3-t kellene elvezetni. Összehasonlításképpen a város szennyvízelvezető hálózata és szennyvíztisztító telep kapacitása 48 ezer m3, azaz 2 ezer m3/óra. Az Alsó-záportározóba 200 ezer m3 vezethető, a Felsőbe 100 ezer m3, de ahhoz is idő kell ameddig odafolyik. A zárt csapadék csatornák tározó kapacitása mintegy  100 ezer m3. A város csapadék vízelvezető nyílt  felszínű csatornája a Csukás ér kapacitása maximum 15 ezer m3/óra, így tehát 24 óra alatt 360 ezer m3-t tud elvezetni.  Tehát az 1 millió m3 elvezetése lenne a feladat, amely méret tekintetében egy hajózható csatornára lenne szükség a Tiszáig.

Egyszerűen tudomásul kell venni, van az az intenzitású eső - amit tulajdonképpen akár katasztrófa állapotnak is nevezhetünk —, amely esetében türelmesnek kell lenni és el kell fogadni, hogy ideiglenesen ellehetetleníti a közlekedést.

De nem csak türelmesnek kellene lennünk ilyen esetekben, hanem jogkövetőnek is, például az útmenti szikkasztó árkok betemetése során, ugyanis ezeknek jelentős a szerepe csapadékvíz elszikkasztásában, hogy a víz ne maradjon az úton, mert az autók kerekei légkalapácsként ütik meg a hajszálrepedésekben maradt vizet, amely jelentős károkat okoznak az aszfalt felületén. Hozzá kell tennem: a Kurucz körúti csapadék főgyűjtőnek az épülő körforgalomig történő meghosszabbításával és az aluljáróval párhuzamos főgyűjtő 0,6 m-ről 1m  átmérőjű csőre bővítésével jelentősen javulni fog az aluljáróba összegyűlő csapadékvíz kiszivattyúzása és elvezetése.

 - Egyes szakvélemények szerint az aluljáró csapadék-telítettségéhez hozzájárul a Hunyadi város csapadékvíz-elvezetési problémája. Van e pályázati forrás jelenleg a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítésére, illetve ennek beruházása mekkora költséget jelentene a Hunyadivárosban?

- Ismereteink szerint jelenleg nincs nyitva erre pályázat. A csapadékvíz elvezetési tervben prioritást élvez az István király körúti főgyűjtő folytatása a Ceglédi útig. Ennek jelenlegi költsége mintegy 1,5 milliárd forint lenne. Látva a számokat, a méreteket, gondolom senki számára nem kérdés, hogy a csapadékvíz elvezető csatorna a legdrágább közmű, ami ráadásul évente csak néhányszor van használva.  Addig, amíg ez el nem készül, hasznos lenne megfontolni azt, hogy az udvarokat, a  közterületeket lehetőség szerint ne burkoljuk, hagyjunk minél több zöldfelületet, mert ezek hozzájárulnak a csapadékvíz elszikkasztásához. Ez egyelőre a megoldás, valamint a belátás és a türelem.

- Az LMP helyi képviselője indítványozta a PET palackok visszaszorítása érdekében, hogy több ivókút létesüljön (gyerekfellépővel), illetve a tűzcsapokat is ivókútfejekkel lássák el. Mekkora költséget jelentene ennek a kivitelezése, tovább, mennyivel növelné meg a szolgáltatónál be nem folyó vízfogyasztási költségeket?

- Üzemeltetési szempontból körülményes ennek a működtetése, mert azt eredményezné, hogy a tűzcsapoknak folyamatosan nyitott állapotban kell lenniük, ami üzembiztonság szempontjából kedvezőtlen  megoldás, ugyanis  meghibásodás esetén nyitott állapotban folyamatosan áztatná a vezeték környezetét, ami könnyen csőtörést okozhat. A tűzcsapokat kimondottan, hirtelen nagy mennyiségű víz kivételére konstruálták, ivóvíz vételezés céljára ivóvíz kutak létesítése lenne a célszerű. 

- Mik a cég jövő évi tervei?

- Elsősorban az ügyfélszolgálati fejlesztésekre koncentrálunk az új évben. 2019 első negyedévében elindítjuk az elektronikus ügyfélszolgálati rendszert és az ezzel kapcsolatos mobil applikációt, amely továbbfejlesztett, korszerűbb és felhasználóbarátabb lesz az eddiginél. Ennek az ügyfélbarát megoldásnak a segítségével az elektronikusan intézhető ügyek és a beadható dokumentumoknak a köre jelentős mértékben bővül, sőt, nem egy esetben teljes körűen elektronikussá válik. Természetesen gondolunk azokra az esetekre is, amikor mindenképpen személyes jelenlétre van szükség, ezért  ilyenkor elektronikus úton időpont-foglalási lehetőséget biztosítunk, így minimális várakozási idővel tudnak majd hatékonyan ügyet intézni az irodáinkban. Mindemellett honlapunkon elérhetővé tettük és folyamatosan frissítjük az ügyintézéshez szükséges tájékoztató anyagokat és nyomtatványokat, amelyek széleskörű terjesztésével ügyfeleink elégedettségét kívánjuk növelni. A telefonos elérhetőség területén pedig több ügyintéző áll majd rendelkezésre, ezért rövidebbek lesznek a várakozási idők ezen a területen is. A jövő év legfontosabb saját beruházása az új laboratóriumunk kivitelezése, amelynek eredményeképpen ez a szolgáltatásunk a Mindszenti körútról átköltözik az Izsáki útra.

A célunk az, hogy jelenlegi mintegy harminc százalékos külsős vizsgálati megrendeléseket tovább növeljük, ezzel is erősítve a BÁCSVÍZ  Zrt. pozícióit a hazai vízszolgáltatók sorában.