Megvádolták a kecskeméti ingatlankirályt

2014 ápr 4
Megosztás
Irodaház Kecskemét, Kisfaludi utca

Földeket és irodaházakat tulajdonol, de a bérleti díj nem fedezte a devizahitel törlesztőrészleteit. Csellel próbált menekülni, rajtakapták, hamarosan bíróság elé áll a társával együtt.

 

A Dutinvest 2000 Kft. két irodaépületet vásárolt Kecskeméten, az egyik a Klapka utcai volt Gabona-székház, a másik pedig a Kisfaludi utcai egykori SZMT irodaépület. A két irodaház megvásárlására a Dutinvest az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezettől vett fel hitelt, amelyet 2008 szeptemberében kiváltott a Magyarországi Volksbank Zrt. kölcsönével, amelynek értéke 5 millió 900 ezer svájci frank volt.

A kölcsönszerződésnek több biztosítéka volt, többek között a Dutinvest 2000 Kft. más ingatlanain, egyéb vagyonán és követelésein zálogjogot alapítottak a bank javára azzal, hogy a cég a zálogba adott vagyontárgyakra további zálogjogot nem alapíthat. A kölcsön további fedezete volt a bank részére egy bankszámlán elhelyezett óvadék is, amely számlára a cég ingatlanainak bérbeadásból származó jövedelmei folytak be.

A Dutinvest  2000 Kft. cégvezetője, K. Zoltán azonban 2010 szeptemberében engedményezési szerződés kötött egy másik céggel, amelyben a Dutinvesttel szemben tagi kölcsön címén fennálló, összesen több mint százhatvanmillió forintnyi követelését erre a cégre engedményezte, így a saját cége már nem neki, hanem a követelést megszerző társaságnak tartozott. 

A Dutinvest 2000 Kft. úgy állapodott meg ezzel a céggel, hogy két éven keresztül havi kétmillió forinttal kezdi meg a törlesztés, e mellett jelzálogjog szerződést is kötöttek. 

Ezzel  a megállapodással K. Zoltán megsértette a Magyarországi Volksbank Zrt.-vel kötött jelzálogjog szerződés rendelkezéseit, miszerint jelzáloggal nem terhelheti meg az ingatlanokat, hiszen az már a bankot illeti meg.

2010 novemberében K. Zoltán elismert csaknem 190 millió forint lejárt tartozást, 2010. december 1-én pedig a közjegyző elrendelte a végrehajtást. A Magyarországi Volksbank Zrt. azonban észlelte a vagyonelvonást, pert kezdeményezett és a Kecskeméti Járási Bíróság a végrehajtást felfüggesztette.

Második (f)elvonás

A Dutinvest 2000 Kft. 2011 elején felmondta az irodabérleti szerződéseit, amelyet a bérlők egy új céggel, a Klassz Irodaház Kft.-vel kötöttek meg. Ez utóbbi cég egyik tulajdonosa és alapítója F. Anikó, aki korábban cégjegyzésre jogosult ügyvezetője volt a Dutinvest Kft.-nek, sőt, a Klassz székhelye  - Klapka utcai volt Gabona-székház - is megegyezett a Dutinvestével. Ettől kezdve a bérlők a Klassz Irodaház kft.-nek fizettek, de az nem továbbította a pénzt a Dutinvest 2000 Kft.-nek, amely így nem törlesztette a devizakölcsönét. K. Zoltán ezzel a csellel is megszegte a hitelszerződést, mivel a kölcsön fedezetéül szolgáló bérleti díjat elvonták a bank elöl.

A Dutinvest tartozása 2011 februárjában a Magyarországi Volksbank Zrt. felé 4 millió 411 ezer 697, 94 svájci frank volt, azaz akkori árfolyamon csaknem egymilliárd forint, ennek okán a bank a kölcsönszerződést felmondta.

MIndezek miatt a Kecskeméti Járási Ügyészség az 52 éves K. Zoltánt és a 47 éves F. Anikót társtettesként elkövetett tartozás fedezetének elvonása bűntettével vádolja.

A vádlottak szabadlábon várják a büntetőügyük tárgyalását.

 

Címke: