Nyitva maradt kérdések a Hilton-ügyben

2014 feb 25
Megosztás
a kecskeméti Hilton szálloda látványterve

Szép csendben kifarolt a városvezetés a meghiúsult Hilton szálloda-projektből, pedig a döntést megalapozó bizottsági üléseken is megjelentek, meg a beharangozó sajtótájékoztatókon.

 

- Mit tett Ön annak érdekében, hogy a szálloda az elképzelések szerint felépüljön és működjön?- tette fel a kérdést a legutóbbi kecskeméti képviselő-testületi ülésen az ellenzéki Brúszel László, Zombor Gábor polgármesternek. A válasz a következő volt: "A Társaság a Hírös Sport Nonprofit Kft. kisebbségi, míg az IGN Zrt. többségi tulajdonában áll. A társasági szerződés mellett is mindennemű szerződéses jogviszony a szálloda-projekt megvalósításával kapcsolatban a társaság tagjai között áll fenn, az önkormányzat e jogviszonyokban nem érintett".

Szóval, ezek szerint a városvezetésnek semmiféle tevékeny része nem volt ebben a meghiúsult és veszteséget okozó elképzelésben, pedig annak idején, amikor a terv kipattant a fejekből, hogy luxusszállodát építenek majd az új fürdő mellé, Szemereyné Pataki Kaludia, valamint Zombor Gábor nem egy sajtótájékoztatón jelentették be az örömteli hírt, miszerint, nem csak egyszerű kis szálloda, hanem Hilton lesz.

A projekt azonban meghiúsult. Elsősorban azért, mert a másik fél a közös cégben tőkehiányos volt. Ez a probléma már a Hírös Hilton Kft. megalakításakor  érződött - többen a nyakukat tették volna rá -, mert a város a földet apportálta be 72 millió 600 forint értékben a Hírös Sport Kft.-én keresztül, addig az IGN Zrt. csak a lejárt követeléseit tudta mellétenni 300 millió forint értékben. A tartozások nem realizálódtak, sőt, egyre több végrehajtás került az IGN Zrt.-hez tartozó cégekre. A kétmilliárdos projektre így nem volt bank, amely a beruházás nagy részt megfinanszírozta volna, mondván: egy szállodaberuházás nem túl kifizetődő manapság.

Így érkeztünk el napjainkig, amikor is a Hírös Hotel Kft. végelszámolásra került és két NAV végrehajtás is hatályos a közös cégen. 

Az egyiket 2013. 08.26-án jegyezték be, a másikat 2013. decemberében a cégiratokra.

A legutóbbi közgyűlésen felmerült, hogy mik ezek a tartozások, mekkora mértékűek, mert különben, ha nem tudja a közös cég kifizetni, akkor a végelszámolás átfordulhat felszámolásba és az egyetlen pénzt érő fedezete a cégnek a beapportált, városi ingatlan az uszoda mellett.

A polgármesteri válasz szerint  a végelszámoló - Harajka Róbert az IGN Zrt. vezetője - úgy tájékoztatta a várost, hogy nincs tartozása a cégnek.

Lehet, de a végrehajtások még rajta vannak a hatályos cégiratokon, a tartozások befizetéséről szóló NAV visszaigazolásokat pedig nem mutatták be a testület előtt. 

Arról pedig nem esett szó a közgyűlésben, hogy az egyéb költségeken miként osztozik a közös cég. A 25 százalékban részvényes, önkormányzati tulajdonú, Hírös Sport Kft. fizette be ugyanis a beapportált telek áfáját, amely mintegy húszmillió forint volt, a 75 százalékot birtokló IGN pedig a szálloda látványterveit készítette el, amely valószínűleg kevesebb volt a telekáfánál. 

 

Címke: